Wat wil je weten over maandverband

Inleiding

De meeste vrouwen vinden het erg vervelend om ongesteld te zijn. Het doet pijn en het is niet fris. Je kunt je tegen doorlekken beschermen door middel van maandverband. De naam maandverband wordt gebruikt omdat de meeste vrouwen in principe één keer per maand ongesteld zijn en dus maar één keer per maand maandverband nodig hebben! Het valt niet mee om maandverband te kopen. Er zijn zoveel soorten en maten te koop! Wat wil je weten over maandverband?

Maandverband: soorten en maten

Maandverband is er in allerlei maten, variërend van dun tot dik. Een vrouw is gemiddeld vijf tot zeven dagen ongesteld. De eerste paar dagen van een ongesteldheid zijn het zwaarst. Op deze dagen verlies je het meeste bloed. De laatste paar dagen zal je last hebben van licht bloedverlies. Voor de zware dagen kun je het beste kiezen voor dik maandverband. Dit kan meer bloed opvangen, zodat je goed beschermd bent. De lichte dagen kun je kiezen voor dunner maandverband. Dit zit namelijk comfortabeler. Ook voor de nachten heb je speciaal maandverband. Deze zijn groter en dikker dan normaal maandverband. Hiermee ben je er van verzekerd dat je nacht doorkomt zonder te lekken.

Goed maandverband is zo ontworpen dat je er zo min mogelijk van ziet en voelt als je kleding draagt. In het midden is het maandverband dikker om hier het bloed op te vangen. Maandverband met vleugels zorgt ervoor dat het maandverband beter blijft zitten. Aan de zijkant zitten zijflappen die je onder je ondergoed kunt vastplakken. Hierdoor kan het maandverband niet verschuiven. Een andere mogelijkheid is maandverband speciaal voor de stringdrager. Deze zijn aan de achterkant dunner waardoor ze perfect in je string passen.

Er is ook maandverband te koop wat je kunt dragen als je niet ongesteld bent. Dit worden dan inlegkruisjes genoemd. Sommige vrouwen hebben last van urineverlies of veel afscheiding. Met een inlegkruisje kan dit opgevangen worden. Inlegkruisjes zijn een stuk dunner dan gewoon maandverband. Ben je net bevallen? Dan zal je extra dik maandverband nodig hebben, dit wordt ook wel kraamverband genoemd.

Maandverband van katoen

Het meeste maandverband dat je kunt kopen zijn wegwerp maandverbandjes. Je gebruikt ze en gooit ze daarna weg. Maar er is ook maandverband van katoen. Dit maandverband kun je na gebruik wassen zodat je het nog een keer kunt gebruiken. Dit is beter voor het milieu en op den duur ben je voordeliger uit! Ook voor vrouwen waarbij gewoon maandverband irriteert wordt maandverband van katoen aangeraden.

Hoe gebruik je maandverband?

Gemiddeld moet je met een maandverbandje vier uur beschermd zijn tegen doorlekken. Dit is afhankelijk van de dikte van het maandverband en de mate waarin je bloed verliest. Lek je binnen vier uur door? Kies dan voor een dikkere maat maandverband. Aangeraden wordt om maandverband sowieso om de acht uur te vervangen. Dit voorkomt vieze geurtjes.

Het is heel gemakkelijk om maandverband te dragen. Je haalt het maandverband uit de verpakking en legt hem in het midden van je ondergoed. Het is belangrijk dat het precies in het midden ligt, anders heb je kans dat je aan de zijkanten gaat lekken!

Tips

  • Zorg altijd dat je voldoende maandverband in huis hebt!
  • Zorg altijd dat je een maandverbandje bij je hebt wanneer het ongeveer tijd is om ongesteld te worden.

Conclusie

Ongesteld zijn is geen pretje, maar met de juiste middelen kun je het zo dragelijk mogelijk maken. Maandverband zal je beschermen tegen doorlekken. Wanneer je maandverband wilt kopen, dan is het aan te raden om voor één van de duurdere merken te kiezen. Deze zitten een stuk comfortabeler dan goedkoop maandverband. Ook beschermen ze beter tegen doorlekken!