Wat is dauwworm

Inleiding

Een baby kan last krijgen van dauwworm eczeem. Hoe herken je dauwworm eczeem? Is dauwworm besmettelijk en wat kan je aan dauwworm doen? Lees meer over dauwworm in dit artikel.

Dauwworm

Er zijn verschillende soorten eczeem. Een vorm van eczeem die een baby kan krijgen wordt genoemd dauwworm. Een andere benaming voor dauwworm is zuigelingeneczeem. Bij dauwworm heb je last van een ontsteking van de bovenste lagen van de huid. Het eczeem ziet er een beetje nat uit en dat is ook de reden dat men spreekt van het woordje “dauw”. Het patroon van het eczeem is ringvormig, vandaar dus de naam dauwworm.

Op welke leeftijd krijg je dauwworm (eczeem)?

Dauwworm komt meestal bij een baby voor in het eerste jaar, zo tussen de eerste en vierde maand. Vervolgens nadat het kind drie is geworden zal de dauwworm weer langzaam aan verdwijnen. Als de dauwworm eenmaal weg is, blijft wel de aanleg om allergisch te reageren aanwezig. Helaas is die allergische aanleg niet te genezen.

Waar zit de dauwworm (eczeem) precies?

Als een baby last heeft van dauwworm dan komt dit als eerste voor op de wangen. Vervolgens breidt het zich van de wangen uit naar de kruin, het voorhoofd en de slapen. Dauwworm is overigens niet te verwarren met berg. Omdat het eczeem zo jeukt zal het kind gaan krabbelen en daardoor breidt het eczeem zich uit.

Hoe zit dauwworm (eczeem) eruit?

Dauwworm kan je herkennen aan de bultjes die het kind heeft. Die bultjes jeuken erg. Ook heeft het kind last van blaasjes. In die blaasjes zit vocht. Als het kind de blaasjes openkrabt kan het vocht zich verspreiden en zal ook de dauwworm zich verspreiden.

Hoe kom je aan dauwworm (eczeem)?

Als je last hebt van dauwworm is er in de meeste gevallen sprake van een erfelijke aanleg. Het kan ook te maken hebben met een allergie, bijvoorbeeld voor voedsel of voor iets anders. Als je aanleg hebt om dauwworm te krijgen in je babyjaren, kan het later terugkomen in een andere vorm, je zult dan aanleg hebben voor het ontwikkelen van bronchitis, hooikoorts of astma. Het eczeem zelf kan ook in een later stadium in je leven terugkomen. Als dit het geval is hebben we te maken met constitutioneel (ook wel atopisch eczeem genoemd) eczeem.

Is dauwworm (eczeem) besmettelijk?

Dauwworm is totaal niet besmettelijk.

Behandeling dauwworm (eczeem)

Dauwworm is helaas niet te genezen. Het enige dat je kunt doen bij dauwworm is het behandelen van de klachten die de baby of het kind heeft. Dit behandelen van de klachten richt zich in het bijzonder op het verminderen van de jeuk. Verminderen van de jeuk kan door middel van geneesmiddelen en/of zalven. Het is van belang om de huid vettig te houden, omdat een droge huid meer last van eczeem zal hebben en bovendien meer zal jeuken. Je hebt ook zalven die de ontsteking remmen, de zgn. corticosteroïden zalven. Het nadeel van deze zalven is dat je het niet te lang mag gebruiken omdat een bijwerking van deze zalf is dat de huid erg dun wordt.