Waarom een verzwakt afweersysteem tijdig herkennen

Inleiding

Waarom moeten we een verzwakt afweersysteem liefst zo vlug mogelijk herkennen? Kunnen we zélf iets doen om ons te beschermen tegen de vele winterkwaaltjes die de komende weken en maanden ongetwijfeld weer de kop zullen opsteken? Uit de resultaten van een recent onderzoek blijkt nu dat we ons lichaam beslist een handje kunnen toesteken in zijn strijd tegen vooral neus-, keel-een oorziekten, eigen aan iedere seizoenswissel.

Zowel jong als oud

Een verzwakt afweersysteem. Daar krijgen zowel jong als oud ongetwijfeld mee af te rekenen. En dan hoofdzakelijk bij iedere seizoenswissel. Het is in dit kader dan ook van het allergrootste belang dat we ook op dit vlak naar ons lichaam luisteren en tekenen van een verzwakt afweersysteem zo vlug mogelijk herkennen. Alleen op die manier kunnen we ons lichaam een handje toesteken in zijn strijd tegen vervelende seizoenskwaaltje waarmee we de komende maanden ongetwijfeld zullen af te rekenen krijgen.

Extra dosis vitaminen en mineralen

Om ons afweersysteem bij iedere seizoenswissel te versterken, zijn een extra dosis vitaminen en mineralen voor ieder van ons onontbeerlijk. In dit kader is het dus van groot belang de tekenen van een verzwakt afweersysteem tijdig te herkennen. Enkel dankzij een extra dosis vitaminen en/of mineralen zij we immers in staat onze afweercellen te versterken en ze een dreigende ziekte te neutraliseren nog voor deze de kop opsteekt.

Duidelijke waarschuwingssignalen

Duidelijke signalen van een verzwakt afweersysteem zijn ongetwijfeld een gebrek aan concentratie en een toenemend vermoeidheidsgevoel. Is ons afweersysteem toch aangetast, dan krijgen we vooral meer en meer last van neus-, keel-en/of oorkwalen, welke ons alsmaar in versneld tempo én gedurende steeds langere perioden in hun greep zullen houden. Ook allerlei allergieën, urinewegontstekingen of kleine wondjes die slechts moeizaam genezen, zijn belangrijke signalen van een verzwakt afweersysteem.

Eet vooral gezond én gevarieerd

Verschillende factoren werken de steeds weerkerende seizoenskwaaltjes in de hand. Voornaamste oorzaak van een verzwakt immuumsysteem is ongetwijfeld een ongezonde én onvoldoende gevarieerde voeding. Inderdaad, de juiste voeding is onontbeerlijk voor het opbouwen van voldoende weerstand. Volwaardige, natuurlijke kost zoals zilverrijst, verse en (rauwe)groenten zoals geraspte wortelen, witte kool, koolraap, knolselder, zuurkool én vers fruit zijn dé aanraders. Zowel verse groenten als fruit zijn belangrijke leveranciers van kalk, onmisbaar voor het in stand houden van ons afweersysteem. Ook zure melkproducten als yoghurt, karnemelk en kwark kunnen eveneens ons immuumsysteem versterken. Fastfood is té mijden.

Stress en slaapgebrek

Kinderen die vaak kampen met allerlei seizoenskwaaltjes, gebruiken best zo weinig mogelijk snoep, frisdrank en geraffineerde producten van wit meel. Dat geldt uiteraard ook voor volwassenen. Geraffineerde voedingsproducten zijn ontdaan van alle hulpstoffen die voor onze vertering nodig zijn met vitaminen B, calcium, zink en chroom voorop. En het zijn uitgerekend deze stoffen die een hoofdrol spelen bij het goed functioneren van ons immuumsysteem. Stress, slaapgebrek en een aangetast leefmilieu zijn andere belangrijke oorzaken die ons afweersysteem sterk op de proef stellen. Het afweersysteem van 65-plussers vraagt extra aandacht. Een vitamine-boost is voor deze bevolkingscategorie bij iedere seizoenswissel pure noodzaak.

Echinacea, koninginnebrij en probiotica

Echinacea en vitamine C, maar zeker ook natuurproducten als probiotica en koninginnebrij zijn belangrijke wapens tegen seizoensziekten. Vooral koninginnebrij is een weldaad van de natuur en een belangrijke leverancier van heelwat vitaminen en oligo-elementen. Het is tevens een rijke bron van koolhydraten, essentiële vetzuren, aminozuren en van heelwat mineralen als koper, ijzer, zink en fosfor, en van vitaminen B, foliumzuur en biotine. Koninginnebrij stimuleert ons natuurlijk afweersysteem, geeft ons extra energie, helpt ons chronische vermoeidheid te bestrijden en neutraliseert de meeste virale en bacteriële infecties. Het heeft tevens een gunstige invloed op onze bloeddruk en cholesterolgehalte en is een uitstekend middel tegen bloedarmoede en depressies. Een ander belangrijk hulpmiddel in onze strijd tegen seizoenskwaaltjes is ongetwijfeld probiotica. Deze goede bacteriën herstellen onze darmflora en versterken ons immuumsysteem.

Conclusie

We kunnen dus zélf veel doen aan het versterken van ons afweersysteem en het voorkomen van allerlei seizoenskwaaltjes. Belangrijk daarbij is te luisteren naar de signalen van ons lichaam, maar nog beter is deze voor te zijn. Gezond én gevarieerd eten, voldoende rust én het gebruik van natuurproducten, vitaminen en mineralen en van koninginnebrij, vitamine C en probiotica kunnen heelwat seizoensongemakken voorkomen en, wanneer ze toch toesloegen, verzachten.