Havermout kan darmkanker voorkomen

Inleiding

Wie wil vermageren, moet in de eerste plaats zijn leef- en voedingspatroon aanpassen. Een gezonde, gevarieerde en evenwichtige voeding is de eerste stap richting streefgewicht. En die goede voornemens beginnen bij een gezond, maar stevig ontbijt. Dit laatste wordt nog door teveel dat door landgenoten over het hoofd gezien. Zij die toch niet zonder ontbijt de deur uit kunnen, kiezen met een bord muesli voor een snelle hap. Havermout is nochtans een gezond alternatief. Havermout is een ideale aanvulling van bij een gezond dieet. Dat is niet alles, want havermout heeft een groter effect op je gezondheid dan je denkt. Hoe gezond is havermout dan wel écht?

Havermout rijk aan vezels

Havermout is een puur natuurproduct en wordt bereid uit pure haver. De haverkorrels worden eerst grondig gewassen, en daarna gepeld en verhit. Vervolgens geknipt, gestoomd en platgewalst. Havermout is een gezond én stevig ontbijt, maar kan ook in hartige gerechten als havermoutpap, koekjes en ontbijtgranen verwerkt worden. Vooral bij jongeren is muesli ernorm populair als snelle hap, maar als het op gezondheid aankomt wint havermout het met grote voorsprong.

Havermout zorgt voor een betere stofwisseling

Het effect van havermout op je gezondheid is nog veel te weinig bekend. Het is rijk aan vezels, essentieel voor een goede stofwisseling en een vlotte darmtransit. Havermout is hét smeermiddel bij uitstek voor je darmen, en zorgt voor een optimaal werkende spijsvertering. Op dit vlak staat havermout op hetzelfde gezondheidsniveau als groenten, fruit en noten.

Havermout als snelle vetverbrander

Havermout is ook een perfecte aanvulling van een gezond en efficiënt dieet. Het zorgt er voor dat je sneller vetten verbrandt. Havermout kweekt minder vet en meer en sterkere spieren. Verantwoordelijk hiervoor zijn de trage en dus gezonde koolhydraten, die traag en gelijkmatig door je bloed worden opgenomen. Vezelrijke havermoutpap en koeken zijn niet voor niets de favoriete voeding van krachtpatsers en bodybuilders. Niet verwonderlijk, want zegt het spreekwoord immers niet 'zo sterk als een paard'?

Havermout belangrij in de strijd tegen darmkanker

Wetenschappers zijn ervan overtuigd dat havermout verschillende soorten kankers, zelfs het meest voorkomende en meest dodelijke darmkanker. Volgens recent wetenschappelijk onderzoek verkleint havermout het risico op verschillende soorten kankers met bijna vijftig procent.

Havermout helpt jeuk bij waterpokken verzachten

Havermout helpt bij het verzachten van jeuk bij waterpokken, nog steeds een veel voorkomende kinderziekte. Doe met dit doel havermout in bijvoorbeeld een vochtig washandje, knoop dat dicht en wring het stevig uit. De havermout zorgt bij het uitwringen voor een sap die de jeuk en andere symptomen van waterpokken verzacht. Havermoutzalf is eveneens geschikt voor het verzachten van hevige jeuk.

Havermout als schoonheidsmiddel

Havermout heeft nog heel wat verborgen en gezonde talenten. Wist je dat havermout steeds meer en meer wordt gebruikt in de schoonheidsindustrie voor de productiie van allerlei schoonheidsmaskers? Havarmout doet wonderen met je huid. Het maakt je huid weer jong, soepel, vitaal en fluweelzacht. Voor zo'n doeltreffend schoonheidsmasker meng je een half kopje havermout met evenveel warm water en wat honing. Doe deze ingrediënten in een mixer. Zo je beschikt over je eigen schoonheidsasker dat je proriën grondig reinigt, en even doeltreffende is dan dure zalfjes uit de parfumerie. Havermout voedt je huid, verwijdert dode huidcellen.