Allergie voor fruit, groenten en koemelk

Allergie voor fruit en groenten en koemelk

Het is mogelijk dat uw kind na het eten van fruit ongewone reacties vertoont. Dat kan gaan van gezwollen lippen, diarree, rode uitslag tot zelfs astmatische aanvallen. Niet alleen fruit kan de boosdoener zijn ook bij groenten kan overgevoeligheid optreden. Omdat koemelk de meest voorkomende allergie is vermelden we die ook.

Welke zijn de oorzaken van allergieën

De oorzaken zijn niet makkelijk te achterhalen. Met name kan het gaan om:

  1. Allergie,
  2. Lactose intolerantie of
  3. een combinatie van beide.

Voorbeeld

Bekend is de reactie van kids na het eten van appels, peren (appelfamilie), pruimen, abrikozen, amandelen, kersen, perziken en nectarine (pruimenfamilie). Er is maar één oplossing: dit fruit gewoon niet eten.

Andere feiten

  • Meestal is het zo dat als het kind fout reageert op bijvoorbeeld een appel (appelfamilie) het ook fout gaat bij peren en de rest van de appelfamilie. Wat ook dikwijls een combinatie vormt is een reactie op fruit samen met een reactie op stoffen die via de longen in het lichaam komen (bijvoorbeeld graspollen). Wat ook een rol speelt is het seizoen. Zo kan het best voorkomen dat een kind in de winter niet reageert op het eten van een appel en in de zomer wèl.
  • Hoe jonger, hoe meer kans dat je een allergie ontwikkelt.
  • Sommige allergieën groeien uit het lichaam en verdwijnen op latere leeftijd.
  • Het kan al beginnen in de babytijd: koemelk-allergie is de meest voorkomende allergie bij kleine kinderen!

Symptomen: diarree en ademhalingsproblemen na het eten. De oplossing: geitenmelk of sojamelk! Opmerking over geitenmelk: als schrijver van dit artikel weet ik zelf ook niet wat je met geitenmelk aanmoet! Even verder in dit artikel (overgenomen van een babysite!) wordt geitenmelk afgeraden!

Op koemelk-allergie komen we later in dit artikel terug!

Hoe weet ik of mijn baby allergisch is?

• Aanhoudende symptomen zoals hoesten, niezen en een verstopte neus kunnen het gevolg zijn van opeenvolgende verkoudheden. Doch dit is niet altijd zo: er kan ook sprake zijn van een allergie. Zeker als de baby symptomen heeft van astma of eczeem kan een aanwijzing zijn in de richting van een allergie.

  • Het advies: ga toch maar eens naar de huisarts. Hij kan met bloedtesten of huidtesten controleren of er sprake is van allergie (zoals voedingsmiddelen, huisstofmijt, kattenhaar, pollen). Medicatie biedt dan een oplossing.

Uitgelicht: koemelk/eiwit-allergie.

► Omdat deze allergie dermate veel voorkomt, leggen we deze even apart onder handen. Ongeveer 10% van de zuigelingen hebben er last van. Bovendien: elke baby reageert anders op deze allergie. De meest voorkomende klachten zijn braken, diarree, darmkrampen, huiduitslag en problemen met de luchtwegen.

► Hoe aanpakken? Je kunt er als moeder weinig tegen doen, behalve zorgen dat je baby geen eiwitten uit koemelk meer te eten krijgt. Het probleem is echter dat de meeste zuigelingenvoeding gemaakt is op basis van koemelk! Wel bestaat er in de handel speciale hypo-allergene melk. Zo heb je flesvoedingen op wei-, caseïne of soja eiwit basis. Men raadt vaak aan om eerst voor een wei-hydrolysaat te kiezen. Als je baby nog problemen heeft, probeer dan een caseïne-hydrolysaat. Sojamelk voor de leeftijd van 9 maanden wordt afgeraden. Waarom? Als je baby een koemelkallergie heeft, is de kans groot dat hij ook een soja-allergie heeft. Geitenmelk is eveneens geen geschikte vervanger voor koemelk. Beide soorten melk vertonen te veel gelijkenissen.

► Gelukkig… De allergie verdwijnt na een tijdje vanzelf. Je kunt ook zelf de toestand evalueren door om de 3 maanden een proefje te doen: geef de baby een klein beetje koemelkeiwit en wacht op een (eventuele) reactie. Blijft die uit dan mag je geleidelijk koemelkproducten gaan gebruiken.

► Meestal is de allergie volledig verdwenen voor het kindje 3 jaar wordt.

Naar de dokter?

 

Conclusie

  1. Vermijd alle producten waar koemelk in verwerkt is, ook bijvoorbeeld koekjes, taart, cake enz…
  2. In heel wat sauzen worden melkproducten verwerkt (bechamelsaus).
  3. Vergeet ook boter en kaas niet.
  4. Borstvoeding: wat je als moeder zelf eet, komt via de borstvoeding bij de baby terecht. Dit geldt natuurlijk ook voor koemelk-eiwitten: probeer dus zelf ook koemelk of afleidingen te vermijden.