Wat verandert er aan het lichaam van een jongen tijdens de puberteit

Inleiding

Iedere jongen krijgt in zijn leven te maken met de puberteit. Hier is geen ontkomen aan. Tijdens de puberteit ontwikkelt de jongen zich tot een volwassene, tot een man. De puberteit start bij een jongen gemiddeld rond zijn twaalfde levensjaar. De puberteit gaat samen met veel emotionele en lichamelijke veranderingen. Dit is heel normaal en je hoeft je hier helemaal geen zorgen over te maken. Maar wat verandert er eigenlijk aan een jongenslichaam tijdens de puberteit? 

Groeispurt

Het eerste wat opvalt aan een puberende jongen is dat hij zeer snel groeit. Vanaf ongeveer het dertiende levensjaar, het kan ook eerder of later zijn, groeit de jongen meerdere centimeters per jaar in zowel de lengte als in de breedte. Meisjes beginnen gemiddeld eerder aan hun groeispurt, maar uiteindelijk groeien jongens meer dan meisjes en worden ze toch groter. Wanneer de jongen in lengte groeit, neemt logischerwijs ook zijn gewicht toe. Bij de groeispurt beginnen de voeten, handen en het hoofd van de jongen als eerste te groeien. Daarna zijn de armen en benen aan de beurt en tenslotte nemen ook de romp en schouders in lengte en breedte behoorlijk toe. Ook de hersenen van de jongen groeien tijdens de groeispurt. Deze verandering, en alle andere, worden veroorzaakt doordat er andere hormonen werkzaam worden tijdens de puberteit.

Gezicht

In het gezicht van een jongen is ook erg duidelijk te zien dat hij zich in de puberteit bevindt. De structuur van zijn huid verandert waardoor veel jongens te maken krijgen met puisten: de gevreesde jeugdpuistjes. Tegenwoordig zijn er genoeg zalfjes en middeltjes op de markt om de puistjes te behandelen. Jongens in de puberteit gaan ook meer en vaker zweten dan toen ze nog een jong kind waren. Bovendien krijgt iedere jongen tijdens de puberteit de baard in de keel. Hierbij groeien de stembanden waardoor de stem van de jongen zwaarder wordt. Hierbij hoort ook het soms overslaan van de stem. Een jongen krijgt dan plotseling heel even een hoge stem. Een ander teken van het man-worden van een puberende jongen is de ontwikkeling van baard- en snorgroei. Over het hele gezicht zullen de haartjes sneller gaan groeien. Veel jongens hebben nog geen zin om een baard of snor te laten staan en zullen zich gaan scheren.

Overigens zal niet alleen op het gezicht de haargroei toenemen. Over het hele lichaam zullen er meer haren zichtbaar worden! Op de armen, benen en borst bijvoorbeeld. Onder de oksels en rond de penis zal er (meer) schaamhaar gaan groeien.

Geslachtsorganen

De puberteit wordt vaak gelinkt aan seksualiteit. Op het gebied van de geslachtsorganen en seksuele interesses verandert er namelijk heel erg veel tijdens de puberteit. In deze periode worden er veel geslachtshormonen geproduceerd waardoor de penis zal gaan groeien. Jongens krijgen vaker of voor het eerst een erectie (een ‘’stijve penis’’) en zullen geslachtsrijp worden. Dit laatste betekent dat een jongen een zaadlozing kan krijgen. Er komt dan sperma uit de penis waarmee een vrouw bevrucht kan worden. Sperma is een wit, kleverig goedje waar zaadcellen in vermengd zitten. De penis en ballen op zich zullen ook groter worden tijdens de puberteit. Jongens kunnen ontdekken dat het hebben van een zaadlozing een prettig gevoel geeft en kunnen een zaadlozing bewust bij zichzelf gaan opwekken. Dit heeft zelfbevrediging ofwel masturbatie. Deze onderwerpen worden vaak nog als taboe beschouwd.

Geslachtshormonen zorgen er niet alleen voor dat de penis en ballen van een jongen zullen groeien. Ze zorgen namelijk ook voor een verhoogde seksuele interesse vanuit de jongens. Velen worden verliefd op een meisje of jongen.

Handige websites

Conclusie

Tijdens de puberteit, die bij jongens rond het dertiende levensjaar begint, verandert er erg veel aan het lichaam van een jongen. Wat duidelijk te zien is, is dat de jongen in zowel in de lengte als in de breedte enorm groeit. Op het gezicht van de meeste puberjongens ontstaat baard- en snorgroei en sommigen krijgen ook jeugdpuistjes. Puberjongens krijgen ook een zwaardere stem. Een andere erg belangrijke verandering is de groei van de geslachtsorganen. Tijdens de puberteit wordt een jongen geslachtsrijp en kan dan in theorie een vrouw bevruchten.