Allergie pollen: Hooikoorts

Inleiding

Hooikoorts is een allergische reactie op verschillende soorten pollen, dit kunnen veel verschillende soorten zijn o.a van grassen planten en bomen.

Wat is hooikoorts

Hooikkoorts is een overgevoelige reactie op pollen,ook wel stuifmeel genoemd. De overgevoeligheid van lichaam op stuifmeel word veroorzaakt door een defect in het afweersysteem, hierbij valt het lichaam niet alleen de schadelijke stoffen aan maar ook de onschadelijke stoffen zoals stuifmeel. Door de allergische reactie wordt er een stof Histamine aangemaakt waardoor er hooikoorts klachten ontstaan.

Wat zijn pollen?

Pollen zijn voorplantingscellen van planten, grassen en bomen.Om zich voort te kunnen planten moeten deze cellen zich verspreiden, bij sommige planten en bomen worden deze door insecten meegenomen, maar er zijn ook bomen en planten die afhankelijk zijn van de wind. Deze soort planten zijn dan vaak de veroorzakers van hooikoorts. Mensen met hooikoorts hebben meestal het meeste last van hooikoorts in de bloeiperiode meestal met warme en winderige dagen hangen er veel pollen in de lucht. Vaak is dit ook erg goed te zien wanneer je naar buiten kijkt, je ziet dan vele bolletjes door de lucht zweven.

Symptonen

 • Loopneus
 • Verstopte neus
 • Jeukende neus
 • Jeuk aan de ogen en in de mond(gehemelte)
 • Astma klachten
 • Branderig gevoel in de ogen
 • Huiduitslag

In de volgende kopjes zal ik uitleggen wat je er allemaal tegen kan doen, je zult verrast zijn dat er best meerdere mogelijkheden zijn.

Pollenkalender

Er zijn meerdere dingen die je eraan kan doen, je kan o.a een pollenkalender gaan zoeken op het internet die je per dag kan vertellen hoe erg het hooikoortsweer voor die dag is. Is het een erg slecht dag voor je als hooikoortspatient dan word er wel eens aan geraden om naar het strand te gaan mede doordat er hier minder pollen zijn dan landinwaarts. Ook wanneer het geregent heeft is het fijn voor een hooikoortpatient buiten te zijn doordat de regen de pollen neer hebben geslagen.

Hyposensibilisatie

Dit is voor mensen met ernstige hooikoorts, iemand word dan gedurende een aantal jaar ingespoten met verschillende soorten pollen, hiermee probeerd men te trachten iemand minder allergisch te laten reageren op pollen.hiervoor heb je een verwijzing nodig van je huisarts.

Medicijnen

Er zijn verschillende medicijnen op de markt, zo kun je al medicijnen tegen hooikoorts bij de drogist vinden. Ook zijn er allemaal verschillende soorten neusspray's en oogdruppels op de markt. Wanneer je een bezoekje brengt aan je huisarts, kun je vaak bij hem medicijnen krijgen. Je hebt de medicijnen in verschillende vormen:

 • Tabletten
 • Neusspray
 • Oogdruppels
 • Injectie

Oogdruppels en de neusspray worden vaak in combinatie gegeven dit mede doordat hooikoorts kriebelende ogen en een jeukende neus veroorzaakt. De tabletten helpen tegen de symptonen van hooikoorts. De meeste zullen dan ook een voorkeur hebben voor de medicijnen. Sommige huisartsen geven een injectie tegen hooikoorts, deze kun je dan aanvragen bij je huisarts en voor de pollenseizoen kun je deze krijgen. Het voordeel van een injectie tegen de hooikoorts is dat de symptonen weggaan, en dat je niet steeds tabletten hoeft in te nemen.