Ouderdomswratten: krijgen wij die allemaal

Inleiding

Met het ouder worden kunnen er wratten ontstaan op het lichaam, de zogenaamde ouderdomswratten. In dit artikel lees je het antwoord op de vragen wie er meer kans hebben op het krijgen van een ouderdomswrat, waarom de ene persoon wel een ouderdomswrat krijgt en de andere persoon niet en bovenal wat er te doen is aan ouderdomswratten.

Wat zijn ouderdomswratten nu eigenlijk?

Een ouderdomswrat is een wrat die ontstaat bij het ouder worden. Met een mooi woord worden dit soort wratten ook wel verruca seborrhoïca genoemd. Een ouderdomswrat is een stukje extra huid in de vorm van een rond, beetje bolvormig plek. De ouderdomswrat kan ook een heel dun plekje op de huid zijn. Bovendien kan de ouderdomswrat een aantal kleuren aannemen. De ouderdomswrat kan bruin zijn, maar ook licht en ook gewoon zwart. De ouderdomswrat ligt als het ware op de bovenkant van de huid. Een ouderdomswrat is altijd goedaardig, maar men moet wel zeker weten dat het een ouderdomswrat is. Een ouderdomswrat wordt namelijk nog al eens verward met een andere huidafwijking zoals een melanoom. Om zeker van uw zaak te zijn, is het daarom belangrijk om bij twijfel deze wratten altijd aan de huisarts te laten zien. Hij of zij kan u dan vertellen of er sprake is van een ouderdomswrat of niet.

Wie hebben er meer kans op het krijgen van een ouderdomswrat?

Het krijgen van een ouderdomswrat kan iedereen krijgen die een bepaalde volwassen leeftijd heeft bereikt. Mannen en vrouwen kunnen evenveel last hebben van het krijgen van ouderdomswratten. Waarom de een meer last heeft van ouderdomswratten als de andere persoon is niet met zekerheid te zeggen. Men denkt dat mensen die in vroegere jaren veel in de zon zijn geweest een grotere kans hebben op het krijgen van ouderdomswratten. Aan de andere kant is het soms ook zo dat ouderdomswratten op plekken voorkomen (bijvoorbeeld aan de bovenkant bij de oksel) die relatief weinig in de zon komen.

Wat kun je doen aan ouderdomswratten?

Het tegengaan van het krijgen van ouderdomswratten is niet mogelijk. Vindt u de ouderdomswrat heel erg storend of zit deze wrat op een vervelende plek dan is het mogelijk om deze weg te laten halen door uw huisarts. De ouderdomswrat kan in de loop van de tijd ook groter worden. Aangezien de ouderdomswrat als het ware op de huid ligt, is het eenvoudig om deze van de huid af te halen. Dit weghalen van de wrat gebeurt dan ook gewoon met een scherpe lepel en de wrat word als het ware van de huid afgeschraapt. Dit gebeurt in principe als de ouderdomswrat een beetje bollig is. Is de ouderdomswrat meer aanwezig als een vlek, bijvoorbeeld in het gezicht, dan wordt er gebruikt gemaakt van stikstof. Met deze stikstof wordt de ouderdomswrat bevroren en deze wrat zal na verloop van tijd weggaan.

Zoals boven eerder gesteld is het zo dat een ouderdomswrat altijd goedaardig is en ook blijft. Het kan niet zo zijn dat een ouderdomswrat kwaadaardig wordt. Voor de rest is het zo dat een ouderdomswrat niet besmettelijk is.