Hoestsiroop nuttig of onzin

Hoestsiroop nuttig of niet

Waarom hoesten we? En moet je bij de eerste de beste hoestbui maar hoestsiroop gaan drinken? Veel bezorgde moeders vinden hoestsiroop onmisbaar in de huisapotheek. Is dat wel de juiste remedie voor de luchtwegen? Blijkbaar toch niet.
 
 

Waarom hoesten we

We gaan hoesten als onze luchtwegen verontreinigd zijn. Op de een of andere manier kunnen in de luchtpijp en verder in de longen vuiltjes zitten, zoals slijm, rookrestjes, uitlaatgassen of stofdeeltjes. Hoesten is dan een poging om deze puinhoop weer uit de omgeving van de luchtwegen weg te halen. Het is een 100% natuurlijke reactie van ons lichaam. Niets om je zorgen over te maken. Sterker nog: het is dus fout om een hoestbui te onderdrukken. Laat het lichaam zijn zuiverende gang maar gaan. Als het slijm blijft zitten, kan een ontsteking en piepende ademhaling als gevolg hebben.

Soorten hoest

Het kan ook zijn dat je wel hoest maar geen slijmen hebt. Dat wordt dan een droge hoest of ook wel kriebelhoest genoemd. Zulke hoestbuien kun je krijgen van te veel roken, verblijf in een rookruimte, te droge lucht in de kamer, aircotoestellen in de zomer, uitlaatgassen in parkeergarages en zelfs van sommige medicatie tegen verhoogde bloeddruk. Bij dit soort hoest gaan de slijmvliezen uitdrogen.

Maar je kunt ook een slijmhoest hebben. Wie kent niet de groene of witte, doorzichtige slijmfluimen? Geen prettig plaatje maar het moet er uit! En dat kan wel een week tijd vragen… Slijmen zijn het gevolg van een zware verkoudheid of griep.

Huis- en keukenmiddeltjes

Drink veel en het maakt niet uit wat: water, thee, fruitsap…

Ventileer altijd goed de slaapkamer, keuken, badkamer, auto, werkkamer…

Zorg voor een voldoende vochtige lucht in de kamers waar je het meest vertoeft. Hang bijvoorbeeld waterbakjes aan de radiatoren en vul deze regelmatig bij!

Kauw op speciale snoepjes: Vickstabletten, frisks, zuigtabletten…

Eet elke dag een koffielepel honing (niet geschikt voor baby’s onder 1 jaar!)

Ga stomen! Tot 5 keer per dag gedurende een kwartiertje boven een kom heet water hangen. Raar maar waar: gewoon heet water zonder toevoegingen. In het algemeen gaan bezorgde moeders dampmiddelen toevoegen zoals eucalyptus of menthol. Niet doen dus! Stomen is ook niet aan te bevelen voor kinderen onder de 5 jaar.

Hoestsiropen?

Geloof het of niet: de meeste geneesmiddelen tegen hoest (zuigtabletten, hoestsiropen...) hebben weinig of geen zin. De werking van hoestremmers is nog steeds niet voldoende bewezen. Bovendien kunnen ze nog vervelende bijwerkingen hebben ook (zoals slaperigheid, duizeligheid en maagklachten.

hoesten

Wist je dat in België hoestremmers verboden zijn voor kinderen jonger dan 2 jaar. Sterker nog: de Geneesmiddelencommissie heeft onlangs geadviseerd om alle hoestsiropen te verbieden voor kinderen jonger dan 12 jaar!

Ook in Groot-Brittannië zijn medici heel voorzichtig met hoestsiropen en andere middeltjes tegen verkoudheid (zoals neusdruppels) voor kinderen jonger dan 6 jaar. Ook in dit land is men ervan overtuigd dat deze medicijnen nauwelijks bijdragen aan genezing. Ook hier is de minimale leeftijdsgrens 6 jaar.

Zelfs volwassenen moeten oppassen met hoestsiroop. Gebruik er niet teveel van (max.)600 mg/dag) en je neemt het best in onmiddellijk na het eten om maagklachten te voorkomen.

Antibiotica?

Bijna alle luchtweginfecties worden veroorzaakt door een virus. De arts zal dus in de regel geen antibiotica voorschrijven omdat die alleen maar bacteriën aanpakken.

Zelf maken?

In de geest van dit artikel klinkt het uiteraard vreemd maar geloof je alsnog in het nut van hoestsiroop dan kun je die ook zelf maken. Wat je nodig hebt zijn rijpe vlierbessen, suiker en een vijftal kruidnagels. De bessen kun je plukken in de vrije natuur. Ze moeten wel goed rijp zijn. Je kunt ze ook vinden in de groenteafdeling. Wel allen maar in bepaalde weken.

Bereiding: maak de bessen goed schoon. Gebruik nooit onrijpe bessen. Kook de bessen op een zacht vuurtje met wat water tot ze open barsten. Dan komt namelijk het bessensap vrij. Zeef het kookmengsel door een neteldoek of (fijne) zeef. Hetgeen je overhoudt, giet je opnieuw in een pan. Voeg veel suiker (1l sap/ 1 kg suiker) en kruidnagels toe. Opkoken tot je een dikke brij krijgt. Schep het schuim eraf. Giet je bereiding in flessen met een schroefdop. Sluit goed af. Bewaar op een donkere, koele plaats. Bij verkoudheid: zo heet mogelijk drinken! Smaakt weliswaar niet ‘heel’ lekker maar helpt wel!

Conclusie

Moeten we hieruit concluderen dat alle reclame rond hoestsiropen commercieel gedoe is waar alleen de apotheker of drogist beter van wordt? Wie zal het zeggen? Tenslotte nog een tip van Dr. Vogel: het Drosera complex. Bestaat uit homeopathische druppels, 100% natuurlijk. Kost: € 5,95 (20 ml.) 

Reacties (0)

Reageer
Geen resultaten gevonden