Wanneer heeft een kind windpokken

Wat zijn windpokken

Ja, ook windpokken zijn weer een typische kinderziekte waar de baby doorheen moet. Maar niet elke baby krijgt windpokken. Windpokken betekent huiduitslag. Ook koorts, hoesten, hoofdpijn en jeuk kunnen symptomen zijn van windpokken. Om maar enkele nevenverschijnselen te noemen. Maar reden voor paniek is er niet.

Windpokken zijn geen reden tot paniek

De oorzaak van deze kinderziekte is zoals zo dikwijls bij kinderziekten een virus. Dit virus is het meest aktief in de winterperiode. Na enkele dagen is de baby normaal gezien weer genezen van deze infectie. Een doktersbezoek is dan ook geen vereiste tenzij je het als mama maar niks vindt dat je baby iets mankeert en je wilt graag weten wat er scheelt. Reden voor paniek is er dus zeker niet.

Hoe weet ik dat mijn kindje windpokken heeft?

Als je kindje uitslag heeft, wil je uiteraard graag weten wat er aan de hand kan zijn. Meest typisch aan het windpokken-virus is de huiduitslag. Die begint op het lijfje en verspreidt zich daarna naar het gezichtje. De uitslag bestaat uit duidelijk zichtbare blaasjes. Deze gaan na een tijdje opdrogen en dan gaan er zich korstjes vormen. Ten tijde van de korstjes heeft het kind wellicht de neiging om eraan te gaan krabben. Dat moet je zoveel mogelijk vermijden want dan is de kans op littekens het grootst. Dat is echter makkelijker gezegd dan gedaan. Uiteindelijk vallen de korstjes af.

Andere symptomen kunnen nog zijn: milde koorts, hoofdpijn maar dat is niet altijd duidelijk waarneembaar, uiteraard jeuk dat zie je aan de neiging tot krabben en het kind kan gaan hoesten.

Is het besmettelijk?

Ja, windpokken zijn besmettelijk. Het virus behoort tot de familie van de herpesvirussen. Deze zijn ook verantwoordelijk voor gordelroos en zona. Het goede nieuws is echter dat ze twee virussen enkel bij volwassenen kunnen voorkomen. Wel is het zo dat je als volwassene gordelroos oploopt, je het kind kan besmetten met windpokken.

Kun je zelf iets doen?

Niet echt behalve zorgen voor de gebruikelijke algemene hygiëne. Besmetting voorkomen is moeilijk.

Vaccinatie?

Er bestaat een vaccinatie. Deze zit echter niet in het (verplichte) vaccinatieschema. Althans niet in België.

Naar de opvang?

Nee dat kan niet, met name om besmetting te voorkomen. Als je blaasjes opgedroogd zijn, kan het uiteraard weer wel naar de opvang.

Conclusie

Windpokken is geen kinderziekte waar je je ongerust over moet maken. Het is één van de zovele kinderziekten die je kindje kunnen treffen. Een vaccin bestaat maar is niet verplicht. Eenmaal windpokken gehad, is het kind er in principe zijn of haar verdere leven immuun voor. Probeer wel te voorkomen dat je kindje gaat krabben aan de korstjes die ontstaan na opdroging van de blaasjes. Maar dat is uiteraard makkelijker gezegd dan gedaan. Vooral als die korstjes gaan jeuken... Een bezoek aan de huisarts is geen must tenzij je er zelf als mama niet gerust in bent. Veel succes!

Mijn baby is ziek wat nu?

Babyvragen?