Wat is de ziekte van Henoch Schonlein

Inleiding

Henoch Schonlein is een vervelende, pijnlijke en zeldzame auto-imuunziekte die het meest bij kinderen voorkomt maar ook volwassenen kunnen treffen. De oorzaak van deze ziekte is niet bekend, wel beginnen de klachten vaak na een infectie van de bovenste luchtwegen. Raadpleeg bij de symptomen die hier genoemd worden altijd de huisarts!

Wat is een auto-imuunziekte

Kort gezegd; je imuunsysteem valt gezonde lichaams eigen cellen aan.

Symtomen

Plotselinge koorts( niet altijd in alle gevallen) Puntbloedinkjes (rode/paarse vlekjes die je niet weg kan drukken met bijvoorbeeld een glas.) Deze vlekjes beginnen meestal op de benen en billen. Deze vlekjes ontstaan ook bij hersenvliesontsteking (ga direct naar de arts!) Pijnlijke gezwollen (ontstoken)gewrichten vooral de knieen en enkels. Bloed of eiwit in de urine (nierontsteking) Buikpijn; in zeldzame gevallen bloed in de ontlasting.

De puntbloedinkjes worden ontstaan door ontstekingen in de kleine bloedvaatjes. Dit kan vervelende wonden veroorzaken zoals op de afbeelding hieronder.

Behandeling

De internist zal rust voorschrijven, in de meeste gevallen(bij kinderen) verdwijnt deze ziekte na ongeveer 6 weken vanzelf. Bij volwassenen duurt het vaak wel langer. Als de nieren en ingewanden aangetast zijn dan wordt er vaak prednison voorgeschreven. De ziekte kan zich na ongeveer een paar maanden herhalen maar dan vaak ik een mildere kortere vorm.