Trapeziumsyndroom: wat is dat

Trapeziumspier en monnikskapspier

En maar denken dat ik gewoon een stijve nek had. Maar na ruim drie maanden was de pijn in mijn nek en rechterschouder nog niet weg. En of je het trapeziussyndroom of trapeziumsyndroom noemt, het is en blijft een vervelende, pijnlijke en vaak voorkomende aandoening van nek en schouders. Pijnstillers, zalf, een sjaal, fysiotherapie, fitness… niets hielp! Dus naar de huisarts.

 

 

Diagnose: trapeziumsyndroom

Of in gewoon Nederlands: ontsteking door overbelasting van de monnikskapspier. Gelukkig niets om je ècht ongerust over te maken. Maar wat ik toch wel verontrustend vond: de juiste oorzaak is nog steeds niet bekend. En als de oorzaak niet bekend is, hoe geraak je er dan van af? Want dat was wel de bedoeling: je wordt het immers spuugzat die knagende pijn en bij het autorijden is het ècht geen luxe: naar rechts over de schouder kijken ter controle of er fietsers zijn als je rechtsaf gaat, is een drama!

Een korte biologieles

 

Wat is de trapezius of monnikskapspier? Dit is een grote spier in de bovenrug die je zelf met je hand kan aanvoelen omdat ze net onder de huid ligt. Door haar driehoeksvorm doet ze denken aan een monnikskap en vandaar de naam: monnikskapspier.

In totaal heb je 2 monnikskapspieren: rechts en links van de wervelkolom. En de 2 driehoeken samen vormen een trapezium. Vandaar die andere naam: trapeziumspier.

Ze loopt dus van de schedel waar ze aanhecht tot het onderste puntje van de schouder en ruggengraat. Verder ondersteunt ze de werking van het schouderblad en draagt het gewicht van de armen.

Welke zijn de symptomen

Wat voel je? 1. Spierpijn, spierstijfheid en/of een krampgevoel in de spier. 2. Uitstraling van pijn naar de nek, schouder of schouderblad. 3. Verminderde beweeglijkheid: vooral het buigen van het hoofd naar één bepaalde zijde (in mijn geval rechts).

De pijn kan zowel plots opkomen maar ook na een ongeval, slag of stoot. En omdat je je daar niet altijd van bewust bent, is de het begin van deze pijnlijke, vervelende periode dus niet altijd bekend bij jezelf. Een andere mogelijkheid is dat het begint met een klein pijntje en geleidelijk erger en erger wordt. Het pijnverloop is op zijn minst eigenaardig te noemen! Sommige patiënten hebben constant pijn die bij sommige bewegingen nog erger wordt. Anderen hebben soms wèl en soms geen pijn, afhankelijk van wat ze doen… Deze vorm met pijnpieken komt wel het meest voor.

Toch een behandeling

De behandeling bestaat uit een combinatie van kinesitherapie en ergonomische aanpassingen. Werkt dat niet, dan moet je grondiger onderzocht worden. Er kan immers een onderliggende oorzaak van de pijn zijn. Dan is het mogelijk dat een extra onderzoek nodig is. Dat kan een röntgenfoto zijn of een CT- of NMR-scan. Dit aanvullend onderzoek moet duidelijk maken of de spier eventueel gescheurd is of schade aan de gewrichten.

Behandeling:

  • pijnstillers of ontstekingsremmers;
  • spierontspanners;
  • kine of fysiotherapie: stretchen, spierontspanning, spierversterking, tips voor een juiste lichaams- en werkhouding.

Vooral je werkhouding als je administratief werk doet bijvoorbeeld, is van belang. Denk daar goed over na! Ook kan de oorzaak elders liggen: in de wervelkolom, de hals, de schouder, ribben of een combinatie hiervan o.a. door een slechte werkhouding achter je bureau. Ook lichamelijk werk zoals heffen/tillen is risicodragend. Dit kan de huisarts niet voor je uitzoeken: dat moet je zelf doen!

Hoe voorkomen

Preventie is altijd beter dan genezen. Vermijd heffen en tillen als dit je dit fysiek niet aankunt. Bureau-/computerwerk: werk niet te lang aan één stuk in dezelfde houding. Neem tijdig een pauze en doe aan stretching van de nekspier maar dan wel op de juiste manier: verend stretchen is daarbij helemaal uit den boze! Toch zie je dat de meeste mensen juist wèl doen: fout! De veiligste manier om stretchen onder de knie te krijgen, is het je te laten leren door een kinesitherapeut (fysio)!

Conclusie

Hoewel een vervelend probleem is het niet onoplosbaar. Je kunt ervan af geraken maar het kost wel wat moeite: goed stretchen enkele keren per dag, op je lichaamshouding letten zowel tijdens het werk als elders: in de auto, bij het TV kijken en zelfs tijdens de slaap. Mijn persoonlijke ervaring: ik kreeg de klachten mede door het gebruik van een leesbril! Let daar ook op: als ik door mijn leesbril naar mijn scherm wilde kijken, ging ik de hele dag mijn hoofd naar boven bewegen om door mijn leesbril naar mijn computerscherm te kijken. Voor mijn laptop deed ik dat niet maar wel voor mijn scherm op het werk. Dat was in mijn geval de oorzaak: mijn leesbril en het feit dat mijn scherm veel te hoog stond! Kleine, noodzakelijke wijziging in mijn leven met grote gevolgen in mijn geval. En niemand had mij van tevoren gewaarschuwd!

, , 

Reacties (0)

Reageer
Geen resultaten gevonden