Wat is Huisstofmijtallergie

Inleiding

Huisstofmijtallergie is een nare allergie voor de desbetreffende persoon, maar hoe ontstaat de allergie en wat kun je er eigenlijk aandoen?

Iemand die last heeft van een huisstofmijtallergie heeft een immuunsysteem die negatief reageert op uitwerpselen van de huismijt. huismijten komen vrijwel overal wel voor, matrassen, kussens, in de lucht, op de vloer, en ga zo maar door, eigenlijk ontkom je er niet aan. Aangezien de huismijt het gehele jaar voorkomt en niet specifiek seizoensgebonden is, blijft de allergie ook het gehele jaar aanwezig.De huisstofmijt leeft van huidschilfers van de mens en dier. Huisstofmijten leven ongeveer 20 tot 70 dagen in hun gehele leven scheiden ze iets van 2000 stofdeeltjes af.

Symptonen

Zodra het allergeen word ingeademd door iemand met huisstofmijtallergie, reageert het lichaam daarop.

Dit veroorzaakt verschillende soorten klachten:

  • symptomen van astma
  • symptonen die op hooikoorts lijken
  • niezen
  • jeukende ogen
  • tranende ogen
  • lopende neus
  • verstopte neus
  • benauwdheid

Dit soort symptonen ontstaan vrijwel direkt na aanraking met de huisstofmijt, vaak is de allergie smorgen´s het ergste aangezien de huisstofmijt zich graag in lakens, matrassen, en kussens huisvesten.

Wat kun je eraan doen?

Het is onmogelijk om alle huisstofmijt uit de omgeving te halen, maar er zijn wel een aantal oplossingen om het aantal tot zo mijn mogelijk te proberen te beperken. Katoenenbeddengoed aanschaffen, er zijn ook speciale allergievrije hoezen op de markt, tevens wordt deze ook door sommige verzekeraars vergoed het beste kun je van te voren hierna even informeren. De allergievrije hoezen zijn beschikbaar in veel verschillende maten, deze kun je om je matras, kussens en dekbed doen. Het is ook goed om minstens 2 keer per week je huis goed schoon te maken(het liefste met een vochtige doek), en dagelijks je huis te luchten. Een andere aanrader is een stofzuiger met HEPA-filter.

Om de klachten te verminderen kun je via je huisarts medicijnen aanvragen, deze bestrijden de meeste symptonen.