Welke baarmoeder aandoeningen zijn er

Inleiding

De baarmoeder behoort tot een van de vrouwelijke voortplantingsorganen. Hierin nestelt een bevruchte eicel zich. Deze bevruchte eicel groeit vervolgens uit tot een embryo. Als alles goed gaat dan vindt na 9 maanden de geboorte van de baby plaats. Het kan zijn dat de baarmoeder een aandoening heeft. In dit geval geeft dit complicaties bij de zwangerschap. In sommige gevallen kun je bij een complicatie niet eens zwanger worden. In dit artikel wordt ingegaan op enkele voorkomende aandoeningen aan de baarmoeder.
Dit artikel bespreekt kort enkele aandoeningen (vleesboom, bloedingen, kanker, gezwel) met hun verschijnselen.


Diagnose

Om een diagnose te stellen wordt er op basis van een beschrijving van de symptomen beslist of er aanvullend onderzoek nodig is. Er wordt dan een lichamelijk onderzoek verricht; dit kan bestaan uit een uitstrijkje en microscopisch onderzoek van het baarmoederhals weefsel. 

 

Aandoeningen

De vleesboom, baarmoeder-bloedingen en baarmoeder-kanker zijn enkele (veel) voorkomende baarmoeder aandoeningen. Bij deze aandoeningen horen diverse symptomen en behandelingen. In veel gevallen gaat het gepaard met bloedingen of krampen die niets te maken hebben met de menstruatie cyclus. De menstruatie cyclus is van toepassing op vrouwen van rond de twaalfde tot ongeveer vijfenveertig jaar oud.
 

Vleesboom

Een vleesboom is een goedaardige knobbel in de spierlaag van de baarmoeder. Vleesbomen geven niet altijd klachten en kunnen soms wel zo groot als een voetbal worden. Indien er hevige of pijnlijke menstruatie is dan is het aangeraden een bezoek aan de huisarts te brengen. Doorgaans wordt de baarmoeder verwijderd maar is tot op een zekere hoogte afhankelijk van of er een kinderwens is. Als het mogelijk is wordt de vleesboom operatief verwijderd.

Baarmoeder-bloedingen

Baarmoeder bloedingen zijn bloedingen uit de baarmoeder die niets te maken hebben met menstruatie. Meestal zijn deze bloedingen zeer onregelmatig en is het raadzaam om een huisarts te plegen in geval van dergelijke bloedingen.
 

Baarmoeder-kanker

Indien er kanker in de baarmoederwand-slijmvlies bevindt dan bestaat er een kans dat deze overslaat op de baarmoederwand. Deze vorm van baarmoederkanker ontstaat in veel gevallen na de overgang. Uitzaaiingen via de lymfeklieren of via het bloed naar andere delen van het lichaam kunnen zich dan voordoen. Een veelvoorkomende verschijnsel is onregelmatige en soms hevige bloedingen uit de baarmoeder. 
Een andere vorm van baarmoeder-kanker is de baarmoederhals-kanker. Deze vorm van kanker ontstaat tussen het baarmoederhals en de baarmoedermond. In de slijmvlies die zich in dit gebied bevindt ontstaat kanker. Afhankelijk van de vorderingen kan er gekozen worden voor bestraling, chemokuur en in het extreemste geval voor verwijdering van de baarmoeder.

Baarmoederontsteking

Een baarmoederontsteking wordt in de meeste gevallen veroorzaakt door een SOA, zoals chlamydia en gonorroe. Een andere oorzaak kan een uitbreiding zijn van een ontsteking van een naastgelegen orgaan van de baarmoeder. Een baarmoederontsteking heeft diverse symptomen; lichte koorts, misselijkheid, hoofdpijn, verminderde eetlust, pijn in de onderrug, pijn tijdens het plassen, pijn tijdens het vrijen, jeuk en afscheidingen. Een mogelijke risico van een baarmoederontsteking is permanente onvruchtbaarheid.

Chorio-carcinoom

De Chaorio-carcinoom is een kwaadaardig gezwel. Dit gezwel ontstaat in de oppervlaktecellen van de chorionvlokken van de baarmoeder. Chorio-carcinoom wordt meestal via een bloed- of urineonderzoek vastgesteld. Chorionvlokken ontstaan uit het chorion (placenta) en zorgen voor een maximale interactie met het moederlijke bloed. Chorio-carcinoom kan volledig genezen. 


Conclusie

Er zijn tal van baarmoeder aandoeningen. In de meeste gevallen heeft de vrouw last van krampen of bloedingen. De bloedingen komen dan onregelmatig voor. Het is altijd aangeraden om een huisarts te raadplegen. Tijdens de zwangerschap is het verstandig om de reguliere controles uit te laten voeren. Hoe eerder een aandoening wordt ontdekt des te beter deze te behandelen is en des te groter de kans op een succesvolle behandeling.