Een doorbraakbloeding

Bloedverlies

Soms kun je buiten je menstruatie om last hebben van vaginaal bloedverlies. Dit is erg vervelend want het komt vaak onverwachts en kan daarom voor genante situaties zorgen. Bovendien vraag je je al snel af waardoor het bloedverlies wordt veroorzaakt en of er reden is om je zorgen te maken.

Een doorbraakbloeding

Onverwachts bloedverlies tussen je menstruaties door wordt een doorbraakbloeding genoemd. Bij een doorbraakbloeding kun je soms maar enkele druppels bloed verliezen. Zulk gering bloedverlies wordt ook wel spotting genoemd. Soms kun je echter ook last hebben van wat zwaardere bloedingen. Naast de mate van bloedverlies kan ook de kleur van het bloed variëren. Zo kun je vers, helderrood bloed verliezen maar kan het ook heel goed zijn dat het bloed dat je verliest wat ouder en bruiner van kleur is.

Oorzaken van een doorbraakbloeding

Een doorbraakbloeding is meestal geen reden om je zorgen te maken. Zeker als de bloeding maar een enkele keer voorkomt, is er bijna nooit iets ernstigs aan de hand. Een doorbraakbloeding kan verschillende oorzaken hebben:

  • Sommige vrouwen verliezen altijd wat bloed tijdens de eisprong. Als de eisprong niet verhinderd wordt door het gebruik van anticonceptiemiddelen, vindt de eisprong ongeveer halverwege de periode tussen de menstruaties plaats. Bij de eisprong is er sprake van een piek aan hormonen waardoor een tussentijdse bloeding kan ontstaan. Dit is de meest voorkomende oorzaak van een doorbraakbloeding. Deze doorbraakbloeding is volstrekt onschuldig.
  • Als je net bent begonnen met een hormonale anticonceptie, zoals de pil, heb je ook een kans op doorbraakbloedingen. Ook als je bent overgestapt van een anticonceptiemiddel naar een andere, heb je een verhoogde kans op een doorbraakbloeding. Je lichaam moet zich nog aanpassen aan de hormonen die binnenkomen. Overigens komen doorbraakbloedingen ook vaak voor als de menstruatie regelmatig wordt overgeslagen. Je kunt dit voorkomen door regelmatig een stopweek in te lassen.  Deze vorm van een doorbraakbloeding is ook onschuldig.
  • Een doorbraakbloeding kan een teken zijn van een zwangerschap. Op het moment dat het embryo zich in het baarmoederslijmvlies innestelt, kan er een bloeding ontstaan. Overigens kan deze bloeding ook plaatsvinden op het moment dat de menstruatie had moeten beginnen. Ook tijdens de verdere zwangerschap kan er af en toe wat bloedverlies optreden. Vaak is dit onschuldig. Als de bloedingen hevig zijn en veel pijn doen, kan er echter sprake zijn van problemen bij de zwangerschap.
  • Een vaginale bloeding kan een teken zijn dat je een SOA hebt opgelopen. Als je naast het bloedverlies ook last hebt van jeuk, blaasjes, pijn in de onderbuik of ongewone vaginale afscheiding is de kans vrij groot dat je een SOA te pakken hebt. Een SOA heeft altijd behandeling nodig om mogelijke ernstigere gevolgen te vermijden.
  • Onregelmatige vaginale bloedingen kunnen een symptoom zijn van endometriose. Endometriose is een aandoening waarbij het weefsel uit de baarmoeder ook op andere plekken in je lichaam voorkomt. Bij endometriose is een behandeling vaak wel noodzakelijk.
  • In sommige, weinig voorkomende gevallen kan vaginaal bloedverlies een teken zijn van wat ernstigere problemen. Zo kan het zijn dat er poliepen in de baarmoeder aanwezig zijn of dat er zich een tumor heeft ontwikkeld. In deze gevallen is altijd een behandeling nodig.

Wanneer naar de huisarts?  

De meeste oorzaken van doorbraakbloedingen zijn geheel onschuldig. Soms kan een doorbraakbloeding echter een symptoom van een ernstiger probleem zijn. Wanneer moet je dan wel naar de huisarts? Als je gedurende een langere tijd last hebt van aanhoudend bloedverlies of van hevige bloedingen kun je het beste even langs de huisarts gaan. Pijn in de onderbuik of rond de geslachtsorganen kan duiden op onderliggende problemen en zijn ook een bezoek aan de huisarts waard. Ook als je vermoed dat je misschien een SOA hebt, moet je even naar de huisarts. Een onbehandelde SOA kan namelijk ernstige problemen, zoals onvruchtbaarheid, tot gevolg hebben. Tot slot, niemand kent jouw lichaam zo goed als jij zelf. Als je het gevoel hebt dat er wat mis is of als jij je zorgen maakt, is het altijd goed om even voor de zekerheid langs de huisarts te gaan.


Reacties (0)

Reageer
Geen resultaten gevonden