Wat wil je weten over noten en allergie

Noten en allergie

Notenallergie is een ernstige allergie die zelfs dodelijk kan zijn. Het aantal 'patiënten' neemt schrikbarend toe. Op zich is dat een logische evolutie: bij overgevoeligheid krijg je deze allergische reactie van pindanoten, hazelnoten, aardnoten-olie, pindakaas, snickers enzovoort en laat dit nu erg populaire items zijn. Ook beweert de gezondheidszorg in het algemeen dat noten goed zijn voor de gezondheid. Opletten is dus de boodschap.

 

Over notenallergie is al veel geschreven

  • Geen paniek! Niet iedereen is (over)gevoelig voor deze aandoening. Toch is het goed om weten dat de eventuele basis wordt gelegd op zeer jonge leeftijd. Dan wordt immers ons immuunsysteem bepaald.
  • De wetenschappers zijn het er nog niet helemaal over eens waarom notenallergie wereldwijd toeneemt. Enerzijds: wie zou denken dat er op termijn iets mis zou kunnen zijn met het eten van Vitabiskoekjes, chocopasta, muesli, pindakaas of ontbijtgranen aangezien deze producten, mede onder invloed van de reclame, toch een 'gezond’ imago opgeplakt krijgen? Anderzijds vermoeden artsen dat de vele crèmes, badoliën en zalfjes waar kleine kinderen mee in contact komen de oorzaak zouden kunnen zijn. Op die manier komt de allergie het lichaam binnen via de huid. Ook is er een toename in de voornaamste pinda-verbruikende (producerende) landen. Dan zou dus de voeding de belangrijkste veroorzaker zijn.
  • Hazelnoten-allergie is minder gevaarlijk dan pindanoten-allergie en heeft als voornaamste symptomen: jeuk in de mond, huiduitslag, kortademigheid en een (potentieel dodelijke) shock. Hierbij ‘verdenkt’ men producten als Nutella, muesli en ontbijtgranen.
  • Pindanoten-allergieis een ernstigere en dus ook gevaarlijkere variante. Ook hier zijn de symptomen vreselijke hoofd- en keelpijn, gezwollen keel, regelmatige keelontstekingen en shock. Boosdoeners in dit geval 'zouden kunnen zijn' bijvoorbeeld Vitabis en Snickers.
    • Als je weet dat bijvoorbeeld de pindageur voor de allergielijders al voor een reactie kan zorgen... of bijvoorbeeld een gesprekje met iemand die pindakaas of een Snicker heeft gegeten of de kapper goedbedoeld haargel met een pindabestanddeel op je pas geknipte kopje smeert! Om zich te beschermen hebben de patiënten steeds een adrenalinespuit bij voor het geval ze in shock zouden gaan.

Tips

  • Zoals je op het nieuws altijd hoort: 'er is geen gevaar voor de volksgezondheid' en we gaan ook niet zelf voor doktertje spelen maar als je kind regelmatig klaagt over keelpijn, zich ellendig voelt zonder duidelijke oorzaak ...
  • Ik kreeg een reactie op dit artikel van iemand die Amaretto had gedronken en zich daarna niet goed voelde, 't is maar dat u het weet.