Wat is syfilis voor een SOA

Wat is syfilis

spirocheet

Syfilis is een ernstige en gevaarlijke seksueel overdraagbare aandoening (soa), indien onbehandeld. In Nederland raken ongeveer 250 mensen per jaar besmet, wereldwijd 10 tot 12 miljoen.

De infectie bestaat uit 4 stadia. Als je er op tijd bij bent is het goed te genezen. De ziekte wordt veroorzaakt door een bacterie (spirocheet). Die nestelt zich in eerste instantie in de vagina, de penis of de anus en soms in de mond. Waar de infectie zit, is afhankelijk van de manier waarop je seks hebt gehad. De bacterie kan zich later via het bloed door het gehele lichaam verspreiden. 

Wat zijn de symptomen van syfilis, hoe kun je het behandelen en wat zijn de eventuele gevolgen van syfilis? Lees hier alles wat je moet weten over syfilis.

Wat zijn de symptomen van syfilis

In het eerste stadium ontstaan 2 tot 12 weken na infectie met syfilis op de plaats waar je geïnfecteerd bent één of meer zweertjes. Dit kan op of in de penis, vagina, anus of mond zijn. Het zweertje kan ongeveer 1 centimetergroot worden, voelt hard aan en doet meestal geen pijn. Het zweertje is soms moeilijk te zien, omdat het in de vagina of in de anus kan zitten. De lymfeklieren in de buurt van het zweertje zijn opgezet. Zonder behandeling verdwijnt het zweertje vanzelf binnen 2 à 3 weken. De ziekte is dan echter niet weg. 

Enkele weken tot maanden later treedt het tweede stadium van de ziekte in. De bacterie is dan via de bloedbaan door het hele lichaam verspreid. Je kunt dan de volgende symptomen krijgen: 

  • vlekjes op de huid over het hele lichaam, vooral op de handpalmen en voetzolen. Deze vlekjes zijn niet altijd duidelijk zichtbaar en verdwijnen vanzelf. De ziekte blijft gewoon aanwezig 
  • etterende puistjes en blaasjes of grotere zweren en blaasjes 
  • grieperig gevoel: hoofdpijn, keelpijn, moeheid, temperatuurverhoging 
  • haaruitval, waardoor kale plekken op het hoofd ontstaan 
  • oogklachten met oogbolontsteking en gezichtsverlies 
  • een soort wratjes in de buurt van de geslachtsdelen of de anus

Mogelijke gevolgen van syfilis

Als je tijdens de eerste twee stadia van syfilis niet bent behandeld, kom je in het derde of het ’zogenaamde’ sluimerstadium.Vincent van Gogh had waarschijnlijk syfilis!

De bacteriën zijn nog steeds in het lichaam aanwezig zonder dat je er iets van hoeft te merken. Het eerste jaar en mogelijk ook het tweede jaar kan je de ziekte wel doorgeven aan anderen. In dit stadium is de ziekte alleen met bloedonderzoek aan te tonen. Een aantal organen kunnen beschadigd raken:

  • het hart en de aorta (vaatverandering)
  • de hersenen (geestelijke achteruitgang)
  • het ruggenmerg (waardoor verlammingsverschijnselen kunnen optreden)
  • de botten (ontsteking)

Iemand kan dan pas ontdekken ooit besmet te zijn geraakt zonder dat er eerder duidelijke tekenen van besmetting waren. 

Als de ziekte niet behandeld wordt kan zelfs nog een vierde stadium intreden. Hierbij wordt het centraal zenuwstelsel bijna ongemerkt aangetast, waarbij soms ook psychische stoornissen optreden. 

Het risico dat de ziekte in het derde of vierde stadium komt is nu kleiner dan toen er nog geen goede antibiotica waren, omdat veel mensen wel eens een antibioticumkuur krijgen (voor iets anders dan syfilis), waardoor ook (bij toeval) de syfilisbacterie gedood wordt.

Zwangere vrouwen en het ongeboren kind

Syfilis tijdens de zwangerschap is vooral risicovol voor het ongeboren kind. Voor de zwangere vrouw zelf verloopt de ziekte niet ernstiger dan bij niet zwangere vrouwen. Zwangere vrouwen kunnen vanaf het begin van de infectie besmettelijk zijn voor het ongeboren kind. In 70% van de gevallen wordt het kind dood geboren. 

Borstvoeding is niet besmettelijk. 

Wat kun je tegen syfilis doen

De ziekte kan zich in veel verschillende vormen voordoen, die vaak ook op andere ziekten lijken, hierdoor wordt de ziekte tegenwoordig in Nederland nog wel eens over het hoofd gezien, wat jammer is omdat hij vooral in de vroege stadia zeer goed te behandelen is met antibiotica. 

Wil je niet naar de huisarts, maar herken je de symptomen wel bij jezelf, dan kun je  de thuistest bestellen. Dit is niet alleen voor je eigen gezondheid, maar ook voor die van je partner(s), want syfilis kun je de eerste 2 jaar na besmetting makkelijk doorgeven. Een eventuele thuistest kan je  bestellen. 

Tot slot

Syfilis is een ernstige SOA, waar je niet mee rond moet blijven lopen.  Het is makkelijk te behandelen en zonde om met je gezondheid en die van eventuele partners te spelen.

Wil je meer weten over chlamydia? Lees dan hier verder.

Wil je meer weten over de schimmelinfectie Candida? Lees dan hier meer.

Wil je meer weten over schimmelinfecties in het algemeen? Lees dan hier verder.

Wil je meer lezen over keratitis? Kijk dan hier verder.