Ontstoken amandelen bij kinderen

Inleiding

Uw kind hoest veel en heeft vergrote amandelen. Keelamandelen wel te verstaan. Wij spreken hier dan van ontstoken amandelen. Wat kun je aan ontstoken amandelen doen en wanneer moeten deze amandelen verwijderd worden? Lees meer in dit artikel.

Wat doen amandelen nu

Aan het einde, achterin de keel, zitten de zogenoemde keelamandelen. Links en rechts met daar tussen in de huig, zitten de keelamandelen. Keelamandelen zitten daar niet zo voor niets. Keelamandelen hebben als functie dat ze het lichaam beschermen tegen allerhande bacteriën. Keelamandelen vangen deze bacteriën op en zullen ze vernietigen, zodat de bacteriën niet in de luchtwegen terecht kunnen komen. Tijdens dat proces van beschermen kunnen deze amandelen, in de medische wereld ook wel tonsillen genoemd, ontstoken raken. Als er dus sprake is van ontstoken amandelen, spreken wij van tonsillitis.

Symptomen ontstoken amandelen

Wanneer heb je nu last van ontstoken amandelen. De symptomen voor ontstoken amandelen zijn:

  • keelpijn
  • slikken kan pijn doen
  • opgezette rode amandelen in de keel veelal voorzien van witte puntjes
  • koorts
  • halsklieren zijn opgezet
  • slechte adem
  • snurken
  • door de neus praten

Als je vermoedt dat je ontstoken amandelen hebt is het verstandig naar de huisarts te gaan.

Behandeling ontstoken amandelen

De huisarts kan uit de keel een kweek maken om deze nader te onderzoeken waardoor de infectie veroorzaakt wordt. In het geval van een bacteriële infectie zal de huisarts een antibioticakuur voorschrijven. Met name veel kinderen die last hebben van ontstoken amandelen kunnen ook last hebben van hun oren. Als uw kind veelvuldig last heeft van ontstoken neusamandelen kan er steeds weer een oorontsteking ontstaan. De huisarts zal u vervolgens doorverwijzen naar een specialist.

Wie krijgt ontstoken amandelen

Tonsillitis komt het meeste voor bij kinderen die naar de basisschool gaan of voor de leeftijd van vier jaar die op een crèche of peuterspeelzaal zitten. Hoe meer weerstand het kind hiertegen krijgt hoe minder last hij of zij zal hebben van ontstoken amandelen. Op zich zijn ontstoken amandelen niet ernstig, behalve zeer vervelend niet ernstig. Als je kind steeds door ontstoken amandelen last krijgt van oorontstekingen zult u een doorverwijzing krijgen. Na de leeftijd van ongeveer 10 jaar zal het kind geen last meer hebben van ontstoken amandelen. Als je tonsillitis hebt en het gaat maar niet over dan kan er sprake zijn van de ziekte van pfeiffer.

Wat te doen?

Indien uw kind last heeft van ontstoken amandelen is het raadzaam op dezelfde manier te handelen als dat uw kind koorts zou hebben. Met andere woorden zorg dat hij of zij genoeg drinkt. Zorg dat zijn voeding eenvoudig te eten is, dus geen grote stukken maar bij voorkeur voedsel dat zo naar binnen glijdt.

Moeten keelamandelen verwijderd worden of niet?

Wanneer moeten keelamandelen nu verwijderd worden en wanneer niet. Als een kind meer dan 5 keer per jaar gedurende 2 achtereenvolgende jaren last heeft van ontstoken amandelen kan het verstandig zijn om deze amandelen te laten knippen. De term amandelen knippen stamt uit het verleden en werd zo genoemd omdat niet de gehele keelamandelen werden verwijderd maar een gedeelte. Men knipte de amandelen voor een gedeelte weg. Tegenwoordig worden de keelamandelen in zijn geheel weggehaald. In het geval dat de keelamandelen worden weggehaald spreekt men van een tonsillectomie. Niet iedere arts denkt er precies hetzelfde over. De ene arts zal de amandelen weg willen halen en de andere niet. Is er sprake van een hapering van de ademhaling, bijvoorbeeld tijdens de slaap, door de grootte van de keelamandelen dan is de keuze snel gemaakt. De keelamandelen zullen dan worden weggehaald. Laat u in ieder geval altijd goed adviseren.


Reacties (0)

Reageer
Geen resultaten gevonden