Tanden bleken

Inleiding

Prachtige witte tanden; voor veel mensen een schoonheidsideaal. Maar hoe krijg je van die mooie witte tanden? Een mogelijkheid hiervoor is bleken. Kun je dat zelf doen of moet je ervoor naar de tandarts? Welke methoden zijn er en hoe werken deze? In dit artikel lees je meer over de verschillende manieren om je tanden te bleken.

Verkleurde tanden

Voordat je kunt beginnen met het bleken van je tanden, is het van belang om te achterhalen waardoor je tanden zijn verkleurd. Gaat het om inwendige of uitwendige verkleuringen? Inwendige verkleuringen komen van binnenuit, als bijvoorbeeld een tand niet meer leeft. Uitwendige verkleuringen komen van buitenaf doordat bepaalde stoffen het tandweefsel binnen dringen.

Tandverzorging

Eén van de belangrijkste dingen die je zelf kunt doen om verkleurde tanden tegen te gaan is een goede verzorging van je gebit. Dus poets op zijn minst twee keer per dag je tanden en laat je gebit minimaal één keer per jaar goed reinigen door een mondhygiënist of tandarts. Er zijn diverse tandpasta’s en mondwaters op de markt die witte tanden beloven. Maar deze producten zijn meer geschikt voor preventief gebruik. Tanden die al verkleurd zijn zullen er niet veel witter van worden.

Methoden om je tanden bleken

Afhankelijk van de oorzaak van de verkleuring kun je een keuze maken uit diverse behandelopties. Er zijn verschillende manieren om je tanden te (laten) bleken. Van buitenaf (als de tand nog leeft) of van binnenuit (bij een dode tand waar al een wortelkanaalbehandeling bij is uitgevoerd).

Van buitenaf bleken

Wanneer de tandarts je tanden ‘van buitenaf’ bleekt, gebruikt hij hiervoor een hoge concentratie waterstofperoxide in vloeibare vorm of als gel. Door het gebruik van warmte of licht kan de blekingsreactie worden versneld. Voorafgaand aan de behandeling worden de tanden gepolijst, slechte vullingen vervangen en in overleg wordt de gewenste kleur bepaald. Het tandvlees wordt beschermd door een zogenaamde ‘rubberdam’; een soort rubberen lapje. Vervolgens wordt de waterstofperoxide op de tanden aangebracht. Afhankelijk van het gewenste resultaat duurt de behandeling in totaal 30 tot 45 minuten.

Van binnenuit bleken

Het ‘van binnenuit’ bleken wordt vaak gedaan bij een dode verkleurde tand waar een wortelkanaalvulling in zit. Er wordt een vloeistof van waterstofperoxide of natriumperboraat met water in de tand aangebracht, waarna de tand met een tijdelijke vulling wordt afgesloten. In de daaropvolgende dagen zal de tand steeds lichter worden. Zodra het gewenste resultaat is behaald wordt de behandeling gestopt en wordt de tand met een definitieve vulling afgesloten.

Laseren

De tandarts kan ook gebruik maken van laser om je tanden witter te maken. Hierbij worden de tanden behandeld met een gel die vervolgens wordt geactiveerd door het gebruik van laser. Meestal is één behandeling voldoende, maar bij ernstige verkleuringen kan een nabehandeling nodig zijn om het gewenste resultaat te behalen. Voorafgaand aan de behandeling worden je tanden gepolijst en wordt er een beschermend kunstharslaagje op je tandvlees aangebracht. Een laserbehandeling duurt ongeveer een uur en is, naast de meest effectieve manier van bleken, ook de duurste.

Bleeklepel en bleekgel

Bleeklepel

De tandarts of tandtechnicus maakt afdrukken van je gebit. Deze afdrukken worden in gips gegoten en op dit gipsmodel wordt een flexibele kunststof ‘lepel’ gemaakt. Hierbij wordt rekening gehouden met ruimte voor de bleekgel. Vervolgens krijg je de lepel en de bleekgel mee naar huis. Je brengt de bleekgel aan in de lepel en plaatst deze over je tanden. Het is de bedoeling om de lepel 4 tot 8 uur per dag te dragen. Dit kan zowel overdag als ’s nachts. Het resultaat is meestal tussen één en vier weken zichtbaar, uiteraard afhankelijk van de ernst van de verkleuringen.

Thuisbleekmiddel

Tegenwoordig kun je tandbleekproducten kopen waarmee je het bleekmiddel op je tanden ‘schildert’. Ook zijn er tandenbleeksets op de markt met een universele bleeklepel en bleekgel.

Voor- en nadelen

Het bleken van je tanden heeft voordelen maar ook nadelen en aan elke bleekmethode hangt een ander prijskaartje.

Voor- en nadelen van tanden bleken

Voordelen

  • Verbetering van de tandkleur.
  • In geval van een dode tand: voorkomen van behandeling met een ‘schildje’ .

Nadelen

  • Verhoogde kans op geïrriteerd tandvlees .
  • De behandelde tanden worden gevoeliger voor koud en warm eten en drinken doordat het glazuur poreuzer wordt en het mineraalgehalte lager.
  • Het effect is vaak van korte duur omdat het glazuur poreuzer wordt, waardoor kleurstoffen weer makkelijker de tand binnendringen.

Wat kost het?

De goedkoopste manier is zelf je tanden bleken. Tussen € 25 en € 150 kun je thuisbleeksets kopen. De kosten van een bleekbehandeling bij een tandarts of kliniek zijn afhankelijk van de methode en het aantal tanden dat gebleekt wordt, maar je kunt rekenen op een bedrag tussen € 125 en € 450. Laseren is wat duurder; de tarieven hiervan liggen tussen € 300 en € 750.

Informatie inwinnen

Overweeg je serieus om je tanden te laten bleken? Vraag vooraf zoveel mogelijk informatie bij verschillende aanbieders zodat je de voor- en nadelen tegen elkaar af kunt wegen en de prijzen met elkaar kunt vergelijken.