Lichaamsvet in percentage uitgedrukt

Een vetmeting wordt in percentage uitgedrukt

35857.jpegWe zijn allemaal dragers van vet, spieren, botten, organen en meer in ons lichaam. Nog belangrijker naast gewicht, is de verdeling van al die zaken. Het meten van lichaamsvet is één van de meest effectieve manieren om uw dieet en workout te evalueren. Een vetmeeting wordt in percentage uitgedrukt. Er is ook een verschil van het percentage lichaamsvet tussen een man en een vrouw. Lichaamsvet is één van de belangrijkste onderdelen van ons lichaam. Het beschermt onze organen, gewrichten, het regelt onze lichaamstemperatuur, is zoals een winkel vol vitaminen en is een energievoorziening voor ons lichaam. Lichaamsvet kan worden verdeeld in twee verschillende typen: essentieel-lichaamsvet en niet-essentieel lichaamsvet.

Essentieel lichaamsvet en niet essentieel lichaamsvet

1. Essentieel lichaamsvet

Ons lichaam maakt gebruik van essentieel-lichaamsvet om goed te kunnen functioneren. Het is opgeslagen in onze botten, organen, het centrale zenuwstelsel en de spieren. Dit type vet helpt bij het reguleren van de lichaamstemperatuur, het biedt een buffer voor de inwendige organen en geeft ons energie tijdens ziekte.

2. Niet-essentieel lichaamsvet

Niet-essentieel lichaamsvet wordt ook wel overtollig lichaamsvet genoemd en is niet noodzakelijk voor vitale functies. Dit is extra vet en is opgeslagen als een soort reserve, waar je lichaam dan energie kan uithalen en die voor brandstof kan worden gebruikt in tijden dat ons lichaam dit nodig zou hebben. Als het niet-essentieel vetgehalte te hoog is, kan het een enorme invloed op onze gezondheid hebben. Wat vooral van invloed is op de hoeveelheid niet-essentieel vet op ons lichaam is een dieet dat te hoog is in calorieën. Zelfs als het voedsel dat je eet gezond is of belangrijke voordelen biedt voor ons lichaam. Het is een feit dat als we teveel eten ons lichaam het teveel aan voedsel opslaat als vet. Een gebrek aan voldoende beweging kan ook een reden zijn voor het verkrijgen van niet-essentiële lichaamsvet.

Lichaamsvet meten

35858.jpegHet meten van lichaamsvet is echt belangrijk voor het bepalen van onze gezondheid. Je moet altijd onthouden dat het gewicht alleen geen duidelijke indicatie is voor een goede gezondheid. BMI (Body Mass Index), die vaak wordt gebruikt als een indicator voor de gezondheid, is niet zo nauwkeurig als lichaamsvet in procenten gemeten. Oomdat het berekend wordt door gewicht per lengte is er geen onderscheid tussen de kilo's van lichaamsvet en kilo's uit vetvrije massa of spieren. Dat is waarom ons lichaamsvet in procenten moet gemeten worden.

Verschillende manieren om lichaamsvet te meten

Er zijn verschillende manieren om ons lichaamsvet te meten, het één is al wat nauwkeuriger en ingewikkelder dan het andere.

  1. Het kan met een huidplooimeter, deze meet de huidplooi-dikte op verschillende delen van het lichaam.
  2. Een vrij nieuwe techniek is de "high-tech" BOD POD. Het is een volgsysteem die lde ichaamssamenstelling evalueren.
  3. Een andere benadering, meestal vaak gebruikt in de fitness faciliteiten BIA (Bio-elektrische impedantie analyse). Het principe van deze methode is dat een elektrisch signaal door het lichaam wordt gezonden. Als het vet tegenkomt is er meer weerstand omdat lichaamsvet slechts weinig water bevat.

Elk van deze methoden worden het best uitgevoerd door een ervaren gezondheid en fitness professional. Vraag je lokale fitnesscenter om te zien wat er beschikbaar is om je lichaamsvet te meten.

Hoeveel lichaamsvet mag ik nu hebben

Het algemene gezonde vetpercentage voor mannen moeten variëren van 6% tot 24% en voor vrouwen is tussen 14% en 31%. Houd wel in gedachten dat er procentuele veranderingen kunnen komen naarmate men ouder wordt, maar het moet altijd binnen een gezonde grens blijven. Zie de tabel voor de normen, het vertelt je over je conditie ten opzichte van het percentage van vet je hebt.

