Hoe kun je blaren behandelen

Inleiding

Bijna iedereen heeft wel eens last gehad van één of meerdere blaren. Je kan blaren krijgen als je bijvoorbeeld nieuwe schoenen draagt of wanneer je een stuk bent gaan wandelen. Maar je kunt ook blaren op je handen krijgen als je bijvoorbeeld fanatiek tennist. Blaren zijn in principe niet ernstig, maar ze kunnen wel pijnlijk zijn! Je huid heeft vooral rust nodig om te herstellen, maar er zijn wel een aantal manieren waarop je blaren kunt behandelen. Wat is een blaar precies en hoe kun je blaren behandelen?

Wat is een blaar?

Een blaar is een beschadiging aan de huid. Door verschillende oorzaken komt er vocht tussen de bovenste huidlaag (opperhuid) en de lederhuid. Hierdoor ontstaat er een soort witte blaas gevuld met vocht. Er zijn verschillende soorten blaren die kunnen ontstaan door verschillende oorzaken. Om te weten hoe je een blaar moet behandelen, is het belangrijk om te weten wat voor blaar je precies hebt.

  • De gewone blaar. De gewone blaar ontstaat door teveel wrijving. Dit zie je bijvoorbeeld vaak bij wandelaars of skaters. Ook kun je blaren krijgen als je nieuwe schoenen draagt. De meeste mensen krijgen blaren op hun voeten, maar op je handen is ook mogelijk.
  • Brandblaar. Een brandblaar kun je krijgen wanneer je huid in aanraking komt met iets heets. Denk bijvoorbeeld aan een hete pan of heet water.
  • Bloedblaar. Een bloedblaar kan ontstaan als je huid als het ware klem heeft gezeten. Een gewone blaar en een brandblaar zijn wit, terwijl een bloedblaar rood of blauw van binnen is.

Hoe kun je blaren behandelen?

Er zijn verschillende manieren waarop je blaren kunt behandelen. Je huid heeft vooral rust nodig om te herstellen. De makkelijkste manier om een blaar te behandelen is door deze af te plakken met een blarenpleister. De blarenpleister zorgt ervoor dat het vocht uit de blaar wordt opgenomen en dat de druk wordt verlicht. Ook is de blarenpleister gelijk extra bescherming voor je blaar. Je kunt je blaren ook zelf behandelen. Wanneer je echt veel last hebt van je blaren, dan kun je overwegen om ze door te prikken. Doe dit wel altijd op een veilige manier om infecties te voorkomen.

  • Ontsmet je blaar en de huid er omheen
  • Prik in de blaar met een schone naald
  • Druk het vocht eruit met bijvoorbeeld een kompres
  • Ontsmet de blaar en de huid er omheen nogmaals
  • Dek de blaar af met bijvoorbeeld een verband of een pleister

Behandeling brandblaar en bloedblaar

Een brandblaar mag je nooit doorprikken. Wanneer je een brandblaar hebt, dan moet je je huid tenminste tien minuten onder de koude kraan houden. Dek je huid daarna af met een gaasje zodat je huid kan herstellen.

Ook een bloedblaar mag je niet doorprikken. Hiermee vergroot je namelijk de kans op infecties. Een bloedblaar moet vanzelf uit de huid groeien. Wanneer je veel last hebt van een bloedblaar, dan kun je hem afplakken met een pleister.

Conclusie

Blaren kunnen erg pijnlijk aanvoelen. Voorkomen is beter dan genezen dus houd je huid goed in de gaten als je bijvoorbeeld nieuwe schoenen draagt of een stuk gaat lopen. Wanneer je toch een blaar hebt, dan kun je deze het beste behandelen met een speciale blarenpleister. Een gesloten blaar waarvan je veel last hebt kun je doorprikken, maar doe dit wel met steriele spullen. Brandblaren en bloedblaren hebben een andere behandeling nodig. Deze mogen bijvoorbeeld nooit doorgeprikt worden!