Hoe kan je tandplak verwijderen

Inleiding

Tandplak is een zacht en kleverig laagje dat op de tanden en kiezen zit. Tandplak bestaat uit bactiëren, voedsel resten en slijm. Je ziet het vaak niet op je tanden zitten, maar je kan het wel voelen als je met je tong langs je tanden gaat. Tandplak wordt heel de dag door gemaakt. Je kan tandplak dus niet voorkomen, maar het is wel van belang dat je je tanden en kiezen goed schoonhoudt. Wanneer tandplak te lang blijft zitten wordt het tandsteen. Het tandplak verkalkt  en wordt dus hard. Tandsteen kan je niet zelf verwijderen, dit zal echt door de tandarts of mondhygiëniste gedaan moeten worden. Ook heb je sneller kans op gaatjes en ontstoken tandvlees. Voorkomen is beter dan genezen, dus maak je tanden en kiezen iedere dag schoon en verwijder al het tandplak. Hoe kan je tandplak verwijderen?

Hoe kan je tandplak verwijderen

Tandplak komt niet alleen op je tanden en kiezen te zitten, maar ook tussen je tanden en kiezen. Vaak kan je hier niet goed bij door alleen te poetsen. Er is dus meer voor nodig om het tandplak te verwijderen.

Goed je tandenpoetsen

Om zoveel mogelijk tandplak te verwijderen begin je met goed je tanden te poetsen. Aangeraden wordt om dit minimaal twee keer per dag te doen. Een goed poetsbeurt duurt minstens twee minuten. Zorg ervoor dat je je tanden en kiezen goed poetst en iedere plekje hebt mee neemt. Je tanden poetsen met een elektrische tandenborstel is beter dan dat je je tanden poetst met een gewone hand tandenborstel.

Flossen

Om tussen je tanden en kiezen te komen, kan je je tanden en kiezen flossen met flosdraad. Met het flosdraad haal je het vuil en plak tussen je tanden en kiezen weg. Je kan met flosdraad tandplak verwijderen en op plekken komen waar je met de tandenborstel niet komt. Je kan hiervoor ook een tandenstoker gebruiken. Wanneer je de tandenstoker of het flosdraad tussen je tanden duwt, kom je op een punt waar de draad niet makkelijk tussenkomt. Dit is de plek waar het meeste tandplak zit. Duw zachtjes door en haal hem daarna weer naar boven toe om het tandplak te verwijderen. Wanneer je veel ruimte tussen je kiezen hebt zitten, dan kan je het beste een rager gebruiken.

Kauwgom eten

Er zijn speciale kauwgoms die ervoor zorgen dat het tandplak minder snel wordt aangemaakt dan normaal. Deze kauwgom heeft xilitolhoudene kauwgom. De tandplak wordt er niet door verwijderd, maar je hebt wel minder last van tandplak.

Plakverklikker

Omdat je tandplak niet kan zien, is het moeilijk om te weten of het tandplak nou echt weg is of niet. Om tandsteen te voorkomen is het belangrijk dat al het tandplak weg is. Om te checken of je al het tandplak hebt verwijderd kan je een plakverklikker gebruiken. Je poetst je tanden goed en daarna neem je de plakverklikker. Je hebt ze in vloeibare vorm, maar ook tabletten. De plekken waar nog tandplak zit zullen verkleuren, meestal roze of blauw. Je weet dan precies waar je moet poetsen om al het tandplak te verwijderen.

Conclusie

Om je gebit schoon te houden is het van belang dat je al het tandplak verwijderd. Je kan het tandplak verwijderen door goed je tanden te poetsen, het liefst met een elektrische tandenborstel. Om tandplak te verwijderen op plekken waar je met poetsen niet bijkomt kan je flossen of een tandenstoker gebruiken. Om te controleren of al het tandplak weg is kan je een plakverklikker gebruiken. Verkleuren je tanden, dan weet je waar je nog even extra moet poetsen. Door al het tandplak te verwijderen voorkom je tandsteen en gaatjes en blijft je gebit mooi!