Wat is kippenvel

Inleiding

De meeste mensen krijgen het van nagels die over het schoolbord krassen, een mes die over een bord gaat, mooie muziek, als ze het koud hebben, het zien van iemand die in ijs hapt, kriebelen in de nek en/of van een eng verhaal.

Maar wat is kippenvel precies, maar hoe wordt het veroorzaakt, waarom bestaat het en kun je het voorkomen?

Wat is kippenvel?

Bij kippenvel gaan de haren op de huid rechtop staan. Je krijgt dan koude rillingen en je vel ziet eruit als een geplukte kip. Bij een zogenaamd ‘kippenvelmoment’ trekken kleine spiertjes zich samen en hierdoor gaan de haartjes rechtop staan. Kippenvel wordt ook wel mierentietjes genoemd.

Kippenvel komt het meest voor op plekken met veel haar, zoals bij de benen, armen en borst.

Hoe wordt het veroorzaakt?

Kippenvel kan veroorzaakt worden door verschillende dingen. Je kunt het bijvoorbeeld krijgen als je het koud hebt, als er plotseling iets engs of raars gebeurd of bij een ineens hele sterke emotie (mooie muziek). Nu denk je vast: ‘Maar van welke muziek dan?’. Dat verschilt natuurlijk per persoon! De een houdt van klassiek, de ander van rock en weer een ander van hardcore. Ieder mens heeft een andere smaak en kippenvel dus eigenlijk ook!

Waarom bestaat het?

Vroeger hadden we nog geen dikke en warme kleren en kregen we kippenvel om onszelf warm te houden. Als je kippenvel krijgt, gaat ieder haartje rechtop staan en dan heb je veel dikke haren op je lijf. Dit zorgt voor een soort warme isolatielaag. Nu hebben we wel warme kleren en heeft kippenvel eigenlijk geen nut meer.

Kippenvel helpt een (zoog)dier (met vacht!) wel, want die houdt warmte vast wanneer ‘ie kippenvel krijgt. Ook krijgen zij het om groter te lijken, zodat ze hun vijanden afschrikken.

Kun je het voorkomen?

Je kunt kippenvel helaas NIET voorkomen. De samentrekking van de spiertjes tijdens een kippenvel, wordt veroorzaakt door het autonoom zenuwstelsel. Hierdoor kan kippenvel niet worden onderdrukt. Kippenvel wordt ook wel spasmodermie genoemd en die naam zegt het al een beetje; kippenvel is een soort mini spastische reactie. Je zou misschien denken dat mensen met weinig of geen haar geen kippenvel krijgen, maar ook zij hebben er last van! Het heeft dus alles te maken met de spiertjes en niet met de haarftjes.

Conclusie

Kippenvel is een soort kleine spastische aanval en daarom kun je het niet negeren of tegengaan. Het heeft tegenwoordig voor mensen geen nut meer om kippenvel te krijgen, want nu hebben we warme kleding om ons warm te houden. Voor dieren heeft het nog wel zin, want zij lijken door kippenvel groter en zo kunnen ze hun vijanden afschrikken.

Kippenvel kan door verschillende dingen veroorzaakt worden. Bij ieder mens is dit verschillend, want als je kippenvel krijgt bij mooie muziek, heeft dat met smaak te maken.

Kippenvel heet kippenvel, omdat de huid op zo’n moment lijkt op een kaalgeplukte kip. Je kunt kippenvel ook wel muggentietjes of mierentietjes noemen.

Grappig: kale mensen krijgen ook gewoon kippenvel.

Waar krijg jij kippenvel van?