Eierstokken verwijderen: waarom en gevolgen

Eierstokken en eileiders

Elke vrouw loopt helaas het risico om als diagnose te moeten horen dat de eierstokken moeten worden verwijderd. Het verwijderen van eierstokken en al of niet de eileiders, is niet alleen een fysiek probleem. Ook mentaal moet ze deze ingreep verwerken. Waarom is deze ingreep nodig? Welke zijn de gevolgen?

Waarom eierstokken wegnemen

De belangrijkste redenen kunnen zijn:

  1. Het preventief verminderen van de kans op kanker aan de eierstokken. In dit geval zullen, behalve de eierstokken, ook de eileiders worden weggenomen. Dit verhoogde risico bestaat bij vrouwen bij wie een DNA-afwijking is gevonden of bij vrouwen waarbij een erfelijke vorm van eierstokkanker in de familie voorkomt.
  2. Als behandelingsmethode bij borstkanker: in dit geval zullen doorgaans alleen de beide eierstokken worden verwijderd.

Gevolgen

  1. De hormoonhuishouding verandert: als je, mede afhankelijk van je leeftijd uiteraard, nog niet in de overgang bent, betekent de ingreep dat je meteen in de overgang terecht komt. Dit kan emotionele reacties tot gevolg hebben. In elk geval heb je onmiddellijk fysische gevolgen. Deze verschillen van vrouw tot vrouw: opvliegers en (tijdelijke) wisseling van het humeur zijn de meest voorkomende verschijnselen.
  2. Kans op botontkalking kan toenemen: veel beweging en een 'kalkrijke' voeding bieden een oplossing. Ook kan de arts hormoonvervangende medicijnen voorgeschreven.
  3. Zwanger worden? Als beide eierstokken zijn verwijderd, is het in principe niet meer mogelijk zwanger te worden. Maar... je weet maar nooit met moeder natuur. Beschouw de kans toch maar als nihil.
  4. Seks? Geslachtsgemeenschap is nog normaal mogelijk maar het kan soms lang duren eer je er weer eens zin in hebt! Soms kan het voorkomen dat na de ingreep de schede minder vochtig wordt tijdens de seks waardoor gemeenschap stroever tot zelfs pijnlijk verloopt. Het gebruik van een glijmiddel kan dan een oplossing bieden.

Links

Wat is een laparoscopie?

Wat is een laparotomie?