Classificatie             Man                   Vrouw            
Essentieel vet 2-5% 10-13%
Atleet 6-13% 14-20%
Fit lichaam 14-17% 21-24%
Acceptabel 18-24% 25-31%
Obese 25% + 32% +

Waarom is er een verschil tussen mannen en vrouwen

Gemiddeld hebben vrouwen 6% tot 11% meer lichaamsvet dan mannen. Door hun natuur is het normaal dat vrouwen een grotere hoeveelheid vet hebben dan mannen. De reden voor dit verschil is dat vrouwen zwanger kunnen worden, dus hun overschot aan vet is nodig om hun ongeborene te kunnen voeden vanuit hun vetreserves. Daarom ook dat vrouwen meer enzymen hebben voor het opslaan van vet en minder enzymen voor vetverbranding. 

Wat als mijn lichaamsvet te hoog staat

Het gaat niet alleen om de lagen en plooien van vet rond je dijen en romp. Het hebben van te veel lichaamsvet kan ook leiden tot gezondheidsproblemen, vooral als je een slecht voedingspatroon en een gebrek aan lichaamsbeweging hebt. Obesitas kan leiden tot diabetes type 2, is gekoppeld aan kanker en verhoogt de kans op een beroerte. Hartziekten, hoge bloeddruk en hoog cholesterol kunnen ook worden veroorzaakt door een te hoog gehalte aan lichaamsvet. Hoe hoger uw percentage lichaamsvet, hoe groter het risico op het ontwikkelen van een chronische ziekte. Zelfs al heb je geen overgewicht, je vetpercentage kan nog steeds te hoog zijn.

Wat als mijn lichaamsvet te laag staat

Teveel lichaamsvet is niet gezond, maar ook te weinig lichaamsvet is niet gezond. Je moet ten minste een bepaalde hoeveelheid vet in het lichaam hebben, want als het te laag is leidt dit niet alleen tot vermiderde sportprestaties maar het kan zeker ernstige gevolgen hebben voor je gezondheid. Te weinig lichaamsvet kan tekortkomingen geven van in vet oplosbare vitaminen, dit zijn vitaminen die je lichaam alleen kan opnemen met vet. Een andere belangrijke factor is het risico van verhoogde ziekten zoals hartziekten, maag en darmproblemen, schade aan het zenuwstelsel en het risico van krimpen van organen en een invloed op het immuunsysteem. Ook als je niet genoeg lichaamsvet hebt, zal je lichaam beginnen met je spieren aan te spreken voor energie, wat leidt tot een algehele zwakte van je lichaam. Te weinig lichaamsvet hebben als vrouw kan ook invloed hebben op de mogelijkheid om een zwangerschap te dragen. Dus zorg ervoor dat je lichaam voorzien is van genoeg gezonde vetten om een gezond lichaam te hebben.

Hoe verminder je lichaamsvet

Beweging en een gezond dieet zijn de sleutel tot het verminderen van lichaamsvet. Zorg voor een gezond en goed uitgebalanceerd dieet dat laag is in ongezonde vetten en probeer om de hoeveelheid van de voedselinname te verlagen. Elke dag een beetje calorieën te kort zal je heel snel helpen om gewicht te verliezen. Zorg wel dat je voldoende eiwitten eet om te voorkomen dat  je spiermassa zou verliezen. Combineer je gezond en goed uitgebalanceerd dieet met voldoende beweging, en je zal in staat zijn om je vetpercentage te verminderen. Houd er echter rekening mee dat hoge intensiteit interval training (HIIT) is de meest efficiënte en snelste vorm van bewegen is om vet te verliezen. Deze hoge intensiteit interval training samen met een gezond slaappatroon van minimaal 7 uur zijn van cruciaal belang om lichaamsvet te verliezen.

Conclusie

Dus zoals je kan zien is lichaamsvet een wel heel belangrijk onderdeel van je lichaam. Maar alleen in een bepaald percentage is het gezond. Hou je lichaamsvet op een gezond vetpercentage, dit samen met voldoende bewegen, een uitgebalanceerd dieet en een gezond slaappatroon. Zo blijf je en ben je gezond. Wil je graag eens ervaren wat een hoge intensiteit interval training (HIIT) is, dan kan je je gratis inschrijven op de website van Freeletics