Wat is de glycemische index

Inleiding

Glycemische index, we hebben het begrip al eens gehoord maar wat houdt het nu eigenlijk in?  Glycemische index heeft eigenlijk te maken met de bloedsuikerspiegel.  Sommige voeding zal je glycemische index de hoogte injagen wanneer andere voeding dat juist naar benden zal halen of meer stabiel zal blijven.

Wat is glycemische index

De glycemische index bestaat eigenlijk uit de snelheid waarmee voedsel verteert en wordt omgezet in glucose (suiker dus)  U weet of weet niet dat koolhydraten worden omgezet tot suikers in ons lichaam.  Hoe hoger op de lijst hoe sneller het lichaam het voedsel zal afbreken.  Op 100% staat natuurlijk suiker, welke het lichaam onmiddellijk kan gebruiken omdat het niet moet omgezet worden. 

Wat is het nut van de glycemische index in onze voeding

De glycemische index (gi) is een maatstaf voor onze gezondheid en verantwoord voedsel gebruik.  Vooral bij mensen met diabetes type 2 of mensen met overgewicht of schommelingen in hun bloedsuikerspiegel, is het zeer belangrijk om voedsel in te nemen welke een lage glycemische index heeft.

Wanneer men ongezond leeft, dit wil zeggen ongezond bereid voedsel of veel verzadigde vetten en geen complexe hoolkydraten dan kan men hoge pieken in de bloedsuikerspiegel gaan krijgen.  Op termijn is een langdurige blootstelling aan hoge bloedsuiker spiegels schadelijk en kunnen leiden tot overgewicht en ontwikkeling van diabetes.

Alsook zijn pieken in de bloedsuiker spiegel verantwoordelijk voor het constante hongergevoel soms al heel snel na een snack of ongezonde maaltijd.  Hierdoor gaan mensen met een ongezonde levensstijl en meestal overgewicht sneller opnieuw naar een nieuwe hap grijpen.  En op deze manier zal ook de suikerverslaving in stand gehouden worden.

Glycemische index toepassen in onze voeding

Vele mensen kampen na jaren nog steeds met overgewicht of beginnen zelf last te krijgen van beginnende diabetes van het type 2.  Echter is het helemaal niet moeilijk om rekening te houden met de glycemische index in de voeding.  Een gevariëerde voeding begint al bij de dagelijkse porties groenten, fruit, noten , zaden en pitten, alsook melkproducten zoals yoghurt, karnemelk, griekse kaas en platte kaas.  Gebruik koudgeperste (ongeraffineerd) olie zoals olijfolie en lijnzaadolie.  Het is een andere manier van leven welke u zovele voordelen zal opleveren.

Een voornamelijk bron die we dagelijks moeten eten zijn koolhydraten.  Koolhydraten worden door veel mensen enkel gegeten als zijnde wit brood en witte pasta.  Voeding die goed scoort op de glycemische index is voeding welke volle granen bevat zoals bruine rijst, bruine pasta en bruin brood (of volkoren) en havermout (brinta).

Gebruik bijvoorbeeld agavesiroop in plaats van suiker, echter gebruik dit ook met mate !

Elk voedingsmiddel met complexe koolhydraten (meestal terug te vinden in volle graansoorten) hebben een lage glycemische index en zullen uw bloedsuikerspiegel ook lager houden.  Dus wanneer u start met een gezonde levenswijze of een aangepast dieet, kan u hier beter starten door deze producten te vervangen door glycemische voedingsmiddelen die dan ook laag scoren.  U zal sowieso al gewicht verliezen en tal van andere voordelen ontdekken.

Hoe zit het in de wereld met de glycemische index

Meer en meer landen beginnen zich bewust te worden van de voordelen van lage glycemische voeding.  Steeds meer Europese fabrikanten springen op de tram om op hun etiketten aan te passen en hun voedingsmiddelen te promoten als zijn laag scorend op de glycemische index.  Wij kunnen dit alleen maar toejuichen.

Voor meer informatie: http://www.dieetweb.be