Wat is vaginale droogte

Vaginale droogte is een intiem probleem

Vaginale droogte, wat zijn de mogelijke oorzaken van dit intiem probleem, waarom verlaagt dit natuurlijke vocht. Komt het alleen bij oudere vrouwen, of ook bij jongere vrouwen voor, wat kunnen we eraan doen. Allemaal vragen die in onderstaand artikel toegelicht worden.

Het is een intiem probleem die vaker voorkomt dan we denken

Vaginale droogte is één van de meest intieme problemen van de vrouw. Het komt veel vaker voor dan we denken, het is geen neven effect van de menopauze want ook jongere vrouwen hebben soms dit probleem. Als we het uitdrukken in procenten, dan komen we aan 55% van de vrouwen die eronder lijden. Alhoewel er niet graag over gesproken wordt, mag men dit intieme probleem zeker niet vergeten. Het spreekt voor zichzelf dat dit intieme probleem vaak voor echte ongemakken zorgt zoals:

 • irritatie
 • jeuk
 • bemoeilijken het seksleven, dus ook de relatie met de partner

De mogelijke oorzaken

Omdat vrouwen van alle leeftijden ermee te maken hebben, verklaart dit meteen waarom er meerdere oorzaken zijn. Het is door lokale mucosale afscheiding dat de vagina en vulva gehydrateerd wordt. Dus normaal gezien is de vagina vochtig, maar je kan er van de ene op de andere dag last krijgen, van vaginale droogte.

Waarom verlaagt dit vocht: De verschillende oorzaken

Hormonaal

 • Hormonale achteruitgang en eventueel episiotomie. Dit kan voorkomen bij jonge vrouwen, na de geboorte van een kind of bij het geven van borstvoeding
 • Oestrogeen deficiëntie als gevolg van de menopauze

Andere oorzaken kunnen zijn

 • Een anticonceptiepil zonder of met weinig oestrogeen
 • Het nemen van bepaalde medicatie kan ook vaginale droogte veroorzaken zoals: antidepressiva, geneesmiddelen tegen kanker, anti acne
 • Ook zijn er nog de fysieke elementen die een grote rol kunnen spelen, zoals bijvoorbeeld: een te grondige hygiëne met de verkeerde producten. Het vaak dragen van inlegkruisjes kan het vocht absorberen in het genitale gebied, ook het dragen van spannende broeken kan een nadeel opleveren
 • Ziekten zoals: huidziekte, diabetes, depressie, multiple sclerose
 • Roken, koolmonoxide vermindert de zuurstof in het lichaam, dus ook in de genitale gebied
 • Stress: een psychologische factor die ook een grote impact kan hebben
 • Een operatie aan de baarmoeder of het verwijderen van de eierstokken
 • Seksuele onthouding
 • Dit zijn allemaal voorbeelden die kunnen bijdragen aan vaginale droogte

Hyaluronzuur en zijn hydraterende werking

Van nature is hyaluronzuur aanwezig in verschillende lichaamsweefsels, vooral in de huid. Deze molecule is de grote sleutel tot de elasticiteit en hydratatie van het lichaam. Er worden grote en krachtige hydraterende eigenschappen toegeschreven aan deze moleculen. Hyaluronzuur houdt water vast, het heeft de sterkte om duizend maal zijn gewicht in water vast te houden. Door zijn elastisch vermogen helpt het de vulvo vaginale slijmvlies te behouden, en het heeft ook nog een genezende werking. Het onderhoudt de hydratatie en migratie van de moleculen en cellen die nodig zijn voor genezing.

Wat doen we eraan

Ook al is de vaginale droogheid tijdelijk, je zal er toch de juiste zorgen en nodige aandacht aan moeten besteden om complicaties te voorkomen. Je kan best een gespecialiseerde arts aan spreken om met de juiste behandeling te starten. Maar eerst en vooral is het belangrijk om de juiste hygiëne toe te passen, en misschien kan je op het vlak van seksuele levensstijl ook het één en ander verbeteren. Op psychologisch niveau is het heel belangrijk om erover te spreken, zeker als het gaat om bepaalde emoties die de opwinding verstoren en de vaginale droogte veroorzaken.

Conclusie

Als het gaat om vaginale droogte kan men stellen, dat er veel meer vrouwen zijn dan we denken die ermee te maken krijgen. Het overkomt zowel jonge vrouwen of oudere vrouwen, het is niet alleen na de menopauze maar ook voor de meno pauze. De mogelijke oorzaken van vaginale droogte kan veroorzaakt worden door ziekte, geboorte van een kind, borstvoeding, menopauze, verkeerd voorbehoedsmiddel, maar het kan ook een psychologische achtergrond hebben. Het is heel belangrijk erover te praten en een deskundige te raadplegen zodat het probleem kan besproken worden en een behandeling kan voorgeschreven worden.

Bron: sofiadis

Reacties (0)

Reageer
Geen resultaten gevonden