Wat weet je over aids

Inleiding

Rond de jaren 1970 is er een nieuwe ziekte ontstaan. Het werd aids of Acquired Immune Deficiency Syndrome genoemd. In het begin wisten wetenschappers en artsen bijna niets over aids, maar tot op heden  heeft aids al ruim 25 miljoen mensen gedood en ongeveer 50 miljoen mensen zijn besmet. Aids komt voor over de hele wereld, maar Zuid-Afrika, Azië en de Verenigde Staten hebben meer aids slachtoffers dan andere landen.

Oorzaken van AIDS

Aids wordt veroorzaakt door een virus genaamd HIV (Humaan immunodeficiëntievirus). Het komt in je lichaam als je in contact komt met besmet bloed of andere lichaams vloeistoffen. Hoesten, niezen of handenschudden verspreid de aids niet. En je hoeft ook niet bang te zijn om een kamer te delen met een besmet persoon.

HIV doodt de witte bloedcellen en dat is een deel van het lichamelijk immuunsysteem, die witte bloedcellen vechten tegen ziektes in het lichaamGedurende al deze jaren word het lichaam zwakker en zwakker. Ziektes die normaal geen pijn doen kunnen je vermoorden. Het aids-virus tast het zenuwstelsel aan en kan leiden tot oog- of hersenschade. Mensen met aids krijgen vaak een longontsteking en kunnen hier aan sterven. In eerste instantie zal u niet weten  dat je besmet bent, omdat je het niet voelt. Maar zelfs dan kan u aids hebben en of doorgeven aan andere mensen.

Hoewel artsen en wetenschappers voor een lange tijd al aan een remedie werken, is er nog geen vaccin gevonden. Met de juiste behandeling kan u met hiv nog vele jaren leven. Mensen kunnen de HIV-infectie ook voorkomen door contact te vermijden met geinfecteerde lichamen.

In de jaren 1980 is aids ook verspreid geweest via bloedtransfusiesVandaag de dag, doen artsen eerst een bloedonderzoek alvorens het bloed gegeven word aan die gene die het nodig heeft.

 

Geschiedenis van AIDS

Aids is waarschijnlijk begonnen in Afrika, daar waar de mensen niet wisten dat deze ziekte bestond. Amerikaanse artsen ïdentificeerde het virus als eerste in 1981. Het virus was van een chimpansee in West-Afrika afkomstig. 

Het virus is overgedragen aan mensen toen ze op dieren jaagden en in contact kwamen met het besmette bloedIn de vroege jaren 1980 kwam de besmetting vooral voor bij homoseksuele mannen. Andere vroege aids patiënten waren de drugsgebruikers die de besmetting kregen door vuile naalden te gebruiken.

Hoe kan je AIDS voorkomen

HIV is een SOA. Het virus is dus seksueel overdraagbaar. De beste manier om besmetting met HIV te voorkomen is dus veilig te vrijen. Onder veilig vrijen verstaat men: vrijen met een condoom. Dit geldt ook voor anale penetratie. Ook besmetting via pijpen is te voorkomen door het dragen van een condoom. Voor het voorkomen van een infectie door beffen is het gebruik van een beflapje vereist.

Freddy Mercury - Een Beroemd AIDS Victim

De ziekte verspreide zich over de hele wereld binnen de tien jaar. Het was duidelijk dat alle mensen de ziekte konden krijgen. Patiënten werden besmet door bloedtransfusies, vrouwen door seksuele betrekkingen te hebben met hun partner, kinderen door hun moeder voordat ze geboren waren. Het publiek werd gealarmeerd toen beroemde mensen, zoals tennis ster Arthur Ashe of Queen leadzanger Freddy Mercury aids slachtoffers waren geworden.

Vandaag zijn tweederde van alle HIV geïnfecteerde in centraal en zuidelijk Afrika. Een andere 20% is in Azië en de Pacific. Experts zeggen dat er ongeveer 14.000 mensen elke dag besmet worden.

 

Handige tips

  1. Als je risico hebt gelopen op hiv, kom je via een hiv-test te weten of je hiv hebt
  2. Als je hiv hebt, kun je aids voorkomen door dagelijks hiv-remmende medicijnen te slikken
  3. Zelfs mensen die de diagnose 'aids' hebben gekregen, kunnen - afhankelijk van de ernst van hun ziekte -  met behulp van hiv-remmers en aanvullende medicijnen worden gered
  4. Je kunt jezelf beschermen tegen een hiv infectie
  5. Er is geen vaccin tegen hiv

Conclusie

Wees altijd heel voorzichtig met wat je doet. Je kan overal hulp vragen als je een probleem hebt. Praten met een docter of je partner helpt bij het bestrijden van de besmetting.

Neem ook een kijkje op de volgende sites voor meer info.

stop aids now 

aids fonds