Chronische bekkenpijn en dan

Inleiding

Chronische bekkenpijn bij vrouwen is een pijn die heel vaak voorkomt. Chronische bekkenpijn komt nog vaker voor dan lage rugpijn en dat wil wat zeggen. Dit artikel gaat in op de chronische bekkenpijn, dus niet op bekkeninstabiliteit zoals bij zwangerschap het geval kan zijn. Veel vrouwen hebben het gevoel dat er niet naar ze geluisterd worden als ze met deze klachten bij de huisarts komen. In de meeste gevallen is er echter wat aan te doen, dus laat je niet aan de kant zetten en zorg dat je serieus genomen wordt.

Wat is chronische bekkenpijn

Wat is nu eigenlijk chronisch bekkenpijn. Indien je voor minimaal een half jaar lang last hebt van pijn in de onderbuik of het bekken, heb je last van chronische bekkenpijn. Deze bekkenpijn dient dan niet te komen door geslachtsgemeenschap of door menstruatie. Chronische bekkenpijn komt meer voor dan je denkt. Uit onderzoek blijkt dat namelijk 1 op de 6 vrouwen chronische bekkenpijn heeft. Bekkenpijn komt dus echt veel voor.

Op tijd naar de huisarts

Indien je met pijn in onderbuik of bekken bij de huisarts komt zal hij of zij je waarschijnlijk doorverwijzen naar de gynaecoloog. Vervolgens kan de gynaecoloog verdere stappen ondernemen.

Oorzaken chronische bekkenpijn

Chronische bekkenpijn kan door vele onderliggende aandoeningen worden veroorzaakt. Bekkenpijn kan in het bijzonder worden veroorzaakt door beschadiging van het bewegingsapparaat, door endometriose, door een baarmoederontsteking, door een eileiderontsteking of door het prikkelbare darm syndroom.

Diagnose

Om te bekijken waar de chronische bekkenpijn vandaan komt zal de gynaecoloog een aantal onderzoeken moeten doen. In de meeste gevallen zal dat een laparoscopie zijn. Een laparoscopie is een onderzoek waardoor de specialist via een snede in de buik, waardoor gas ingespoten wordt, beter de organen via een laparoscoop kan bekijken. Een laparoscopie gebeurt onder narcose in dagbehandeling. Al naar gelang het vermoeden van de onderliggende aandoening kan ook gekozen worden voor een echo of een MRI-scan.

Behandeling chronische bekkenpijn

Als je kijkt naar de verschillende onderliggende aandoeningen dan kun je je voorstellen dat voor iedere aandoening een ander behandeling nodig is. Met andere woorden de behandeling hangt af van de uiteindelijke diagnose.

Komt de chronische bekkenpijn voort uit het prikkelbare darm syndroom dan zal deze na de ontlasting minder worden en zul je na de ontlasting een minder opgeblazen gevoel worden en dus minder last van je buik en bekken. Daarom zal er bij de behandeling van het prikkelbare darm syndroom sprake moeten zijn van een gewijzigd voedingspatroon waardoor het prikkelbare darm syndroom leefbaarder wordt en dus de chronische bekkenpijn zal verminderen.

Blijkt na onderzoek de diagnose endometriose te zijn dan kan er gekozen worden voor een operatie waarbij de verklevingen worden weggehaald. Dit is veelal een tijdelijke oplossing omdat in de meeste gevallen na verloop van tijd de verklevingen weer terugkeren. Je kunt ook medicijnen voorgeschreven krijgen die de werking van de eierstokken onderdrukken.

Blijkt dat de chronische bekkenpijn wordt veroorzaakt door het niet goed werken van het bewegingsapparaat dan zal dit behandeld moeten worden. Hierbij wordt veelal gebruikt gemaakt van medicijnen zoals pijnstillers en ontstekingsremmers. Daarbij zal ook de hulp ingeroepen moeten worden van een fysiotherapeut die oefeningen zal voorschrijven.

Pijnbestrijding

In sommige gevallen krijgen vrouwen echter geen kant en klare oplossing voor hun problemen. Van belang is het dat er wel iets aan de pijn wordt gedaan. In de meeste gevallen werken ontstekingsremmers zoals ibuprofen het beste. Er zijn ook vrouwen die hun heil zoeken in pijnbeheersing. Hoe vervelend het allemaal ook is, bedenk wel dat in de meeste gevallen de pijn uiteindelijk vanzelf overgaat.


Reacties (6)

Reageer
Anne reageerde 9 jaar geleden
26 Mar 15:12
Ik ben 33 en ook inmiddels 2,5 jaar onderweg nadat ik tijdens mijn zwangerschap er zelfs mee in een rolstoel ben beland. Zolang ik niet veel beweeg gaat het prima, maar huishouden is zwaar en sporten moet ik wegens overgewicht.. en dat is geen doen..
Marielle reageerde 10 jaar geleden
22 Feb 10:10
Beste precious, ik ben een vrouw van 31 die nu ook al 3 jaar kamt met bekkeninstabiliteit. Ik heb menigeen fysiotherapeuten gehad, dokters, pijnpoli's en revalidatie therapie. Ook ben ik bij spine and joint geweest. Dat is een behandel centrum die gespecialiseerd is in bekken/nek/knie. Hij zit in Rotterdam en je heb een verwijzing nodig van je huisarts, maar misschien kan het je helpen om verder te komen. Ik heb er goede ervaring mee.

Heel veel succes,
marielle
Precious reageerde 10 jaar geleden
30 Jul 11:18
Hallo, ik ben een vrouw van 29 jaar en heb nu 3,5jr een bekkeninstabiliteit. Dit is ontstaan tijdens mijn zwangerschap, nu heb ik al veel verschillende dingen geprobeerd. Fysio, Osteopaat, revalidatie, orthopeed. Ben zelfs bij een chinees geneeskundig iemand geweest. Moet nu voor een 2e keer gaan revalideren. Het schijnt dat ik hier misschien nooit meer vanaf kom, chronisch is en blijft. Dit heeft heel mijn leven veranderd en vraag me af of er mensen zijn die ook hetzelfde hebben of die misschien weten of er nog andere dingen aan te doen zijn, of wat het zou kunnen zijn. Groetjes, Precious
Miranda timmers reageerde 10 jaar geleden
13 Jul 21:30
hallo, ik ben een vrouw van 39 jaar met al ruim 15 jaar bekkenpijn. ik ben de afgelopen jaren meerdere keren geopereerd aan mijn bekken, maar de klachten worden alleen maar erger. ik hoop dat ik op deze manier misschien adviezen kan krijgen van andere met dezelfde klachten. groeten miranda
Nadine reageerde 11 jaar geleden
13 Jul 12:24
Ik moet waarschijnlijk een nieuwe heup hebben de kraakbeenderen zijn bijna versleten.Toch maak ik mij zorgen ik heb pijn aan mijn bekken en niet in de lies.Hoe kun je het verschil weten of heeft het een met het ander iets te maken,,,?Met dank
Anita herman reageerde 11 jaar geleden
04 Jun 23:02
hoi hier een reactie van mij. ik loop al 3 jaar met pijn in mijn bekken.echo gehad röntgen foto,s fysio en niets heeft geholpen loop er nog mee !!!! is niet leuk meer ik hoop dat het ooit stopt. en dat ik weer normaal kan funtioneren!!