Wat zijn waterwratjes

Inleiding

Waterwratten: kinderen kunnen er behoorlijk last van hebben. Bovendien is het ook een onaangenaam gezicht. Wat kun je doen aan waterwratten? Zijn waterwratten besmettelijk? Waar op je lichaam komen de waterwratten voor? Lees meer in dit artikel.

Wat is een waterwrat?

Een waterwrat is een infectie van de huid. Deze infectie kan geen kwaad en is dus goedaardig.

Hoe zien waterwratten er eigenlijk uit?

Waterwratjes zijn kleine bolletjes die bovenop de huid liggen. Het zijn huidkleurige bolletjes die er wit uitzien of een beetje doorschijnend. Het virus komt in de huidcellen te zitten en zorgt ervoor dat die huidcellen gaan groeien. Daarom verschijnen er dus kleine bolletjes die als het ware op de huid liggen. Het afweersysteem van het kind weet niet goed hoe hier mee om te gaan en dus duurt het enige tijd voordat het weet wat met die waterwratten te doen. Als het lichaam op enig moment de infectie onder controle heeft zullen de waterwratten ook snel verdwijnen.

Hoe loop je waterwratten op?

Je krijgt last van waterwratten doordat je besmet raakt met het molluscum contagiosum virus. Dit virus behoort tot de pokkenfamilie. Dit virus loop je op door huidcontact bijvoorbeeld tijdens de gymnastiek, op school, in het zwembad etc.

Waar zitten de waterwratten op het lichaam?

Als kinderen last hebben van waterwratten komen die voornamelijk voor op de armen en benen, de romp en het onderlichaam.

Is een waterwrat besmettelijk?

Waterwratten zijn besmettelijk zeker als ze opengekrabd worden. Je ziet ze dan ook vaak in kleine hoeveelheden bij elkaar verspreid over het lichaam. Op zich heeft het kind niet veel last van de waterwratten, maar de huid eromheen kan wel ontstoken of geïnfecteerd raken en dan wordt de huid rood en gaat pijn doen.

Wat is de behandeling van waterwratten?

De ene persoon heeft langer last van waterwratten dan de andere persoon. Je kunt last hebben van een paar waterwratten maar er kunnen er ook heel veel verspreid over het lichaam zitten. In de meeste gevallen is het verstandig af te wachten wanneer de infectie uit zichzelf weer verdwijnt. Als er evenwel zo veel waterwratten zijn is er wel een behandeling mogelijk. Deze behandeling is pijnlijk voor kinderen en bestaat uit uitlepelen of wegbranden. De meeste mensen vinden het een niet zo aangenaam gezicht en willen de waterwratten weg hebben. Als het lichaam klaar is met het bestrijden van de infectie verdwijnen de waterwratten overigens uit zichzelf. Het kan wel een jaar tot anderhalf jaar duren voordat de waterwratten compleet verdwenen zijn. Gelukkig gebeurt dit zonder littekenvorming, wat bij uitlepelen en wegbranden niet het geval is. De meeste huisartsen zullen dan ook zeggen dat er niets aan gedaan hoeft te worden.

Tips

Onderstaand een aantal tips van mensen die last hebben gehad van waterwratten. Het is moeilijk te bepalen of de tips daadwerkelijk werken of dat de infectie op dat moment al voldoende is bestreden door het lichaam. In elk geval geldt hier wel het motto baadt het niet dan schaadt het niet.

  • op de markt is een soort tea trea olie die elke dag op de waterwratten gesmeerd moet worden en de waterwratten zijn binnen een maand verdwenen
  • sudocrème op de waterwratjes smeren
  • insmeren met betadinezalf en vervolgens gaasje erop. 2 of 3 keer per dag doen