Alles over gele tanden

Inleiding

Er bestaat niks mooiers dan een grote brede lach met een stralende rij witte tanden. Iedereen wordt in principe geboren met witte tanden, maar door verschillende oorzaken kan die stralende rij witte tanden langzaam geel worden. Gele tanden zien er vies en onverzorgd uit. De grote brede lach is opeens niet zo stralend meer. Veel mensen willen mooie witte tanden hebben. Met witte tanden lijk je jonger en knapper. Gelukkig zijn er verschillende manieren om van je gele tanden af te komen. Wat wil je allemaal weten over gele tanden?

Hoe kom je aan gele tanden

Een klein aantal van de mensen wordt geboren met gele tanden. Wanneer iemand met gele tanden geboren wordt, dan zijn alle tanden geel. Wanneer de tanden geel zijn door andere oorzaken zijn de tanden niet allemaal even geel. Er zijn verschillende oorzaken waardoor je tanden geel worden. Hieronder een overzicht.

  • Voedsel
  • Dranken zoals koffie en thee
  • Roken
  • Medicijngebruik
  • Verder naarmate des te ouder je wordt des te zwakker je gebit wordt. De kwaliteit van je tanden gaan achteruit en je gebit wordt ouder. Hierdoor kunnen de tanden ook steeds geler worden.

Wat kan je tegen gele tanden doen

Allereerst kan je gele tanden zoveel mogelijk proberen te voorkomen. Je kan er op letten wat je eet en drinkt en zeker roken verpest je gebit. Ook is het slim om je tanden veel en goed te poetsen, minstens twee keer per dag en het liefst na iedere maaltijd. Hoe langer je voedsel en drinken op je tanden blijft zitten, hoe groter de kans is dat je tanden geel worden. Daarom wordt aangeraden om na iedere maaltijd je tanden te poetsen. Ook een tip is om na ieder glas frisdrank een glas water te drinken. Dit spoelt de tanden bij wijze van spreke schoon. Je tanden schoon houden is dus erg belangrijk. Het wordt aangeraden om minstens één keer per jaar je gebit te laten schoonmaken door de tandarts of mondhygiëniste.

Wat kan je tegen gele tanden doen?

De makkelijkste manier is om je tanden te poetsen met een zogehete whitening tandpasta. Door hier continue mee te blijven poetsen, zullen je gele tanden langzaam een paar tinten witter worden. Maar helemaal wit zal je je tanden nooit krijgen. Om echt witte tanden te krijgen zal je toch wat anders moeten proberen.

Tanden bleken

De bekendste manier om witte tanden te krijgen is door je gele tanden te bleken. Je kan er voor kiezen om het zelf te doen via een thuisbehandeling. Maar voor het beste resultaat kan je toch het beste naar de tandarts gaan. De tandarts zal eerst de tanden polijsten, slechte vullingen vervangen en een rubberdam gebruiken om je tandvlees te beschermen. Daarna wordt gekeken naar welke kleur de tanden gebleekt gaan worden. Wanneer dit allemaal gebeurd is, dan kan het bleken van de tanden beginnen.

Bij het tanden bleken wordt gebruik gemaakt van een gel of vloeistof van een hoge concentratie waterstofperoxide. Deze gel of vloeistof wordt op de gele tanden aangebracht. Dit blijft dan vijf tot tien minuten zitten waarna er opnieuw waterstofperoxide wordt aangebracht. In totaal duurt het tanden bleken meestal 30 tot 45 minuten. Dit is afhankelijk van hoeveel de tanden gebleekt moeten worden en hoe de tanden op het bleken reageren. Om de tanden nog sneller te laten bleken wordt soms gebruik gemaakt van warmte of licht. Wanneer de tanden erg geel waren, is soms nog een extra behandeling nodig om je tanden echt wit te krijgen.

Het nadeel van je tanden bleken is dat je tanden langzaam weer hun gele kleur terug krijgen. Zeker wanneer je bijvoorbeeld blijft roken en koffie blijft drinken, dan zullen je tanden weer snel geler worden. Wil je je witte lach blijven behouden wordt aangeraden om je tanden om de twee a drie jaar te laten bleken.

Tanden laseren

Dit is een vrij nieuwe manier om je gele tanden weer wit te krijgen. De tanden worden eerst behandeld met een speciale gel van waterstofperoxide. Deze gel gaat zijn werk doen wanneer de laser aangaat. Je tanden laseren is een zeer effectieve manier om je tanden wit te krijgen. Binnen een uur zijn de tanden weer een stuk witter en vaak is er maar één behandeling nodig. Je tanden blijven ook langer wit.

Conclusie

Veel mensen zijn niet blij met hun gebit, ze vinden bijvoorbeeld de kleur van hun tanden niet mooi. Veel mensen hebben last van gele tanden. In principe kan dit voor je tanden zelf geen kwaad, maar het is geen mooi gezicht. Gelukkig zijn er verschillende manieren om weer witte tanden te krijgen. Denk bijvoorbeeld aan whitening tandpasta, je tanden bleken of je tanden laseren. Zeker de laatste twee manieren kosten misschien wat geld, maar je krijgt er wel een stralend witte lach voor terug!