Seks en rugpijn

Rugpijn en seks gaan niet zo goed samen en als jij of je partner behoren tot een van de miljoenen mensen die met rugpijn kampen, dan weet je ook dat rugpijn je relatie ernstig kan verstoren. Maar rugpijn hoeft niet te automatisch geen seks te betekenen. Het betekent wel dat je een aantal aanpassingen nodig hebt tegen de pijn en of de angst. Het betekent ook dat het nodig is om te praten over seks, op een iets andere manier dan je waarschijnlijk gewend bent.

Wat kun je doen?

Seks wordt verondersteld plezierig te zijn voor beiden, de angst voor pijn kan spontane acties remmen. Seksuele problemen zijn meestal goed op te lossen.

Als eerste, zorg voor een juiste diagnose

Omdat rugpijn zowel een psychologische als een fysieke kant heeft, is het krijgen van een goede diagnose van cruciaal belang. Dit brengt je geest tot rust over wat er mis is en met een goede diagnose heb je ook richtlijnen voor eventuele lichamelijke beperkingen.

Ten tweede, vraag je de arts of de fysiotherapeut wat wel en niet te doen

Misschien is dit geen gemakkelijk onderwerp, maar tegenwoordig praten we openlijker over seks. Idealiter zou je partner aanwezig moeten zijn omdat hij of zij zijn of haar eigen vragen kan hebben.

Ten derde heb een openhartige discussie met je partner over je pijn, beperkingen en verwachtingen

Het is een vergissing te denken dat je partner begrijpt hoe het voelt. Het is je eigen verantwoordelijkheid om te communiceren en de beperkingen zo duidelijk mogelijk uit te leggen, het is hun verantwoordelijkheid om te luisteren en te proberen het te begrijpen. Pijn, tenslotte, is onzichtbaar en subjectief. Dat betekent dat jouw pijn is uniek voor jou. Het maakt niet uit welke woorden je gebruikt, probeer uit te leggen wat de pijn, veroorzaakt (positie, bepaalde bewegingen, of wat dan ook) en wat goed voelt of wat comfortabel is voor jou.

Adviezen voor maximaal genot

Het is over het algemeen een goed advies, dat als het pijn doet, het gewoon niet te doen, maar sommige posities en technieken doen pijn meer dan anderen. Het kan nodig zijn om rustig wat te experimenteren om uit te vinden wat werkt. En zoals in de meeste seks adviezen, luiden; "zacht" is de beste manier om te beginnen

Vergeet niet, dat de gezondheid van je rug afhankelijk is van veel verschillende factoren. De symptomen kunnen in de loop der tijd veranderen, zodat het nodig kan zijn om door de vele stadia van herstel gaan. Een woord van voorzichtigheid is goed op dit punt. Het is vrij normaal dat als je je beter begint te voelen om dan te overdrijven en daardoor kan de rugpijn juist weer toenemen. Dit kan iedereen overkomen. Bedenk dat je geleidelijk verbeterd, dus moet je de activiteiten ook geleidelijk opvoeren.

Sex goed voor je rug?

Wist je eigenlijk al dat seks goed is voor je gezondheid? Bij vrouwen wordt er door regelmatig seks te hebben een hormoon (oxytocin) vrijgemaakt wat voor een positief humeur zorgt. Dit hormoon heeft trouwens ook een bewezen pijnstillende werking. Rugpijn en andere algemene pijntjes verdwijnen als het gehalte aan dit hormoon toeneemt. Daar gaat je excuus!

In het maximaliseren van jou en je partners seksueel genot, is alles wat je nodig hebt, je fantasie en de bereidheid om te experimenteren en je open te stellen voor nieuwe manieren van intimiteit. Het begint allemaal met de bereidheid om het te proberen. Dus; ga gewoon wat extra experimenteren met rugpijn, zo kan het een nieuwe bron worden van wederzijds plezier!