Tips over Herpes, koortsblaasjes en een koortslip

Herpes en koortslip

Koortsblaasjes verschijnen meestal rond de lippen. Niemand is er blij mee. Vandaar ook de benaming koortslip. Bovendien zijn ze niet alleen hinderlijk maar ook nog eens pijnlijk en besmettelijk. In de volksmond spreekt men van het Herpes virus maar daar zijn verschillende typen van. Herpes wordt immers ook in verband gebracht met geslachtsziekten.

Verschillende soorten Herpes virussen

In grote lijnen heb je meerdere soorten Herpes virussen:

 1. Het Herpes simplex virus type 1 veroorzaakt koortsblaasjes, ook wel koortslip genoemd.

 2. Het herpesvirus type 2 is verantwoordelijk voor genitale herpes maar kan ook de slijmvliezen in en rond de mond aantasten.

 3. Andere herpesvirussen zijn verantwoordelijk voor ondermeer waterpokken en zona.

 Benaming

Koortsblaasjes hebben helemaal niets met koorts te maken. Wellicht hebben ze hun naam te danken aan het feit dat ze kunnen optreden tijdens een koortsaanval, vermits de algemene weerstand ook verminderd is bij koorts. Maar koortsblaasjes kunnen ook ontstaan zonder koorts.

Eerste besmetting en gevolgen

 • We lopen de besmetting meestal op in de kindertijd, vaak van moeder op kind. Het virus kan alleen worden overgedragen door intiem lichamelijk contact zoals bv. zoenen.

 • Soms gaat die eerste infectie gepaard met een uitgebreide ontsteking van de mondholte.

 • Het virus blijft voor de rest van ons leven in het lichaam sluimeren.

 • Tijdens perioden van verminderde weerstand kan het echter weer in actie komen: examens, verkoudheid, aanhoudende stress of vermoeidheid.

 • Andere uitlokkende factoren zijn de menstruatie en (overdreven) zonnebaden.

 • Eén op vijf dragers van het Herpes Simplex virus ziet zo’n twee, drie keer per jaar een 'koortsblaasje' verschijnen.

 • Bij kinderen kan een opstoot gepaard gaan met koorts, spierpijn en een veralgemeende ontsteking van de mondslijmvliezen.

Zeer besmettelijk!

 • Herpes is zeer besmettelijk: het aanraken van een blaasje of iemand kussen met koortsblaasjes kan besmetting veroorzaken.

 • Het virus kan ook verspreid worden via handdoeken, een scheermachine, kortom alles wat in aanraking is geweest met de blaasjes.

 • Om verdere uitbreiding naar gezicht of handen te voorkomen, moet men vermijden aan het koortsblaasje te prutsen of te krabben.

 • Koortsblaasjes zijn besmettelijk tot ze helemaal opgedroogd zijn.

Complicaties

Blindheid: een herpesinfectie van de ogen kan tot blindheid leiden. Personen met koortsblaasjes mogen geen contact met pasgeborenen hebben, goede handhygiëne, moeders met koortsblaasjes mogen hun baby niet knuffelen (zo nodig een masker dragen) en borstvoeding kan niet.

Behandeling

 • In normale omstandigheden verdwijnt een koortsblaasje spontaan na 7 tot 10 dagen.

 • Het gebruik van koude of warme kompressen kan eventuele pijn verzachten.

 • Het is niet direct nodig om een arts te raadplegen wanneer je een koortsblaasje hebt. Pas als het blaasje langer dan twee weken aanwezig blijft, is medisch advies geboden. Zonder behandeling kunnen lelijke littekens achterblijven.

 • Er bestaan antivirale zalven die je moet gebruiken zodra de blaasjes verschijnen. Ze kunnen de ernst en de duur van de infectie afremmen. Deze zalven zijn te koop bij de apotheker en er is geen doktersvoorschrift nodig. Zoals gezegd zijn ze echter niet nodig wanneer je slechts af en toe last hebt van blaasjes en moeten ze bij het eerste teken van de infectie worden aangebracht.

 • Wie heel vaak last heeft van koortsblaasjes kan een oraal antiviraal middel innemen op voorschrift van de arts waarmee nieuwe opstoten van koortsblaasjes kunnen voorkomen worden.

 • Wanneer de koortsblaasjes vaak opduiken of wanneer ze langer dan een tiental dagen blijven aanhouden en zich uitbreiden, moet u een arts raadplegen. Dit zou immers kunnen wijzen op een verzwakte immuniteit ten gevolge van een andere ziekte.

 Varianten

Zoals reeds vermeld zijn er véél herpesvirussen. Naast de koortslip gaat het hierbij om:

 1. Waterpokken (varicella)

 2. Gordelroos of 'zona' (herpes zoster).

Waterpokken ontstaan als primaire infectie en is een zeer besmettelijke maar in het algemeen onschuldige kinderziekte. Wie de waterpokken heeft gehad, is levenslang immuun. Maar het virus blijft in de zenuwcellen van het lichaam latent aanwezig en kan op een later tijdstip weer actief worden en gordelroos (zona) veroorzaken.

België online

Nederland online

Drogisterij.nl