Bechterew: een sluipende ziekte

Bechterew

Je leest en hoort er regelmatig over: ziekte van Bechterew. Soms ook geschreven als Bechterev. Geen lachtertje die chronische ontstekingspijn in de rugstreek. Bechterew maakt de patiënt stilaan immobiel door de toenemende stijfheid van de wervelkolom. Ontdekt door de Russische arts met die naam en vooralsnog ongeneeslijk. Eén advies: bewegen, bewegen, bewegen...

 

Bechterev in het algemeen

• Kort uitgelegd is 'Bechterew' een chronische ontsteking van de gewrichten, meer bepaald ter hoogte van de wervelkolom. Gevolg is dat de tussenwervelschijven gaan verkalken en een verstijfde rug. De enige remedie om de vermindering van de mobiliteit tegen te gaan, is heel, heel veel bewegen.

• In Frankrijk noemt men deze ziekte de ziekte van 'Pierre Marie' en in Duitsland 'ziekte van (Pierre-Marie) Struempell'.

Soms wordt de ziekte ook beschreven als 'Bechterev' doch dit is eerder spraaktaal dan schrijftaal!

De door medici gebruikte afkorting is S.A.

Symptomen

  1. In feite gaat het om een ontstekingsreactie met eigenaardig genoeg pijn in rust en typisch nachtelijke pijn; vooral in de gewrichten van de wervelkolom (lage rug) maar ook tot en met heiligbeen en bekken.
  2. Ook typisch, omwille van de verstijfde rug, is de voorovergebogen houding!
  3. Echter er kunnen ook ontstekingsverschijnselen optreden in handen, knieën en voeten (met pijnlijke gezwollen gewrichten), ontstekingen ter hoogte van de pezen (vooral Achillespees en voetzool) en zelfs oogontstekingen (zij het in mindere mate).
  4. Typisch is dat de pijn aanwezig is zolang men zit of ligt maar verdwijnt wanneer men opstaat en beweegt.
  5. Het verloop van Bechterew is erg onvoorspelbaar: sommigen kunnen desondanks normaal verder met hun leven, anderen moeten hun levensstijl drastisch aanpassen tot zelfs hun werk opgeven.
  6. Omdat de aantasting van de gewrichten zeer lang symptoomloos kan verlopen (zonder specifieke klachten) en omdat de eerste klachten dikwijls niets met de rug te maken hebben (maar eerder met de handen of de ogen) kan het dikwijls maanden en zelfs jaren duren voor de diagnose van S.A. wordt gesteld. Bij vrouwen duurt het gemiddeld 5 jaar, bij mannen 3 jaar.

Behandeling

  1. Bechterev wordt behandeld met anti-ontstekingsmedicatie die echter continu en lang moeten genomen worden. De nieuwe medicaties (TNF-blockers zoals Infliximab Remicade®) hebben bewezen niet alleen zeer geschikt te zijn tegen de pijn maar ook op de beweeglijkheid van wervelzuil en gewrichten en op de levenskwaliteit.
  2. Oefeningen.
  • Door middel van stretching en yoga wordt de spiertonus (dit is de natuurlijke spierspanning) zoveel mogelijk onder controle gehouden en de lenigheid bevorderd.
  • Verder moet voortdurend aandacht worden besteed aan een correcte lichaamshouding en is het van het allergrootste belang dat de Bechterewpatiënt zijn dagelijkse bezigheden zoveel mogelijk in stand houdt.