Wat zonlicht met ons doet

De zon

De zon kan gezien worden als een middelpunt van ons bestaan. Onder andere onze dagelijks ritme hangt van de zonnetijden af. De laatste tijd is het slechte effect van zon op de huid bij steeds meer mensen bekend. De zon heeft echter veel meer invloeden op ons lichaam.

Wat is zonlicht?

Zonlicht bestaat uit een heel breed spectrum aan straling. Globaal kan dit spectrum in drie groepen worden verdeeld: zichtbaar licht, UV straling en infraroodstraling. Zichtbaar licht biedt ons de mogelijkheid om waar te nemen met onze ogen. Door deze straling kunnen wij niet alleen het verschil tussen licht en donker zien maar kunnen wij ook kleuren, vormen en bewegingen waarnemen. Dit licht kleurt dus onze wereld. UV straling staat voor Ultra Violette straling. Deze straling valt net buiten ons gezichtsveld. Op basis van de effecten van UV straling, wordt er onderscheid gemaakt tussen UVA, UVB en UVC straling. Elke groep UV straling heeft een ander effect op mens en milieu. Infraroodstraling is voor de mens ook onzichtbaar. Wij kunnen deze straling echter wel waarnemen. Infrarood is namelijk niets anders dan warmtestraling. Er zijn enkele diersoorten, zoals bepaalde slangen, die infraroodstraling wel kunnen zien. Heb je toevallig op tv wel eens een politieprogramma gezien? In Amerika worden infrarood camera's nog wel eens gebruikt tijdens een achtervolging. Mensen stralen namelijk ook altijd warmte uit. Een infrarood camera is hiervoor gevoelig en kan mensen dus zichtbaar maken, zelfs als ze zich in een huis hebben verstopt.

Wat doet zonlicht met ons?

Zelfs in de winter staan wij dagelijks bloot aan al deze soorten straling die van de zon afkomstig zijn. Dat UV straling voor verbranding van de huid en een verhoogd risico op huidkanker kan zorgen, is algemene kennis. Maar welke invloeden hebben deze soorten straling nog meer?

Zichtbaar licht

Het zichtbare licht dat de zon ons geeft, zorgt voor extra energie en een goed humeur. Dit komt waarschijnlijk doordat ons ritme tegenwoordig anders is dan vroeger. Vroeger stonden we op als het licht werd en gingen we slapen als de zon weer onder ging. Als er niet voldoende licht is, maakt ons lichaam het slaaphormoon melatonine aan. Hierdoor worden we al snel slaperig, minder fit en ook minder vrolijk. Met voldoende licht verdwijnt dit gevoel echter. Vandaar dat we in de zomer vaak veel meer energie hebben dan in de winter. Overigens is dit ook de reden dat lichttherapie helpt tegen een winterdepressie.

UV straling

Van de drie soorten UV straling, bereiken alleen UVA en UVB straling de aarde. UVC straling wordt namelijk tegengehouden door de atmosfeer. UVB straling is met name verantwoordelijke voor huidbeschadiging door verbranding. UVA straling heeft ditzelfde effect maar in lichtere mate. UVA straling heeft echter een andere negatieve werking op de huid. Deze straling dringt namelijk tot in de huid door en breekt daar de stoffen af die de huid soepel en elastisch houden. Als gevolg hiervan wordt je huid slapper en krijg je meer en sneller rimpels. Overigens heeft UVB straling nog een belangrijke, positieve werking. Het stimuleert namelijk de aanmaak van vitamine D in de huid. Deze vitamine is belangrijk voor sterke botten en een goed immuunsysteem. Bovendien blijkt er een verband te zijn tussen de hoeveelheid vitamine D en de aanmaak van leptine. Leptine is een stof die ervoor zorgt dat je snel een vol gevoel krijgt. Voldoende zonlicht kan dus helpen bij het behouden van een gezond gewicht.

Infrarood

Infraroodstraling oftewel warmte heeft meerdere positieve effecten op je lichaam. Ten eerste voelt het aangenaam waardoor je een prettig gevoel krijgt. Zonlicht kan hierdoor ook heel ontspannend werken. Bovendien stimuleert de warmte uit de zon de bloedsomloop. De warmte van de zon zorgt ervoor dat de van je huid goed open gaan staan. Ook zweet je wat meer. Hierdoor wordt het vuil dat diep in je huid zit verdreven. Als resultaat is je huid in de zomer vaak zuiverder dan in de winter. Natuurlijk gaan de goede effecten verloren als de hitte te groot wordt. Blijf daarom op de heetste uren van de dag uit de zon.

Geniet met mate

Zonlicht heeft dus goede en slechte effecten op onze lichamen. De schadelijke effecten treden meestal pas op na extreme blootstelling aan de zon. Overdrijf dus niet en ga ook met zonlicht verantwoord om.