Kan de Chinese voedingsleer ons warm houden

Inleiding

Voor de vele koukleumen onder ons, breken weer erg barre tijden aan. Kan de Chinese voedingsleer helpen ons lichaam op temperatuur te brengen en te houden? Kunnen we zélf onze voorzorgen nemen om de grillen van koning winter te trotseren? Brengen sommige voedingsmiddelen, of drankjes uit grootmoeders tijd, dé oplossing om de komende wintermaanden zonder al teveel ongemakken te doorspartelen?

Chinese voedingsleer

Aan wat kunnen we ons in deze barre wintermaanden voldoende opwarmen, zodat we ons toch nog goed in ons vel voelen? Voor velen is bijvoorbeeld een verkwikkende kopje muntthee dé gedroomde oplossing. Onderzoek leerde echter dat uitgerekend deze muntthee ons lichaam niet opwarmt maar, integendeel, afkoelt. Volgens wetenschappers is de traditionele, Chinese voedingsleer dé oplossing om heelhuids en op een min of meer aangename manier de wintermaanden door te komen. Volgens deze Chinese voedingsleer bestaan er inderdaad bepaalde dranken en voedingsproducten die ons lichaam op een aangename temperatuur kunnen brengen en er ook op houden. Deze Chinese voedingsleer biedt ons inderdaad heel wat hartverwarmende voedingstips.

Yin en Yang filosofie

Zelfs tot in de voedingsleer is de yin en yang filosofie sterk doorgedrongen. Dit Yin en Yang denken is een methode om natuurlijke processen waar te nemen en te beschrijven. Velen gaan hierbij van uit dat het bij Yin en Yang uitsluitend om tegenstellingen gaat. Bij deze Chinese filosofie gaat het echter in de allereerste plaats om het partnerschap dat schijnbare tegenstellingen vertegenwoordigt. Sprekende voorbeelden hiervan zijn dag en nacht, licht en donker en... warm en koud.

Wat doet voeding met ons?

In de Chinese voedingsleer wordt meer gekeken naar wat voeding met ons doet nadat we het naar binnen hebben gewerkt. Dat staat in schril contrast met onze westerse aanpak inzake voedingsleer. Wij onderzoeken de samenstelling van onze voeding voor we het eten. Pas daarna kunnen we bijvoorbeeld denken aan de thermische werking ervan zoals heet, warm, koud of neutraal. Zoals we allemaal wel weten, kent voeding eigenschappen van verwarmen en afkoelen.

Hoe werkt verwarmen en afkoelen?

Het meest tot de verbeelding sprekende voorbeeld is het eten van bijvoorbeeld peper en chili. Wanneer we hier teveel van eten krijgen we het warm, krijgen we een brandend gevoel, lopen we rood aan, gaan we zweten en willen we ook extra bewegen. Dit zijn allemaal verschijnselen van verwarmen en zelfs van oververhitting. Blus dit echter nooit met water. Dat veroorzaakt stoom en maakt alles nog een stuk erger. Blus eerst met brood, en drink pas daarna.

IJskoude voeding

IJskoude voeding geeft dan weer een totaal andere thermische werking. Wanneer water afkoelt wordt het dikker, trager, stijver en transformeert uiteindelijk tot ijs. Eten en drinken we veel ijskoude producten dan vertragen we ons spijsverteringsstelsel. Ons lichaam is steeds druk bezig om zijn temperatuur te verhogen om zo onze spijsvertering terug op gang te brengen. Te koud eten legt ons spijsvertering plat. Diarree en buik- en maagkrampen zijn er het rechtstreekse gevolg van. Onze voeding kent dus thermische eigenschappen van opwarmen (Yang) en afkoelen (Yin).

Energiedragers

Yin en Yang worden in de Chinese voedingsleer als afzonderlijke energiedragers beschouwd. Met de dalende temperaturen is het volgens de Chinese voedingsleer mogelijk om, met de juist gekozen voedingsmiddelen, ons lichaam zelfs bij extreem lage temperaturen op peil te houden. We moeten daarbij steeds het evenwicht in het oog houden. Mensen met een te hoge bloeddruk, of diegenen die door hitte-opwellingen worden geplaagd, mogen niet teveel eten van opwarmende voedingsmiddelen. Indien ze dat toch doen, raakt hun lichaamstemperatuur ontregeld.

Vals gevoel van warmte

Spijzen en dranken waarvan wij denken dat ze ons lichaam op temperatuur brengen zijn, volgens de Chinese voedingsleer, nochtans te mijden. Dat is onder meer het geval met munt-en kamillethee die zelfs een afkoelend effect hebben. Thee van venkel, anijs, komijn of vanille genieten de voorkeur. Diepgroene koolsoorten en bijvoorbeeld lams- en reevlees houden ons, volgens de Chinese voedingsleer, perfect op temperatuur. Kruiden als paprika, rozemarijn en kurkuma versterken dit verwarmend effect. Te mijden in barre wintermaanden zijn chili, curry, knoflook en gedroogde gember. Deze kruiden geven een kortstondige hitte-impuls. Hun effect is echter verraderlijk want de afkoeling van ons lichaam verloopt, na het gebruik van deze kruiden, in versneld tempo. Hetzelfde geldt trouwens voor alle alcoholische dranken.

Te mijden

Zeker te mijden dranken en voedingsstoffen tijdens deze (barre)wintermaanden zijn munt- en kamillethee, kruiden als chili, peper, curry, knoflook, gedroogde gember, rauwkost, radijs, yohurt en zomerfruit als ananas, tomaat, uien en augurk.

Aan te bevelen

Aan te bevelen voedingsstoffen om de winterkoude te trotseren: venkel-, anijs-, komijn- en vanillethee, lamsvlees, reevlees, alle koolsoorten, soep, vis, kip, kruiden als paprika, rtozemarijn en kurkuma.