Wat is coolfrax

Inleiding

De coolfrax fractional lasertherapie is een behandeling van de huid waarbij de huid wordt verjongd. Deze therapie is veiliger en patiëntviendelijker is dan bestaande technieken op basis van CO2 laserbehandelingen. Bij deze behandelingen werd de gehele opperhuid weggebrand en moest het herstel van de huid komen uit de basishuidcellen in de haarzakjes en de talgklieren. Dit proces was langdurig, kende een aanzienlijk risico op huidinfectie en in veel gevallen ontstond een onnatuurlijk rode kleur van de nieuw gevormde huid. De behandeling vond plaats onder uitgebreide lokale of zelfs algehele verdoving.

Waar is de coolfrax methode geschikt voor?

De Coolfrax fractional therapie kan worden gebruikt bij rimpels, huidverjonging, acnelittekens en pigmentafwijkingen.

Hoe werkt het?

Bij de Coolfrax behandeling wordt door de laser in een bepaald patroon zeer kleine perforaties in de huid gemaakt. Deze kleine gaatjes kunnen zich snel herstellen. Na enkele behandelingen met deze laser is (net als bij de ouderwetse CO2 behandeling) de hele huid vernieuwd. Voordelen van de Coolfrax in vergelijking met ouderwetse CO2 laser zijn onder meer dat er geen verdoving nodig is, er een veel kleiner infectie risico is en er een veel kleiner risico op littekens en kleurverandering is.

Hoe gaat de behandeling in zijn werk?

Voorafgaand aan elke behandelsessie met de laser wordt de huid voorbereid door een grondige reiniging. Met de laser wordt vervolgens in de te behandelen huid een gelijkmatig patroon -voor een mooi egaal resultaat- van gaatjes gemaakt. Door deze koeling verdraagt men de behandeling goed. Door de behandeling is de huid aanvankelijk iets rood en opgezet. Deze roodheid en zwelling verdwijnt meestal binnen enkele dagen, maar er wordt aangeraden om vier weken na elke behandeling zonlicht te vermijden. De huid wordt na de behandeling nagekoeld en ten slotte met een speciale crème behandeld.

Hoeveel behandelingen zijn er nodig?

Het aantal behandelingen is afhankelijk van de indicatie. Meestal zijn 4 tot 6 behandelingen nodig. De periode tussen elke behandeling bedraagt 3-4 weken.

Wordt de coolfrax behandeling vergoed?

De behandeling volgens de coolfrax methode wordt (evenals andere behandelingen voor dezelfde indicaties) in principe niet vergoed door de zorgverzekeraars.