Wat is verzuring

Je hebt vast wel eens gedacht, wat een zuur typje? Nou, ik weet uit ervaring hoe het voelt om letterlijk te verzuren! Afgelopen maanden had ik last van zure of stijve spieren in mijn armen, handen en benen en kon ik niet bedenken, hoe dit kwam? Vooral bij het traplopen dacht ik: WAT IS DIT? Het zijn zo van die vage klachten, waarmee je niet direct naar DE DOKTER stapt. Gelukkig is de oplossing in mijn geval niet al te ingewikkeld. Al had ik het graag eerder geweten!

Verzuurde levensmiddelen

Via een alternatieve praktijk ben ik erachter gekomen, dat er verzuring in het lichaam kan optreden als er teveel en te lang verzurende levensmiddelen worden gebruikt. Hierbij raakt het evenwicht tussen basen en zuren in het lichaam verstoord. Uiteindelijk worden de afvalstoffen dan (te) langzaam afgevoerd. In 'het vage stadium' wordt dit latente acidose genoemd met bijv. klachten als: verstopping, eczeem, randen onder de ogen, candida, parasieten, duizeligheid, concentratieproblemen, cellulitis, spierpijn, gewichtstoename, hoofdpijn, beslagen tong en haaruitval (kortom: je bent eerder moe en minder fit).

Gelukkig komen ze niet allemaal tegelijk voor! Dr. Ragnar Berg en Dr. William Hay ontdekten al eerder de invloed van voeding op gezondheid of juist ziekten. Niet in de zin van eigen schuld dikke bult, maar Dr. Hay had de ziekte van Bright (nierziekte) en merkte dat hij zichzelf kon genezen door zijn theorie over zuivere voeding, voedselcombinaties en een goed zuur-base evenwicht. Mooi meegenomen was, dat hij hierbij 25 kg afviel!

VIA BOVENGENOEMDE PRAKTIJK HEB IK HET ADVIES GEKREGEN OM MINDER OF LIEVER GEEN DIERLIJKE EIWITTEN EN  SUIKER MEER TE ETEN, VEEL WATER TE DRINKEN EN EEN (NATUURLIJKE) MULTIVITAMINE TE GEBRUIKEN MET EXTRA CALCIUM EN MAGNESIUM CAPSULES. 

Calcium en magnesium capsules

De calcium en magnesium capsules heb ik later achterwege gelaten, omdat deze toen (gelukkig) overbodig zijn gebleken of geworden en zich ook al in de multivitamine bevinden. HET IS WEL ZO PRETTIG ALS BLIJKT, DAT DESBETREFFENDE AANPAK NIET LEVENSLANG HOEFT TE ZIJN! Alleen de multivitamine 'ben ik trouw gebleven'. Een natuurlijke heeft de voorkeur. Deze heeft de naam minder belastend voor het lichaam te zijn en beter te worden opgenomen, wat overigens weer 'moeilijk meetbaar' te noemen is. Ik ga (gewoon) voor wat (voor mij) werkt en goed voelt (een multivitamine voor vrouwen). Dit kan natuurlijk iedereen voor zichzelf uitproberen.

Een lichaam dat blijft verzuren

Als het lichaam blijft verzuren (acidose), probeert het zijn balans te hervinden door vitamines en mineralen te onttrekken aan bijv. spieren, gewrichten, pezen, bloedvaten, huid of urinewegen. Vandaar de multivitamine, voorkomen is tenslotte beter dan genezen? Meer groentes, fruit, bewegen, slapen, water en minder stress (b)lijken altijd goed te werken, nu nog even doen?!

Het is niet zo dat je kunt proeven of een voedingsmiddel verzurend werkt, een zure citroen heeft bijv. een base vormende werking. Op internet zijn er desgewenst tabellen te vinden met zuuroverschotten (-) of basenoverschotten (+). Bovendien bestaan er strips om de basen en zuren balans te meten.

Verder schrijven sommige huisartsen wel heel erg snel en makkelijk allerlei medicatie (incl. maagbeschermers) voor, zodat uiteindelijk onduidelijk kan worden of het middel soms erger is dan de kwaal? Deze vicieuze cirkel probeer ik, als het even kan, zolang mogelijk uit te stellen! Mijn ervaring is dat je in het alternatieve circuit minder snel 'in onderdelen of specialisaties uiteenvalt', maar juist meer als geheel wordt gezien of 'behandeld'. Het kan als een soort van fijn afstemming, aanvulling of meerwaarde van betekenis zijn, naar keuze wel of niet naast het reguliere circuit. Onderzoek alles en behoudt het goede, zeg maar.

Conclusie

Geen koffie, chocola en suiker zijn oude bekenden in de alternatieve hoek. Alles met mate en je eigen weg hierin vinden, is misschien iets meer realistisch, relevant en haalbaar...Niemand kan tenslotte altijd, onder alle omstandigheden alleen maar alles goed doen. Het helpt enorm wanneer een deskundige enige richting kan aangeven in de oorzaak van bepaalde klachten. Een goede diagnose is het halve werk!