Herken een gevoelige huid

Je huid

Je huid is een spiegel van je gezondheid. De eerste tekenen van het verval van je lichaam worden op de huid waargenomen. Je huid wordt dunner en begint rimpels te vormen. Vooral een erg droge en gevoelige huid raakt uitermate snel beschadigd door invloeden van buitenaf. Een gevoelige huid moet je dan ook met de nodige zorg behandelen. Maar hoe weet je eigenlijk of je een gevoelige huid hebt?

Een gevoelige huid herkennen

Soms kan het moeilijk zijn om te weten of je een gevoelige huid hebt of niet. Je hebt immers maar een huid dus je kunt het gevoel ervan niet met een andere vergelijken. Er zijn echter wel een aantal punten die je kunnen helpen bij het herkennen van een gevoelige huid.

  1. Een gevoelige huid lijdt onder de invloeden van verschillende soorten weer. Zo kun je met een gevoelige huid bijvoorbeeld niet te lang in de zon blijven omdat je al snel verbrand of last krijgt van lelijke vlekjes en bultjes. Het pigment van je huid is vaak wat onregelmatig. Dit zorgt ervoor dat je nooit helemaal egaal bruin wordt. Kou en wind hebben ook een sterke invloed op je huid. Het kan ervoor zorgen dat je huid erg droog wordt en strak en pijnlijk aanvoelt.
  2. Als je snel bloost, kan dat betekenen dat je een gevoelige huid hebt. Een gevoelige huid is vaak dun en licht van kleur. Hierdoor is al heel snel te zien dat je bloost. Overigens kan irritatie er ook voor zorgen dat je huid rood wordt. In het geval van irritatie zal de roodheid enige tijd aanhouden.
  3. Heb je weleens huiduitslag gekregen van een wasverzachter, een wasmiddel of iets dergelijks? Middelen als wasverzachters bevatten vaak irriterende stoffen. Over het algemeen hebben de meeste mensen hier geen last van omdat het overgrote deel van deze stoffen in het water worden weggespoeld. Er blijven echter zeer kleine hoeveelheden op de kleding achter. Een gevoelige huid kan soms heel heftig reageren op deze stoffen. Een gevoelige huid reageert wel vaker op diverse stoffen. Allergieën komen dan ook veel voor bij mensen met een gevoelige huid.
  4. Couperose is een ander kenmerk van een gevoelige huid. Couperose is een aandoening waarbij de aders in je gezicht verwijden waardoor ze als kleine, rode lijnen onder de huid zichtbaar zijn. Couperose komt vooral veel voor op de wangen, neus en het voorhoofd. De adertjes vormen op deze plekken rode vlekken.
  5. Een gevoelige huid kan vaak wat schilferig worden. Dit komt doordat de huid al heel snel uitdroogt door weersomstandigheden, reinigingsproducten of doordat de huid simpelweg onvoldoende talg produceert. Je huid voelt na het douchen droog en trekkerig aan. Ook als je geen vochtinbrengende crèmes gebruikt, kan de huid al heel snel gaan schilferen.

Bij twijfel

Het kan soms moeilijk zijn om te beoordelen of je zelf een gevoelige huid hebt. Vooral als je niet van alle kenmerken last hebt, kan het moeilijk zijn om je huidtype te bepalen. Bij twijfel kun je altijd even langs een apotheek bij jou in de buurt. Zij kunnen je helpen met de diagnose van je huidtype. Ook kunnen zij meerdere producten aanbevelen die jou helpen om je huid mooi te houden.