Huisstofmijt allergie

Wat wil je weten over de huisstofmijt allergie?

Als u veel last heeft van snotterigheid, bent u vaak verkouden en wel is benauwd dan kan het wel is zijn dat u huisstofmijtallergie heeft. Maar wat houdt dit precies in en wat kunt u er tegen doen?

Wat is huisstofmijtallergie?

Bij huissofmijtallergie ben je allergies voor de uitwerpselen een spinachtig beestje, de huisstofmijt. De huisstofmijt is ongeveer 0,3 mm en is niet met het blote oog te zien. Bij mensen die huisstofmijtallergie hebben reageert het imuumsysteem aggressief op de uitwerpselen van huisstofmijt. De huisstofmijt voedt zich door de huidschilfers van mensen en dieren. De huisstofmijt leeft het beste in een omgeving waar het 25 graden celsius is en waar de vochtigheidsgraad tussen de 50%-75% ligt.

Wat zijn de symtomen van huisstofmijtallergie en hoe ontstaan ze?

Als iemand die allergies is voor de huisstofmijt stof inademd reageert het lichaam hierop door de stof himstamine vrij te laten. Doordoor komen er verschillende klachten zoals kortademigheid, tranende ogen, vastzittende of lopende neus, benauwdheid, jeuk, niezen en eczeem.

Hoe kan u zich laten testen?

Als u zeker wilt weten of u huisstofmijtallergie heeft kunt u zich het beste laten testen bij een ziekenhuid. Dit kan op meerdere manieren gebeuren. Er kan bloed worden geprikt of er worden stoffen op uw arm gedaan en bij elke stof een prikje gegeven en wordt er gekeken of er een reactie optreedt.

Oplossingen voor deze allergie.

Om minder last te hebben van de symtomen is het verstandig om vocht en stof tegen te gaan. Ook kan medicijngebruik hierbij helpen.

  • Vocht kunt u tegen gaan door het huis goed door te luchten. Dit doet u door altijd een raam open te laten staan en 2 à 3 keer per dag alle ramen even wijdt open te zetten. Ook kunt u beter uw was buiten drogen. Het is belangrijk dat uw huis minimaal 2x per week wordt schoongemaakt, het liefst met een vochtige doek en met een stofzuiger met een filter. Het kan ook helpen als u uw huis verwarmt bij vochtig weer, het nadeel hiervan is weer dat het heel warm wordt in uw huis als het al warm en vochtig weer is.
  • Stof kunt u tegen gaan door uw beddengoed op 60 graden te wassen, hierdoor sterft de huisstofmijt. Ook het beddengoed elke dag even een uurtje buiten hangen is zeer verstandig om te doen. Verder zijn er speciale hoezen te koop die u om uw kussen en dekbedden kan doen. hierdoor is er aanzienelijk minder stof.

Tenslotte

  • U kunt u er nog medicijnen bij nemen. Meestal zijn dit soortgelijke medicijnen als bij de symtomen van hooikoorts, die heel erg op die van de huisstofmijtallergie lijken. Dit kan zijn in de vrom van een neusspray, een pilletje of oogdruppels. Deze zorgen voor de remming van de stof Histamine waardoor er minder symptomen zullen zijn. Voor benauwdheid wordt vaak een medicijn gebruikt die veel asmapacienten gebruiken.
  • Huisstofmijt kunt u nooit helemaal tegen gaan maar u kunt de symptomen wel verminderen. Hiervoor zijn er verschillende dingen te koop zoals hoezen om het stof af te sluiten. En medicijn gebruik is zeer belangrijk als u niet het hele jaar door verkouden wilt zijn, want de huisstofmijt is er altijd, het maakt niet uit welk seizoen!