Zo zorg je voor een vlotte spijsvertering

Inleiding

Als gevolg van een té vette en calorierijke voeding, krijgt je spijsvertering het bijzonder zwaar te verduren. Een vlotte en goed functionerende spijsvertering is nochtans van groot belang voor een gezonde darmflora. Een stugge spijsvertering zorgt op termijn voor een verstoorde darmflora en die is op zijn beurt dan weer oorzaak van heel wat (ernstige) aandoeningen. Maar wat verstaat men onder een goed werkende spijsvertering en wat kun je er zélf aan doen om je spijsvertering te laten verlopen zoals het hoort? En dan nog liefst op een natuurlijke manier, want het gebruik van allerlei geneesmiddelen om de gezondheid van je spijsverteringstelsel op peil te houden doet dikwijls veel meer kwaad dan goed.

Kruiden voor vlotte spijsvertering

Geneesmiddelen zijn immers zeker geen aanrader voor een vlottere spijsvertering. Geen nood, want je hebt heel wat kruiden ter beschikking die je spijsvertering op een efficiënte manier weten te stimuleren en zo in een hogere versnelling schakelen. De belangrijkste kruiden om je spijsvertering weer vlot te krijgen en te beschermen tegen moderne, lees vette en calorierijke voeding, zijn vooral citroenmelisse, gember, kurkuma, pepermunt,en rammenas. Meteen keuze te over om niet alleen de gezondheid van je spijsvertering maar tegelijk ook van je darmflora en je algemene lichamsconditie op peil te brengen én houden.

Citroenmelisse kalmeert je spijsvertering

Citroenmelisse is een winterhard (on)kruid dat je gemakkelijk zélf kunt kweken. Wees daarbij wél voorzichtig, want al vlug zal citroenmelisse overal in je tuin als onkruid her en der opduiken. Citroenmelisse is vriendelijk voor je spijsvetering, werkt krampwerend op zowel maag als darmen en is efficiënt tegen winterigheid. Thee van citroenmelisse werkt ontspannend, helpt bij oprispingen na een te zware en vette maaltijd, is doeltreffend bij spanningshoofdpijn na angst, bij darmkrampen, slaapstoornissen en zenuwachtigheid. Maar je kan citroenmelisse ook in allerlei salades,in witte sauzen, mayonaise, en bij zuurkool gebruiken.

Gember voor extra vetverbranding

Gember is van Azeiatische oorsprong en is zowel als knol als in poedervrom verkrijgbaar in de betere bio- shop. Het stimuleert je spijsvertering en bij het verbranden van extra caloriën. Deze plant dankt zijn heilzame werking aan zijn krachtige en hoofdzakelijk eiwitverterende enzymen. Gember heeft een scherpe, peperachtige smaak en wordt in de keuken gebruikt in soepen, en in allerlei sauzen op basis van kokosmelk.

Kurkuma tegen opgeblazen gevoel

Kurkuma is eveneens van Oosterse komaf en behoort tot dezelfde familie als gember. Kurkuma is hier bij ons hoofdzakelijk als specerij verkrijgbaar, maar in natuur- en bioshops is het ook in dragees en gezondheidsthee's beschikbaar. Het heeft een eerder milde geur van aarde met een milde, bittere smaak. Kurkuma is vriendelijk voor je maag en helpt bij een opgeblazen gevoel.

Pepermunt niet bij maagzweren

Dit kruid is het beste middel tegen indigestie, is zweetafdrijvend en krampwerend en vermindert winderigheid. Pepermunt mag je zeker niet gebruiken bij maagzweren en tijdens de zwangerschap. Pepermunt is geschikt voor het bereiden van allerlei sauzen, en de verse pepermuntblaadjes geven aardappelen, sauzen met knoflmook en kwark, bij erwtjes, in fruitsalades en allerlei dranken een pittige smaak. Het past uitstekend bij lamsvlees, en met mate in allerlei soepen.

Venkel doet je vermageren

Gestoofd is venkel op zijn lekkerst. Deze groente heeft een ietwat aparte, frisse anijssmaak, en is in reformwinkels ook verkrijgbaar in capsules, in poedervorm en zelfs in essentiële oliën. Venkel past in ieder gezond dieet, het doet je immers gewicht verliezen en is aangewezen bij indigestie, krampen en winderigheid.

Rammenaas werkt ontgiftend

Rammenaas stimuleert je spijsvertering, werkt ontgiftend en ondersteund je gal. In de keuken kun je de eerder scherpe smaak van rammenaas milderen door verhitting of toevoeging van een snuifje zout. Het wordt in allerlei salades verwerkt maar kan zelfs rauw op de boterham gegeten worden. Het is geschikt als gezond tussendoortje, gestoofd als groenten of bij rood gebraden vlees, in platte kaas en yoghurt.