Hoe voorkom en behandel je droge handen

Je handen

De huid van je handen staat dagelijks bloot aan vele schadelijke invloeden. Vooral mensen die vaak hun handen moeten wassen, zoals verpleegsters of laboratoriummedewerkers, kunnen last krijgen van erg droge handen. In extreme gevallen kunnen er zelfs kloven in de handen springen. Koud weer kan het probleem van droge handen verergeren. Hoe kun je droge handen goed behandelen of, beter nog, voorkomen?

Tips om droge handen te behandelen of te voorkomen

Je kunt een aantal dingen doen om de huid van je handen te voeden en te beschermen. Zo zorg je dat de huid van je handen zich kan herstellen en je voorkomt dat de huid van je handen sterk uitdroogt. Met de volgende tips is de droge huid van je handen al snel verleden tijd:

  • Kies, indien mogelijk, de juiste zeep. Er zijn verschillende soorten zeep die vriendelijk zijn voor de huid van je handen. Deze zeepsoorten bevatten vaak oliën die je huid tegen uitdroging beschermen. Zeker als je erg vaak je handen wast, is de keuze voor een voedende zeep erg belangrijk. Als je bijvoorbeeld in het ziekenhuis werkt, heb je helaas niet altijd de keuze voor het soort zeep dat je gebruikt. Vaak wordt er sterk desinfecterende zeep gebruikt dat je handen sterk uitdroogt. In dit geval kun je je beter focussen op het voeden van je handen.
  • Smeer je handen na elke wasbeurt in met een goede handcrème. Met elke wasbeurt verwijder je de natuurlijke oliën die de huid soepel houden. Een goede handcrème kan deze oliën wel vervangen. Smeer dus na elke wasbeurt je handen goed in. Vaak is het ook prettig om gedurende de dag eens extra de handen in te smeren. Kies voor een handcrème die je huid goed voedt en ook snel intrekt.
  • Draag huishoudhandschoenen als je de vaat doet of het huis schoonmaakt. Schoonmaakmiddelen kunnen erg agressief zijn voor je handen. Zelfs allesreiniger en afwasmiddel kunnen je handen sterk uitdrogen. Gebruik daarom dus altijd beschermende handschoenen als je het huis schoonmaakt of de vaat afwast.
  • Zorg dat de lucht in huis niet te droog is. Een droge lucht is ook een aanslag op de huid. Vooral in de winter is de lucht binnenhuis vaak erg droog doordat de centrale verwarming vaak aanstaat. Koop een luchtvochtigheidsmeter zodat je goed in de gaten kunt houden of de lucht niet te droog is. Om de droge lucht binnenshuis tegen te gaan, kun je luchtbevochtigers aanschaffen. Een nat laken over de verwarming kan overigens net zo goed helpen.
  • Bescherm je handen tegen de kou. Ook koude lucht kan erg schadelijk zijn voor je handen. Bescherm je handen met goede handschoenen. Leer houdt de wind goed tegen terwijl wol je handen heerlijk warm houdt. Leren handschoenen met een wollen voering zijn dan ook ideaal om je handen goed tegen de koud te beschermen.
  • Smeer kloofjes in met beschermende crème. Bij kloofjes gebruik je het liefst een zalfje zonder parfum en andere overbodige stoffen. Zo voorkom je dat je de wondjes irriteert. Uierzalf, Vaseline en speciale klovenzalf zijn zalven die je goed tegen kloofjes kunt gebruiken. Smeer alleen de kloofjes in want deze zalven zijn erg vettig en trekken niet snel in.
  • Geef je handen een nachtbehandeling. Soms hebben je handen iets meer verzorging nodig. Smeer je handen dan voor het slapengaan goed in met een lekker vettige zalf of crème. Trek kleine, katoenen handschoentjes (verkrijgbaar bij de apotheek) aan zodat je handen warm blijven en je bedden goed niet met crème wordt volgesmeerd. Als je ’s ochtend wakker wordt, zul je heerlijk zachte handen hebben.

Tot slot

Een droge huid op je handen kun je behandelen en voorkomen door een combinatie van je huid voeden en je huid beschermen tegen schadelijke invloeden. Ook als de huid van je handen niet meer droog aanvoelt, kun je het beste doorgaan met deze behandeling. Op deze manier houd je de huid van je handen in topcondities en zullen je handen niet snel meer droog aanvoelen.


Reacties (0)

Reageer
Geen resultaten gevonden