Hoe kan je spierpijn voorkomen en verminderen

Spierpijn voorkomen en verminderen

Wanneer je spierpijn voelt, betekent het dat je lichaam zich aanpast aan je sportactiviteiten en dat je lichaam meer kracht aan het opbouwen is. Soms voel je al spierpijn terwijl je al aan het trainen bent, maar spierpijn kan ook pas de dag na de training optreden. Met onderstaande tips kun je in het vervolg je spierpijn verminderen, uitstellen of zelfs geheel voorkomen!

Hoe ontstaat spierpijn?

Als je tijdens de training al last begint te krijgen van spierpijn, dan komt dit doordat het lichaam te veel melkzuur aanmaakt. Dit is een afvalstof dat geproduceerd wordt als de spieren zich inspannen. Op een gegeven moment lukt het je lichaam niet meer om het melkzuur af te voeren en zal er spierpijn ontstaan. Heb je pas één of twee dagen na de training last van spierpijn? Dan komt het doordat er kleine scheurtjes zijn ontstaan in het spierweefsel. De spieren voelen dan pijnlijk en stijf aan.

Hoe kan je spierpijn voorkomen en verminderen

 • Voer lichte strekoefeningen uit na het trainen. Dit helpt om de vorming van melkzuur tegen te gaan. Melkzuur ontstaat bij het trainen en is een van de oorzaken van spierpijn.
 • Gebruik ijs om irritatie en ongemak na het trainen te verminderen.
 • Je kunt spierpijn ook verminderen door warmte. Breng warme compressen of zelfverwarmende crèmes aan op de plaats waar je spierpijn hebt. Warmte helpt de spieren te ontspannen en de pijn zal direct worden verlicht.
 • Een andere goede manier om snel van spierpijn af te komen, is door te bewegen. Denk hierbij aan lichte cardio activiteiten zoals wandelen, licht joggen, fietsen of gebruik maken van cardio apparatuur zoals een hometrainer. Dit zijn simpele manieren om je spieren op te warmen en te pijn te verlichten. De spierpijn zal dan minder lang aanhouden.
 • Om spierpijn in het vervolg te voorkomen, is het belangrijk om regelmatig je spieren te trainen. Je zult in het begin vaak spierpijn ervaren omdat je de spieren aan het opbouwen bent maar na verloopt van tijd leert je lichaam zichzelf aan te passen en zal de spierpijn uitblijven of minder aanwezig zijn.
 • Een lichte massage zal de bloedsomloop bevorderen waardoor afvalstoffen sneller worden afgevoerd en de spierpijn sneller zal verdwijnen.
 • Zorg voor een gezond dieet zodat je spieren zich beter kunnen herstellen. Eet veel goede koolhydraten, eiwitten en voedingsvezels. Vermijd teveel vet en eet geen kant en klaar maaltijden.
 • Als de pijn echt ondraaglijk begint te worden, neem dan een paracetamol zodat je enkele uren minder pijn ervaart. Zorg er altijd voor dat je het doseringsadvies niet overschrijdt.
 • Zorg ervoor dat je voldoende rust voordat je weer (zwaar) gaat trainen. Je spieren hebben tijd nodig om te herstellen. Spierpijn komt vaak voor wanneer je je grenzen overschrijdt dus neem in ieder geval 2 dagen rust.
 • Wil je perse weer trainen? Focus je dan vooral op de gebieden waar je geen spierpijn hebt.
 • Drink veel water om je lichaam gehydrateerd te houden. Uitdroging leidt tot spierzwakte en vermoeidheid. Water helpt tevens om afvalstoffen af te voeren zodat de spierpijn minder lang aan zal houden.