Hoe snel groeien je nagels

Inleiding

Er zijn constant processen bezig in en om ons lichaam. Zo wordt ons eten verteerd, bloed rondgepompt door onze bloedvaten en worden wondjes genezen. Ons lichaam verandert dus de hele tijd en daarom is het belangrijk dat je je lichaam goed verzorgt en onderhoudt. Eén van de dingen die daarbij hoort is het knippen van je teen- en vingernagels, omdat deze groeien en uiteindelijk te lang worden. Maar hoe snel groeien deze nagels nou eigenlijk? En groeien nagels aan je tenen nou sneller of langzamer dan de nagels aan je vingers?

Nagels

Je kunt je nagels soms als best vervelend ervaren. Ze kunnen scheuren of afbreken en dat kan best pijnlijk zijn. Dit is echter geen reden om je nagels te vervloeken, ze zijn namelijk ook heel handig voor jou! Ten eerste zijn je nagels een erg goede bescherming voor je kwetsbare vingertoppen. Doordat er nagels bij je vingertoppen zitten, wordt bovendien voorkomen dat op deze plekken eelt kan groeien. Als er te veel eelt op je vingertoppen wordt gevormd, kan het gevoel in je vingertoppen minder worden. Mensen kunnen hun nagels ook als handig werktuig gebruiken. We kunnen er vuiltjes mee van ons lichaam of andere oppervlaktes krabben of blikjes cola ermee openen.

Je nagels bestaan uit een eiwit. Het eiwit keratine om precies te zijn. Ook delen van de huid en van je haren bestaat uit het eiwit keratine.

In de anatomie worden drie lagen onderscheiden waar je nagels uit bestaan. Het bovenste laagje van je nagels heet de hoornlaag, ook wel de schubbenlaag. De laag daaronder, de middelste laag dus, wordt de keratinelaag of sponslaag genoemd. Deze laag van je nagel is verantwoordelijk voor de opname van de benodigde voedingsstoffen en houdt ook vet en vocht vast. De onderste laag heet de epitheellaag. Deze laag zorgt voor het grootste deel van de bevestiging van je nagel aan je vinger.  

Het groeien van je teen- en vingernagels

Je nagels groeien altijd. De nagels aan je tenen en vingers groeien niet even lang. Gemiddeld genomen groeit een nagel aan je teen iedere maand 1 millimeter. Je vingernagels groeien maar liefst drie keer zo snel, tot 3 millimeter per maand. Uit onderzoek is verder ook nog gebleken dat mannennagels iets sneller groeien dan vrouwennagels. Dit verschil is echter niet groot. Er zijn verschillende redenen te noemen voor het feit dat teennagels minder snel groeien. De eerste is dat de doorbloeding in je voeten en tenen slechter is dan de doorbloeding in vingers en handen. Hierdoor bereiken voedingsstoffen je tenen lastiger. Minder voedingsstoffen betekent ook minder groei. Teennagels zijn over het algemeen genomen dikker dan vingernagels. In teennagels wordt dus meer keratine gestopt. Ook dit zorgt er voor dat de teennagels in de lengte minder snel groeien.

Hou ouder je wordt, hoe slechter de doorbloeding in je lichaam wordt. Dit zorgt ervoor dat naarmate je ouder wordt, je nagels steeds minder snel gaan groeien. Dat is dus minder vaak nagels knippen! Je nagels groeien overigens veel minder snel dan je haren. Hoofdharen groeien zo’n 13 millimeter (=1,3 centimeter) per maand.

Conclusie

Ieder mens heeft nagels aan vingers en tenen. Je nagels bestaan uit het eiwit keratine en zorgen voor bescherming van je vingertoppen en kunnen dienen als handig werktuig. Je teennagels groeien langzamer dan je vingernagels. Respectievelijk 1 millimeter en 3 millimeter per maand. Dit verschil in groeisnelheid heeft te maken met de doorbloeding van je voeten en de dikte van je nagels. 

Bronnen afbeelding: Wikimedia Commons, F.G. comm