Wat is vijfde ziekte

Huiduitslag bij vijfde ziekte, wat zijn de symptomen en wat kunt u doen?

Wat_is_vijfde_ziekte-IntroPlaatje.jpg

Door de huiduitslag en rode vlekken, zoudt u kunnen denken dat de Vijfde Ziekte ernstig is. Maar dat is gelukkig meestal niet het geval. De vijfde ziekte wordt veroorzaakt door een onschuldig virus, waarmee de kinderen zich meestal ook niet erg ziek voelen. U hoeft in beginsel dan ook geen arts te raadplegen. Wel kunnen de symptomen van de vijfde ziekte erg vervelend zijn. Let op: behalve de Vijfde Ziekte kennen we ook de zesde ziekte. Hiervoor gelden een vergelijkbare uitslag en vergelijkbare symptomen als bij de Vijfde Ziekte. Laat uw kindje niet onnodig kwakkelen door de 5e ziekte. De symptomen van de ziekte zijn meestal goed herkenbaar, zodat u er ook wat aan kunt doen.

Erythema infectiosum

De Vijfde ziekte is in de Latijnse benaming bekend als erythema infectiosum. De 5e ziekte wordt veroorzaakt door een virus, te weten het parvo virus B19. Dat betekent ook dat de Vijfde Ziekte besmettelijk is. Daarmee lijkt de vijfde ziekte veel op de zesde Ziekte dat wordt veroorzaakt door de erythema subitum ofwel het herpes virus HHV6. Ook de zesde ziekte is een veel voorkomende vlekjes ziekte.

Symptomen van de vijfde ziekte

De symptomen van de Vijfde Ziekte zijn goed te herkennen. Zoals ik al aangaf, is het meest kenmerkende uiterlijke verschijnsel de huiduitslag en de vele rode vlekjes. Het begint meestal met uitslag op het hoofd, om zich vervolgens ook over de rest van het lichaam te verspreiden. Er kan in deze periode tegelijkertijd sprake zijn van een lichte verhoging van de lichaamstemperatuur. De huid voelt dan ook wat warm aan. Bekend is bovendien dat de vijfde ziekte in ongeveer 10 procent van de gevallen ook samen gaat met een vervelende gewrichtspijn. Soms heeft het kind ook nog een verstopte neus.

Incubatietijd van de ziekte

Ongeveer een week voordat de vlekken zichtbaar worden, gaat u al merken dat het kind wat hangerig begint te worden. Dan is ook de incubatietijd begonnen. Vlak daarna krijgt het kind de kenmerkende rode vlekken op het lichaam die vervolgens na verloop van 7 tot 10 dagen weer zullen verdwijnen. De vlekken laten later gelukkig geen littekens achter. Wel is het zo dat de ziekte nog wel eens terugkomt, bijvoorbeeld als de huid van uw kind wat kwetsbaarder is geworden door de zon of een warm bad, maar na verloop van tijd is ook dit verdwenen.

Is vijfde ziekte ook besmettelijk

Is de vijfde ziekte dan besmettelijk, zult u zich afvragen. Ja, de vijfde ziekte is besmettelijk en wel in de week voordat de rode vlekjes zichtbaar worden. De besmetting vindt in deze vatbare periode vooral plaats via het niezen, het praten en het hoesten van de besmette persoon. Dat is lastig, want ook al merkt u nog niet zo veel aan een kind, het kan dus wel al besmet zijn en daarmee besmettelijk zijn voor andere kinderen.

Behandeling van de vijfde ziekte

De klachten bij deze ziekte verdwijnen meestal weer vanzelf. Een behandeling met medicijnen is niet mogelijk. Als er ook gewrichtspijn is, wat regelmatig als symptoom voorkomt, kunt u die pijn verminderen met het geven van wat paracetamol. Zodra uw kind zich weer goed voelt, is de ziekte vanzelf weer over en is er geen verdere nazorg of medicijn meer nodig.

Meer info op de WIKI4YOU homepage