De nieuwe aanpak bij maagzweren

Maagzweer geen pretje

maagzweerMaagzweren werden in het verleden steeds in verband gebracht met stress. Drukke mensen kregen per definitie vroeg of laat af te rekenen met een maagzweer. Ons leven is meer dan ooit hectisch en toch krijg je de indruk dat het fenomeen maagzweren minder voorkomt. Niets is minder waar maar door de verbeterde geneeswijzen en medicatie ben je tegenwoordig op een goede week van je probleem verlost.

 

Waar zit de maagzweer

De Latijnse naam is ulcus. De naam maagzweer is, biologisch gezien, niet altijd correct. Een maagzweer ontstaat doordat het slijmvlies van de maag en/of het voorste deel van de dunne darm beschadigd is. In het laatst genoemde geval heb je eigenlijk een ‘dunne darmzweer’ en geen maagzweer.

Oorzaak

  • In de maag wordt maagzuur aangemaakt en dat is nodig voor de vertering van onze voeding. Tot eind vorige eeuw werd algemeen aangenomen dat overproductie door de maag van dit maagzuur de oorzaak was van maagzweren. Het maagzuur ging dan de darmwand aantasten en er ontstond een zweer.
  • Sinds eind vorige eeuw is een heel andere theorie ontwikkeld. De oorzaak van maagzweren, en ook van zweren in de twaalfvingerige darm, is een bacterie! Over waar die bacterie vandaan komt, tast men nog in het duister. Een vaag vermoeden heerst dat hij van mens tot mens verhuist, waarschijnlijk in de kinderjaren… De oorzaak mag dan inmiddels herontdekt zijn, de bacterie veroorzaakt maagzweren. Deze obstakels maken een gat in het maagslijmvlies of ter hoogte van de twaalfvingerige darm. Het gevolg is een brandende pijn in de borst of bovenste deel van de buik en dat is niet aangenaam. Ook het eten smaakt niet meer en de patiënt heeft braakneigingen. De productie van maagzuur moet op een of andere manier worden stopgezet.
  • Gaat het van kwaad naar erger dan kan een maagbloeding, een doorboring van de maagwand tot zelfs maagkanker het gevolg zijn.

De nieuwe aanpak: de bacterie uitroeien!

► De patiënt met maagzweer krijgt nu een combinatie van 3 medicijnen toegediend. Twee ervan zijn antibiotica: die moeten de microbe doden. Het 3de medicijn is tegen maagzuur. Deze cocktail moet je gedurende 7 opeenvolgende dagen innemen waarna het euvel is opgelost.

► Het maagzweer- en melkdieet uit vorige eeuw behoren dus voorgoed tot het verleden. Wel geldt nog de oude regel: vermijd alcohol, tabak en kruiden.

Maagzweren en ….

  1. stressPijnstillers die afgeleid zijn van acetylsalicylzuur (zoals aspirine) en anti-reumatische medicijnen (zoals Feldene®, Voltaren®, Indocid® en Brufen®) hebben geen al te goede invloed op het maag- en dunne darmslijmvlies waardoor het maagzuur kan opspelen. Dat is ook de reden dat je aan je huisarts en/of apotheker steeds moet melden dat je in het verleden een maagzweer hebt gehad als je pijnstillers nodig hebt.
  2. Erfelijkheid: erfelijke factoren spelen wel degelijk een rol.
  3. Tijd van het jaar? Inderdaad: zelfs het jaargetijde kan van invloed zijn: in het voor- en najaar komen meer maagzweren voor.
  4. De maag wordt extra geprikkeld om zuur aan te maken door roken van sigaretten of drinken van koffie of alcohol.
  5. Stress (zowel mentaal als lichamelijk) geeft aanleiding tot de productie van bepaalde hormonen die op hun beurt de weerstand van de maagwand verminderen en de productie van zoutzuur in de maag stimuleren. Een maagzweer kan dan op de loer liggen.

Conclusie

Algemeen wordt aangenomen dat een maagzweer meer dan één oorzaak heeft. Blijf je hetzelfde leven leiden dan is het maar vanzelfsprekend dat de maagzweer na enige tijd opnieuw op bezoek komt!

Reacties (0)

Reageer
Geen resultaten gevonden