Tips voor een natuurlijke voetverzorging

Inleiding

In dit artikel staat een aantal handige tips voor een natuurlijke voetverzorging. Bij een goede lichaamsverzorging worden de voeten vaak vergeten, terwijl je voeten het vaak het zwaarst te verduren hebben. Het wordt wel eens gezegd dat iemands persoonlijke hygiëne af te lezen is aan hoe ze hun voeten verzorgen. Voetverzorging is dus belangrijk, om je te helpen staan er in dit artikel tips om op een natuurlijke manier je voeten in een goede conditie te houden.

Voetverzorging en Wassen

Was je voeten met een milde zeep (het liefst PH-neutraal), probeer voornamelijk ook tussen je tenen goed te poetsen. Doe dit echter niet te vaak voeten hebben namelijk wel zweetklieren, maar geen talgklieren. Door het wassen met zeep raakt de huid ontvet en ontstaat de kans dat de huid uitdroogt en hard wordt. Dan is de ellende niet te overzien en ontstaat en loop je kans op eeltvorming en kloven. Spoel je voeten na het douchen af met koud water, hierdoor gaan je voeten niet gelijk zweten wanneer je schoenen of sokken aantrekt. Belangrijk is het om je voeten goed droog te maken. Infecties en voetschimmel kun je snel oplopen wanneer je voeten niet droog zijn. Eventueel kun je je voeten nog insmeren met een voet crème.

(Met dank aan de reactie van Evelien hieronder)

Voetverzorging en Schoenen

De mate van voetverzorging is mede afhankelijk van de schoenen die je hebt. Een algemene tip is om wat later op de dag nieuwe schoenen te gaan kopen. Later op de dag raken je voeten namelijk iets opgezwollen. Zo weet je zeker dat je schoenen niet te krap gaan zitten. In principe is het het beste om schoenen aan te trekken die kunnen 'ademen'. Wanneer je last hebt van zweetvoeten wordt dit snel verergerd wanneer je 'afgesloten' schoenen aanhebt. Biologisch gezien is het onnatuurlijk dat je schoenen aanhebt. Werk je bijvoorbeeld op kantoor, dan kan het best verfrissend zijn om je schoenen uit te doen tijdens het werk.

Voetverzorging en Inspectie

Kijk je voeten regelmatig na op ontstekingen, blaren of andere onregelmatigheden. Wanneer je er vroeg bij bent, kan dat een hoop ellende in de toekomst schelen. Wanneer je blaren hebt betekend het dat je voet op die plek veel belast is. Dit kan in de vorm van overbelasting, maar ook door beknelling of wrijving. Je schoenen zijn hierin meestal de boosdoener. Loop je bijvoorbeeld de hele dag op hoge hakken, dan kun je snel blaren ontwikkelen. Je hoge hakken een keer afwisselen met bijvoorbeeld bergschoenen kan wonderen doen. Naast blaarpleisters kan het ook helpen om goede sokken aan te schaffen.

Voetverzorging en Nagels

De verzorging van je teennagels is belangrijk. Krijg je last van je tenen als je veel loopt? De kans bestaat dat dit komt, doordat je teennagels niet of verkeerd zijn geknipt. Wanneer je je nagels knipt doe dit dan na het douchen, je nagels zijn dan het makkelijkst te bewerken. Hou je nagels in ieder geval kort. Probeer ze niet te 'hoekig' te knippen maar ook niet te rond. Wanneer je je nagels 'hoekig' knipt kunnen ze langs je tenen heen schuren, of gaan klemmen in je schoenen.

Wanneer je ze te rond knipt bestaat er een grotere kans dat je nagels gaan ingroeien.

(Met dank aan de reactie van Evelien hieronder)

Voetverzorging en Koude Voeten

Relatief veel mensen hebben last van koude voeten. Hiervoor kunnen verschillende medische oorzaken bestaan, andere oorzaken zijn echter ook mogelijk. Het is bijvoorbeeld mogelijk dat de schoenen die je gekocht hebt de bloedcirculatie afknellen. Ook is het mogelijk dat je schoenen en / of sokken te dun zijn. Probeer in dat geval eens om thermosokken te koppen. Probeer ook niet om met je benen over elkaar te zitten, dit kan ook wel eens de oorzaak zijn dat de bloedtoevoer naar je voeten wordt verminderd.

Conclusie

In dit artikel staan een aantal natuurlijke tips voor een goede voetverzorging. Ben je nog niet helemaal tevreden, ga dan eens naar een specialist, grote kans dat hij of zij je verder kan helpen. 

Reacties (2)

Reageer
Esen86 reageerde 9 jaar geleden
14 May 16:57
Hallo Evelien,

Dank voor de mooie reactie! Ben je een voetspecialist? Ik heb het artikel gedeeltelijk aangepast én naar je reactie verwezen in het artikel.

In ieder geval bedankt!

Groeten,

Esen
Evelien ter Borg reageerde 9 jaar geleden
24 Apr 07:07
Beste Esen
Met aandacht lees ik de je wiki over natuurlijke "voetverzorging". Het valt me op dat je schrijft over het knippen van de nagels kort en mooi rond. Dat is nu precies wat je niet moet doen. de nagels aan de voeten moeten recht worden afgeknipt en niet te kort. Dit voorkomt ingroeien van de nagels.
Wanneer je je voeten wast met zeep en je doet dit iedere dag, tast dit de PH waarde van de huid aan. De weerstand van de huid zakt vanwege deze alkalische reactie en de kans op een bacteriële infectie wordt hierdoor vergroot. Het duurt ongeveer 3 uur voordat de huid weer hersteld is van een wasbeurtje met zeep. ( tenzij deze zeep PH neutraal is, dan behoudt de huid zijn PH waarde) Verder heeft de huid op de voeten en handen wel zweetklieren, maar geen talgklieren. Door het wassen met zeep ( ook zeep die PH neutraal is ) wordt de huid ontvet en ontstaat de kans dat de huid uitdroogt en hard wordt.Dan is de ellende niet te overzien en loop je kans op eeltvorming en kloven. Wanneer je je voeten afspoelt met koud water stimuleer je hiermee je bloedsomloop en gaan ze er vol tegenaan om ze warm te krijgen. Wanneer je dan sokken en schoenen aan doet krijg je last van teveel warmte en dus ......zweetvoeten.Na het douchen je voeten goed laten drogen voor je sokken en schoenen aan doet en insmeren met bodymilk.Draag katoenen sokken, die nemen vocht op.