Wat is een vrouwencondoom

Het vrouwencondoom

Afgelopen week stond inde krant dat de stad Washington D.C (Verenigde Staten) gratis vrouwencondooms uitdeelt via schoonheidssalons, buurtwinkels en middelbare scholen. Dit initiatief komt er in de strijd tegen hiv besmetting en aids. Vrouwencondooms zijn sinds 1993 te koop maar blijken geen succes te zijn, ook niet in Europa. Een kennismaking met dit vrouwelijke anticonceptiemiddel.
 

Doel

Het vrouwencondoom biedt niet alleen bescherming tegen zwangerschap maar ook tegen seksueel overdraagbare aandoeningen (SOA). Een tweede argument om het te gebruiken: de vrouw is niet langer afhankelijk van de man om zichzelf te beschermen deze risico’s, althans: bij juist gebruik want daar wringt het schoentje natuurlijk. Bovendien blijkt niet elke man happy te zijn met het zusje van het mannencondoom.

Wat en hoe

► Net zoals haar mannelijke collega is het vrouwencondoom vervaardigd van polyurethaan of latex, en is geurloos. Let dus op bij de aankoop: als je allergisch bent voor latex dan vermijd je best het gebruik van latexcondooms want je kunt een (zeer gevaarlijke) allergische reactie krijgen. Ze zijn voorbehandeld met glijmiddel.

► Het inbrengen is te vergelijken met een tampon. Het geheel bestaat uit een doorzichtig, langwerpig zakje (ca. 17 cm lang) en boven en onderaan zit een ring. De (vrije) binnenring vormt het einde van het condoom. De ene ring rust op de schaamlippen, de andere gaat rond de baarmoederhals. De gedetailleerde uitleg over het inbrengen vind je in elke verpakking. Dat is van belang omdat het aanbrengen bij de eerste gebruiken enige oefening vraagt. Dat is ook een reden waarom het gebruik bij heel jonge meisjes wel eens wordt afgeraden! Wees uiteraard voorzichtig als je eventueel scherpe nagels hebt.

► Tenslotte: net als andere condooms kun je het vrouwencondoom maar één keer gebruiken. Gooi het na gebruik niet in het toilet! Het is zonder voorschrift verkrijgbaar.

Welke voordelen?

  1. Kan vooraf (zelfs tot 8 uur!) worden ingebracht zodat het vrijen niet onderbroken hoeft te worden.
  2. De buitenste schaamlippen zijn afgedekt: dit biedt een betere bescherming tegen herpes en genitale wratten.
  3. Aangezien het vrouwencondoom dikker is, is het risico op scheuren (nog) kleiner dan bij het mannencondoom.
  4. Minder afhankelijk van de man door eigen initiatief!

Welke nadelen?

  1. Helaas: het vrouwencondoom is minder betrouwbaar dan de mannelijke variant: de penis kan naast het condoom in de vagina komen. Ook kan het sperma er (gemakkelijk) uitlekken.
  2. Storend geluid tijdens het vrijen (latex is in die zin ‘kraakvrij’).
  3. Bij sommige standjes is het gebruik op zijn minst twijfelachtig te noemen (verschuiving)!
  4. Prijs! Veel duurder dan het gewone mannencondoom. Voor een verpakking van 3 stuks betaal je rond € 8.

Conclusie

Gebruik van de anticonceptiepil is altijd veiliger uiteraard, tenminste als je ze correct inneemt. Ook behoud je als vrouw je onafhankelijkheid van de man. Echter, de pil beschermt niet tegen SOA en allerlei andere seksueel overdraagbare ziekten.

Condoom en Gucci?

Tijdens de vorige Olympische Winterspelen 2006 heeft het condoommerk Cardinal een reusachtige reclamecampagne gevoerd. Wat blijkt: Cardinal benoemt zichzelf als ‘de Gucci’ onder de condooms! Van Duitse makelij, flinterdun en toch sterk!, met een vleugje vanille (tegen de latexgeur) en een sjieke luxeverpakking! Op hun website staat echter geen woord over vrouwencondooms.

België: , , 

Reacties (0)

Reageer
Geen resultaten gevonden