Wat zijn de oorzaken van een gele tong

Gele tong

Een gezonde tong hoort glad en roze of rood te zijn. Wanneer de tong geel of wit van kleur is en rasperig aanvoelt, is er iets aan de hand. De meest voorkomende redenen van een gele tong zijn slechte eetgewoonten, slechte hygiëne en infecties. Vaak is de tong dan geel van kleur en vertoont de gele tong allerlei bultjes die nauwelijks tot niet verdwijnen wanneer je de tong goed poetst. Hieronder vind je alle veel voorkomende oorzaken van een gele tong en enkele manieren om zo snel mogelijk van een gele tong af te komen.

Wat zijn de oorzaken van een gele tong?

  • Een gele tong wordt vaak veroorzaakt door een verstopte neus. Dit komt omdat mensen dor de mond adem gaan halen wanneer de neus verstopt is. Hierdoor verdampt het speeksel en wordt de tong droger dan normaal. Door deze combinatie van factoren kunnen bacteriën sneller groeien en deze bacteriën veroorzaken een gele tong. Zorg er in dit geval voor dat je zo snel mogelijk van de verstopte neus af komst odat de tong vanzelf weer roze wordt.
  • Ontstekingen aan de amandelen, oren of keel hebben dikwijls een gele tong als gevolg. Wanneer de ontsteking over is, zal de gele tong meestal vanzelf verdwijnen.
  • Afte zijn kleine zweertjes die overal in de mond, met inbegrip van de tong verschijnen. Ze zien er wit of geel uit en komen vaker voor bij vrouwen dan bij mannen. De grootste veroorzakers van afte zijn voedselallergieën en emotionele stress maar afte kan ook zonder duidelijke oorzaak verschijnen.
  • Slechte mondhygiëne. Gelukkig beseffen de meeste mensen dat het van groot belang is om de tanden minimaal tweemaal per dag te poetsen en te flossen om de tanden gezond en sterk te houden. Maar door de tanden te poetsen, maak je niet alleen de tanden, maar de hele mond schoon, inclusief de tong. Eten en drinken kan restjes achter laten op de tong en hieruit ontstaan bacteriën. In een gevorderd stadium begint de tong er geel uit te zien. Poets daarom altijd je tong mee wanneer je je tanden poetst zodat je de bacteriën op de tong effectief kunt bestrijden. Wanneer een gebrekkige hygiëne de oorzaak van een gele tong is, zal de tong er direct minder geel uitzien nadat je hem goed hebt gepoetst.
  • Ongezonde eetgewoonten kunnen gemakkelijk leiden tot een gele tong doordat er veel bacteriën op de tong zullen achterblijven. Het consumeren van suikerhoudende voedingsmiddelen of ranken bevordert de groei van bacteriën op de tong. Roken kan de speekselproductie verminderen waardoor de tong ook geel wordt omdat speeksel de schadelijke bacteriën helpt op te ruimen. Stop dus met roken indien je dat doet en ga gezonder eten!

Conclusie

Een gele tong wordt als ongevaarlijk beschouwd en je hoeft geen bezoek te brengen aan de dokter of tandarts wanneer je last hebt van een gele tong. De belangrijkste manier om een gele tong te voorkomen, is door ook de tong dagelijks tweemaal te poetsen, gezond te eten en niet te roken. Heb je een gele tong wanneer je ziek bent? Niets aan de hand; wanneer je opgeknapt bent zal de tong weer de normale kleur gaan vertonen!