Wat is fibromyalgie

Inleiding

Fibromyalgie is een aandoening die gekenmerkt wordt door veel pijn in spieren en bindweefsel. Daarnaast lopen mensen met fibromyalgie nog al eens tegen vooroordelen aan, niet alleen bij mensen in hun omgeving maar ook zelfs bij artsen.

Wat is fibromyalgie en wat kun je er aan doen?

Wat is fibromyalgie?

Fibromyalgie is een aandoening die zich kenmerkt door pijn in bindweefsel en spieren. Fibro = bindweefsel, myo = spier en algie = pijn. Fibromyalgie valt onder de reumatische aandoeningen en wordt ook wel eens omschreven als 'weke-delen-reuma' of 'spierreuma'.

Fibromyalgie is opgenomen in de Verklaring van Kopenhagen, per 1 januari 2006 is fibromyalgie als volgt opgenomen:

In de ICD-10 onder 79.9 Fibromyalgia.

Voorheen stond fibromyalgie vermeldt in de ICD-10 onder 79.0 Reuma, niet nader omschreven.

In het land van de medici kan fibromyalgie nog al eens op weerstand stuiten omdat er nog steeds geen echte medische verklaring voor deze veel voorkomende aandoening is gevonden. Daarnaast word fibromyalgie ook niet altijd herkent door de huisartsen.

Wat zijn de symptomen?

Fibromyalgie verloopt bij ieder mens weer anders, maar over het algemeen komen de volgende sumptomen het meeste voor:

Pijn

Pijn is eigenlijk de belangrijkste van het hele stel. De pijn kan in vele variaties voorkomen van mild tot hevig, van zeurend tot stekend. De pijn zit vooral in spieren, gewrichten en de aanhechtingspunten van de pezen.

Vermoeidheid

Ook in de symptoom vermoeidheid zitten vele gradaties. Sommige mensen hebben er weinig last van, andere hebben er juist heel erg last van. Ook bij een persoon zelf kan het verschillen dagen van een beetje tot weinig vermoeidheid worden afgewisseld met dagen van erge tot extreme vermoeidheid.

Stijfheid

Ook stijfheid van de spieren is een veel voorkomend symptoom bij fibromyalgie. Mensen met fibromyalgie hebben hierdoor vaak vooral bij het wakker worden al moeite om op te staan uit bed. Andere beperkingen door de stijfheid zijn bukken en lang in dezelfde houding zitten/staan.

Problemen met slapen

Mensen met fibromyalgie hebben vaak moeite om in slaap te komen door de pijn of door het liggen piekeren. Hierdoor voelen mensen die dit overkomt zich 's ochtends alsof ze niet geslapen hebben.

Andere symptomen kunnen zijn:

 • Chronische hoofdpijn
 • Tintelingen en/of het geen gevoel hebben op bepaalde plekken
 • Darmklachten

De diagnose

Het stellen van de diagnose fibromyalgie is niet zo gemakkelijk. Dit komt door de vele variaties in symptomen en het eerst uitsluiten van andere ziektes en aandoeningen. Daarnaast is fibromyalgie niet via bloedonderzoek of foto's terug te vinden. Er loopt wel een onderzoek in de VS waaruit blijkt dat fibromyalgie in de hersenen aangetoond kan worden, alleen is dit nog niet officeel goedgekeurd.

Om toch tot een diagnose te kunnen komen zijn er enkele criteria vastgesteld voor het vaststellen van fibromyalgie:

 • Het hebben van chronische pijn en/of stijfheid, op drie of meer plekken in het lichaam, zowel boven als onder de taille, zowel links als rechts in het lichaam.
 • De chronische pijn en/of stijfheid moet langer dan 3 maanden aanwezig zijn.
 • De persoon moet meer dan 11 van de 18 tenderpoints (pijnpunten) in het lichaam hebben. Tenderpoints (zie de afbeelding rechts) zijn internationaal vastgestelde punten in het lichaam waar de pijn zit.

Is er een behandeling?

Aangezien de oorzaak van fibromyalgie nog altijd niet officeel vaststaat is er ook geen eensluidende behandeling voor. Er zijn (nog) geen medicijnen op de markt die speciaal voor fibromyalgie ontwikkeld zijn.

Ook omdat fibromyalgie in zoveel verschillende variaties voorkomt kan het zijn dat wat voor de ene persoon helpt/verlicht voor de ander juist weer niet werkt.

Enkele veel voorkomende behandelingen zijn:

 • fysiotherapie
 • Mensendieck- en Cesartherapie
 • Ismakogie
 • Ergotherapie
 • Hydrotherapie
 • Behandeling met pijnstillers

Wat is fibromyalgie niet?

Fibromyalgie is niet:

 • dodelijk
 • besmettelijk
 • fibromyalgie tast het lichaam niet aan door beschadigingen en/of vergroeiingen