Koemelkallergie gaat op latere leeftijd vaak over

Inleiding

Koemelkallergie verraadt in haar naam waar het om draait. Zuigelingen kunnen flink last krijgen van deze voedselallergie, waarbij ze soms -heftig- reageren op eiwitten uit koemelk. Ook baby’s die borstvoeding krijgen kunnen koemelkallergie ontwikkelen. Deze allergische aandoening komt het meest bij zuigelingen voor, omdat het maag-darmstelsel nog niet helemaal volgroeid is.

Probleemstelling

De eiwitten uit koemelk dienen in het maagdarmkanaal keurig tot kleine stukjes te worden verwerkt. Omdat bij baby’s en zuigelingen de darmen nog niet helemaal werken zoals ze horen te werken, belanden er regelmatig onbedoeld niet volledig afgebroken eiwitten in het bloed. Sommige kinderen hebben daar helemaal geen last van, maar sommige kinderen reageren daar met een zeer heftige reactie op en hebben vervolgens regelmatig last van huiduitslag, darmkrampjes, luchtweginfecties en eczeem.

De meest gebruikte methode om een baby of peuter door deze allergieperiode te leiden is het aanbieden van alles waar geen koemelk in zit en over te gaan op bijvoorbeeld hypo-allergene melk. Bij het geven van borstvoeding dient de moeder ook zoveel mogelijk melk- en koemelkproducten te laten staan. Ook het nuttigen van eieren, vis, schaal- en schelpdieren, pinda’s en noten wordt de moeder dan afgeraden. De koemelkallergieperiode gaat vaak na het bereiken van het eerste levensjaar over, omdat dan de darmen wel helemaal berekend zijn op melk en melkproducten. Het consultatiebureau heeft inmiddels dusdanig veel ervaring opgedaan met koemelkallergie, dat deze een landelijke leidraad heeft ontwikkeld waarin beschreven staat hoe de ouders om kunnen gaan met koemelkallergie en welke producten zij het beste wel of niet kunnen gebruiken.

Symptomen

Koemelkallergie komt vaak voor bij baby’s voordat ze vier maanden zijn en het is vaak een hele puzzel voordat een arts de symptomen herkent. Vooral in het begin zijn de klachten vaag en kunnen ze ook bij andere aandoeningen passen. Bij een gezin waarbij ook andere gezinsleden last hebben -gehad- van koemelkallergie is het makkelijker om de diagnose te stellen.

Jeuk, uitslag en eczeem zijn klachten die een koemelkallergie kunnen verraden. Daarnaast kan een kind last krijgen van klachten van de luchtwegen, diarree, verstopping of buikpijn en niet willen drinken. Met name huilbaby’s met darmkrampjes bevinden zich in het risicoprofiel. Baby’s en peuters met koemelkallergie hebben ook regelmatig last van eczeem in de knieholtes, elleboogholtes en soms op het gezicht. Eczeem is een jeukende huidaandoening die er rood en schilferig uitziet. Vaak vormen zich bultjes en blaasjes op de rode huid die irriteren en langere tijd blijven zitten. Vooral bij jonge kinderen is het moeilijk om ze niet te laten krabben op deze plaatsen.

Huidproblemen

Een kind met huidproblemen en spijsverteringsproblemen blijkt in de praktijk eerder last te krijgen van koemelkallegie dan kinderen zonder of met weinig klachten. Ook als een kind een tijdje na de voeding gaat spugen of met kracht de opgedronken melk teruggeeft, kan dit er op wijzen dat dit een symptoom van koemelkallergie is. Acute diarree of juist het ophouden van ontlasting is ook zo’n aanwijzing, net als het continue last hebben van huidproblemen. Toch blijft het een kwestie van opletten en combineren, al dan niet samen met het consultatiebureau of huisarts.